Wednesday, January 9, 2013

Personhistorisk bilddatabas

Jag har under de senaste veckorna arbetat med att skanna bilder både från min egen och AFUs samling med foton på personer som varit engagerade inom uforörelsen. Syftet är att få en så heltäckande bilddatabas som möjligt vilket är till stor hjälp för artikel- och bloggskrivande. Plus att det är en väsentlig del av AFUs person- och föreningshistoriska arkiv. Här nedan presenterar jag några exempel på bilder jag hittat.

Tony Eckardt

För några dagar sedan fick jag ett mejl från Tony Eckardt som meddelade att han hittat gamla protokoll och andra föreningsarkivalier från Stockholms UFO-Center som han var ordförande i några år i början på 1970-talet. Föreningen bildades under namnet UFO-Sundbyberg den 18 mars 1971 och var en utbrytning ur Solna Astronomiska Förening (SAF). Men efter en månad bytte man namn till Stockholms UFO-Center (SUFOC). Man hann med att ge ut ett litet medlemsblad i fyra nummer innan föreningen lades ner 1974. Jag hoppas att Tony Eckardt även hittar bilder från den gamla föreningen.


För dagens ufologer säger nog inte namnet John-Erik Pettersson så mycket men han var en mycket skicklig fältundersökare i UFO-Sverige i början av 1970-talet. Under en kort period hade han en grupp som gick under namnet The UFO Center of Malung (UCM). Som ung pionjär i uforörelsen gav han sig som tonåring ut på fältet och intervjuade många ufovittnen i Dalarna vilket resulterade i välskrivna utvärderingar. John-Erik blev tyvärr bara 41 år. Han avled 1994.

John-Erik Pettersson (t h) med stor ufoballong 16 januari1971

Åke Franzén har jag vid flera tillfällen berättat om i blogg och artiklar. Han var, inte bara en god vän, utan också en entusiastisk ufolog och undersökare av forteanafenomen, inte minst den ökända Mothman. Fotot nedan togs under en fältundersökning till ett område vid Skirsjön, cirka en mil vänster om Nykvarn där en förmodad ufolandning skulle ha ägt rum hösten 1971. Åke var som synes alltid skojfrisk och full av upptåg.


En annan Åke som många äldre ufologer har glada minnen av är Åke UFO Gustafsson. Han grundade Tranås UFO-Klubb 1973 men blev kanske mest känd som färgstark underhållare på UFO-Sveriges tidiga fältundersökarkurser i Lersäter. Åke kunde spela på det mesta, sågar, blomkrukor, sitt eget huvud med mera. Han avled 2011 i en ålder av 84 år. Förutom ufolog var hans spelman, diktare, konstnär och livsfilosof.

Åke UFO Gustafsson

Åke underhåller vid UFO-Sveriges fältundersökarkurs 8 september 1978

Bloggläsare som har kvar gamla bilder från den tidiga svenska uforörelsen får gärna höra av sig. Jag lånar gärna bilderna för skanning om du inte vill skänka dom till AFU.