Monday, April 27, 2009

X-files och hemligheter

Så har jag lyckats ta mig igenom andra delen av Forbidden Science av den fransk-amerikanske ufologen Jacques Vallee. Boken är en mäktig volym på 547 sidor med få illustrationer. En dagbok som till stor del speglar 1970-talets ufologi. Förhoppningsvis hinner jag recensera den i nästa UFO-aktuellt. Den är klart läsvärd men knappast något för nybörjare. Vallee är enligt min mening en av de verkligt starka korten i internationell ufologi. Han är både en högutbildad intellektuell teoretiker samtidigt som han själv undersöker ufo-rapporter på fältet. En ovanlig kombination tyvärr. Många ufologer nöjer sig med att läsa böcker och komma med synpunkter från punschverandan.


Jag fäste mig särskilt vid slutraderna i boken. Vallee skriver: "The real phenomena continue to manifest under our noses, and no special access to questionable government documents is required to pursue a serious study. I tried to apply this knowledge in my own experiments during the following decade." Det här är något som speciellt amerikanska ufologer borde ta fasta på. Istället ägnar sig många bara åt att leta efter den "stora konspirationen" och i det oändliga debattera vilka dokument från myndigheter som är äkta och vilka så kallade whistleblowers som talar sanning. Den amerikanska ufo-organisationen National Investigations Committee on Aerial Phenoma (NICAP) har ända sedan mitten på 1950-talet försökt pressa myndigheterna att avslöja ufohemligheter. Resultatet har varit tämligen magert.

Missförstå min inte. Visst ska vi ufologer lyssna på personer som påstår sig avslöja hemligheter när det gäller myndigheters ufohantering men om det nu verkligen finns avancerade hemligheter som, kanske särskilt, stormakterna håller på så lär de knappast lyfta på locket och det av flera skäl. Det kanske inte ens vore önskvärt, om det nu verkligen handlar om främmande besökare. Inte ens Timothy Good, författare till Need to Know: UFOs, the Military and Intelligence förespråkar ett sådant scenario. Han menar att vår kultur inte är redo och att det skulle skapa en okontrollerbar social och politisk oro. En långsam gradvis "tillvänjning" är nödvändig.


Oavsett vad myndigheterna vet eller inte vet så uppträder ufofenomenet, som Vallee påpekar, ständigt i vår egen närhet så det är bara att sätta igång med undersökningar. Här har vi förstahandsdata utan inblandning av några myndigheter. Det är en av anledningarna till att vi byggt upp Arkivet för UFO-forskning och UFO-Sverige. Hundratals intressanta närobservationer som bara väntar på ordentlig undersökning och dokumentation finns i arkivet och fler tillkommer varje år. Civil ufoforskning i privat regi är en betydligt mera framkomlig väg än att ständigt bråka med myndigheter.