Wednesday, January 2, 2013

Arnold Idebring avliden

Från Mats Nilsson fick jag i dag det tråkiga beskedet att Arnold Idebring avled på nyårsafton. Han blev 91 år. Ni som läste min blogg den 23 december minns säkert den fascinerande julberättelsen signerad Arnold. Han skrev aldrig någon bok men producerade en mängd läsvärda artiklar i UFO Allehanda som nu kan räknas till värdefull svensk ufohistoria. Och inte minst kommer hans minne att leva vidare genom alla de föreningsemblem och modeller som han 2010 donerade till AFU och som nu pryder vår huvudlokal.

Arnold Idebring framför klubbstugan i Enköping

Arnold intervjuad i Enköpings-Posten 2 februari 1981

Enköpings UFO-förening grundades 1976 och 1980 valdes Arnold Idebring till ordförande. En post han innehade till och med 1998 då Anita Andersson övertog uppdraget. Få ufoföreningar har under så lång tid varit lika aktiva som Enköpings UFO-förening. Stor betydelse hade förstås att föreningen 1980 kunde hyra en klubbstuga i Ulunda strax utanför Enköping. Klubbstugan i Enköping fungerade under mer än 30 år  som samlingspunkt, inte bara för Enköpings UFO-förening utan där har också UFO-Sverige haft otaliga styrelsemöten och andra sammankomster. Ett av rummen i stugan kom snart att prydas av alla de vackra emblem för olika ufoföreningar som Arnold med konstnärlig känsla tillverkade. Klubbstugan eller ufostugan som den också kallades blev något av Arnolds skötebarn som han värnade och skötte om på alla vis.

Några av Arnolds konstverk i klubbstugan i Enköping

Arnold med sin dåvarande hustru Elvira på UFO-Sveriges riksstämma i Stockholm 1989

Enköpings UFO-förening utvecklade under framför allt 1970- och 80-talen, förutom den ordinarie ufoverksamheten, en imponerande social aktivitet i klubbstugan: studiecirklar, auktioner, höst- och vårfester, luciatåg och grötfest till jul med mera. 1985-1990 var Arnold Idebring redaktör för UFO-Sveriges medlemsblad Lokal information. Dessutom en av huvudredaktörerna för lokalföreningens medlemsblad UFO Allehanda, som startade 1980.


Arnold Idebring tillhörde den gamla stammen av gedigna folkrörelse- och föreningsmänniskor. En eldsjäl för Enköpings UFO-förening som alltid låg honom varmt om hjärtat. Han har en central plats i UFO-Sveriges historia.