Sunday, April 19, 2009

Arbete och fest i Töreboda

Nyligen hemkommen från en intensiv helg i Töreboda. Lördagen startades med styrelsemöte kl 13.00 i Skaraborgs UFO-förenings möteslokal i Kårtorp, Töreboda, där Tage Bång hälsade alla välkomna. En hel del av mötet ägnades åt planering för riksstämman i Norrköping den 9 maj, men också frågor om rapportdatabasens utveckling och rapporthantering i allmänhet.

Clas Svahn under en fikapaus på styrelsemötet

Efter det som vanligt förlängda styrelsemötet bar det av mot Ekby hembygdsgård utanför Töreboda där Clas skulle hålla föredrag om märkliga naturfenomen. Ett föredrag som bygger på "Stora boken om naturfenomen" som utkom på Semic förlag förra året. Alla styrelsemedlemmar deltog och det stående skämtet blev förstås att Clas numera även tar med sig egen publik till sina föredag.

En del av UFO-Sveriges styrelse utanför Ekby hembygdsgård i väntan på Clas föredrag. Fr v Mikael Sjöberg, Håkan Ekstrand, Irre Bredin, Gunnar Karlsson, Mats Nilsson, Tobias Lindgren

Nu hade Clas inte behövt oss som publik för det kom sammanlagt cirka 50 åhörare som alla kunde lyssna till en fascinerande föreläsning om ovanliga och gåtfulla naturfenomen: klotblixtar, jättevågor, isklumpar från skyn, jordkast och mycket annat. Allt presenterat med både vackra och suggestiva fotografier. Jag måste erkänna att jag lärde mig en hel del själv om fenomen jag inte kände till.

Clas Svahn föreläser på Ekby hembygdsgård


Efter föredraget färdades hela gänget ut till Tage och Christina Bångs trivsamma sommarstuga vid Sjöfallet utanför Töreboda. Trötta och hungriga nåddes vi i farstun av den ljuvliga doften av grillad fläskfilé och potatisgratäng. Sällan har väl ett gäng sega styrelsemedlemmar piggnat till så snabbt. Efter en ljuvlig måltid fortsatte vi med en lite improviserad planeringskonferens. Den handlade i huvudsak om hur UFO-Sverige på bästa sätt ska sköta rapportcentralen och rutiner för fältundersökare. Problemet är att vi är alltför få aktiva fältundersökare som verkligen gör ordentliga utredningar av ufofall. Ett förslag till ändrad organisation presenterades.


Efter mötet fortsatte diskussionerna om allt mellan himmel och jord medan vi avnjöt medhavd öl och whisky. Trivsamt som vanligt med skämt och allvar i en typisk UFO-Sverigeblandning. Då och då gick vi ut för att beskåda den vackra stjärnhimlen vilket alltid ger ett härligt lyft. Några stjärnfall och satelliter noterades men "främlingarna" där ute hade inte tid med oss denna kväll. De flesta kom inte i säng förrän framåt tre på natten men vem behöver sömn när inspirationen flödar och historierna och skrönorna avlöser varandra. Varmt tack till Tage och Christina Bång för allt arbete och gästfrihet.

Trångt men trivsamt i Tages och Christinas sommarstuga. Fr v Tage Bång, Christina Bång, Håkan Ekstrand, Clas Svahn, Gunnar Karlsson