Wednesday, April 15, 2009

Björkviksfallet 1989

En av de mera märkliga närobservationer som jag undersökt under åren inträffade i det lilla sörmländska samhället Björkvik i början av september 1989. (Läs den fullständiga rapporten här). En lördagskväll kommer Kerstin Jonsson åkande i bil med 13-åriga dottern Tina. Några hundra meter från villan får Kerstin syn på ett föremål som svävar i luften strax ovanför björkarna vid vägen. Hon kör bilen långsamt framåt och stannar strax under den märkliga farkosten.

Kerstin vevar ner bilrutan och mor och dotter studerar föremålet som liknar ett klassiskt tefat, minst fem meter i diameter. Inget ljud hörs. Färgen är matt metallisk och undertill blinkar tre lampor i olika färger. På undersidan syns något som liknar en rund lucka. Avståndet till farkosten är högst 15-20 meter.


Kerstin Jonssons teckning av föremålet

Kerstin öppnar bildörren för att se bättre. Men då blir dottern Tina så rädd att hon slänger sig i baksätet och börjar gråta. Samtidigt börjar föremålet sakta snurra motsols och Kerstin kan studera det från sidan. Det har en kupol med ett antal gula ljus som Kerstin uppfattar som fönster. Föremålet svängar snabbt iväg över skogen och bort mot sjön Yngaren. Hemma hos den övriga familjen berättar de om händelsen och Kerstins man Sture ser att Tina är väldigt blek.

Min kollega på AFU, Anders Liljegren, och jag undersökte fallet men kunde inte finna någon rimlig förklaring. Mest frustrerande var att vi visste att det fanns flera vittnen till händelsen men de vågade inte ge sig till känna, inte ens anonymt.Tina och Kerstin intervjuas av Anders Liljegren på platsen för observationen

Men i juli förra året fick UFO-Sveriges rapportcentral in en anonym bekräftelse på observationen. En person som då händelsen inträffade var 16 år berättar att han färdades i bil med sin mor och syster vid sjön Yngaren. Systern får syn på ett ovalt föremål som hänger över sjön och hon ropar till mamman att stanna bilen. De går ur och ser att föremålet är matt metalliskt med något som blinkar undertill. Det färdas snabbt iväg över sjön och försvinner. Närmare detaljer saknas.

Tyvärr går det inte att följa upp den senare rapporten eftersom personen vill vara anonym. När jag pratade med Kerstin och Tina för en tid sedan berättade de att ett par de känner såg samma sak på kvällen men vill inte låta sig intervjuas. Tina har även en gammal klasskamrat från skolan som också blev vittne till händelsen. Även han vill vara anonym men kanske är det han som skrivit det anonyma brevet.

Att människor som varit med om närobservationer av ufo vill vara anonyma är fullt förståeligt. För oss som försöker utreda rapporterna skapar det dock stora problem när vittnen inte ens vill lämna sina namn till oss trots att vi garanterar att deras namn inte kommer att nämnas i massmedia. Ämnet är helt enkelt ännu för känsligt och kontroversiellt.