Friday, April 10, 2009

Tre UFO-observationer

Till UFO-Sveriges rapportcentral kom i mars i år in en UFO-observation som inträffade strax norr om Tibro den 5 april 1999: Två män är ute och fiskar tidigt på morgonen på sjön Örlen. De får syn på en "stjärna" som faller ner mot dem men plötsligt stannar den upp cirka 10 meter ovanför vattenytan. Stjärnan har nu formen av ett klot som skiftar i olika varma färger. Klotet svävar 10-15 sekunder innan det med en vippande rörelse vänder och försvinner ut i rymden med oerhörd hastighet.

Nästan exakt samma typ av händelse inträffade vid Nävsjön i Södermanland den 5 juli 1980, där fyra familjer tältade för att fiska. Klockan 23.50 befinnar sig Sören Unnskog, Peder Eriksson och dottern Ann-Kristin ute på en spång i Nävsjön. De får syn på ett lysande klot som sakta närmar sig gruppen. Klotet stannar upp då och då och ändrar färg. Slutligen stannar det cirka 300 meter från gruppen och på 70 till 100 meters höjd. Alla blir rädda, lämnar sina fiskedon och springer mot land. Gruppen upplever en märklig tystnad. Inga fåglar hörs och krusningarna på vattenytan är borta. Efter någon minut far klotet iväg upp i rymden med stor hastighet.

Sören Unnskog och Peder Eriksson


En händelse som visar stor likhet med dessa observationer fick UFO-Sveriges fältundersökare kännedom om under det så kallade Mienprojektet sommaren 2007 då 15 fältundersökare under en vecka dokumenterade UFO-observationer kring sjön Mien i södra Småland. Händelsen finns beskriven i UFO-aktuellt nr 3 2007. I den lilla orten Ulfsryd, några mil sydväst om Tingsryd, inträffade två UFO-observationer den 7 januari 1995. Observationerna gjordes med ungefär två timmars mellanrum. Vid 17-tiden tar Ewy Johansson en kvällspromenad när hon får syn på ett ljusklot närma sig. Det stannar svävande över en stenmur på cirka 50 meters avstånd. Ewy blir helt paralyserad och kan inte röra sig. När klotet åter börja röra sig bort mot skogen vaknar Ewy till sans igen och vänder hemåt för att berätta för sin man vad som hänt.


Någon kilometer längre bort sitter grannen Stig Karlsson ett par timmar senare och tittar på teve. Strax före 19.30 ser han ett ljus som lyser in i rummet. Han går ut i trädgården och får syn på ett starkt vitlysande klot, cirka 80 cm i diameter. Det svävar på bara cirka 15 meters avstånd. Stig tar upp något föremål från marken för att kasta mot klotet men blir paralyserad och kan inte röra armen. "Det kändes som om jag fått någon strålning i kroppen", säger han. Efter en stund far klotet rakt upp och Stig kan röra sig igen. När han kommer tillbaka in i stugan har teven ändrats så han måste ställa om kanalerna.


Denna typ av UFO-observationer rapporteras ständigt världen över. Fenomenen har en viss likhet med klotblixtar men i många fall tyder rörelsemönstret på att någon form av intelligens ligger bakom. I en del fall kan man misstänka hittills okända elektriska urladdningsfenomen men många gånger blir denna förklaring alltför långsökt. Gåtan kvarstår.