Tuesday, January 15, 2013

Arbetsförmedling och donation

Strax före kvart i åtta i morse stod Anders Liljegren och jag väntande och huttrande i snöyran utanför Arbetsförmedlingen i Norrköping. Det var åter dags att presentera AFU som Fas 3-anordnare inför en mängd arbetslösa. Vi trängdes med ett tjugotal andra anordnare i lokalerna. Snöovädret samt tiden på förmiddagen gjorde att det inte kom lika många som vanligt. Men flera stannade till vid vårt bord och uttryckte intresse att komma till AFU. Vi hoppas kunna få tre nya Fas 3 under februari. En av de intresserade bodde på samma adress som en av våra lokaler och planerar ett besök och visning av Anders.

Anders vid vårt bord på Arbetsförmedlingen


För övrigt har jag ägnat tid åt att gå igenom den donation med Kerstin Bäfverstedts efterlämnade material som Clas Svahn hämtade i förra veckan. Kerstin Bäfverstedt har en speciell plats i svensk ufohistoria. Hon höll ett par ufoföredrag i Måndagsgruppen, mars 1958 vilket resulterade i bildandet av Ifologiska Sällskapet den 23 mars 1958. Utifrån det material vi hittills fått har jag försökt pussla ihop lite biografiska data. Ännu så länge saknas en del uforelaterat material som vi hoppas få inom kort.

Kerstin Bäfverstedt

Kerstin Bäfverstedt (1909-2000) var intresserad av spiritualism, ufo, teosofi, alternativ läkekonst med mera. I tidskriften Spiritualisten 1957 och framåt skrev hon en lång artikelserie i flera nummer under rubriken Människans liv. Från födelsen - genom döden - till återfödelsen. Den är en sammanfattning av föredrag Kerstin höll i Stockholms Spiritualistiska Förening och grundar sig i huvudsak på rosenkreutzaren Max Heindels läror. Vad jag kan se av dokumenten var hon under en tid ansluten till Heindels The Rosicrucian Fellowship.


I samlingen finns en omfattande korrespondens med Ruth Drown som var mycket känd inom den alternativa läkekonsten med sin radionik. En kontroversiell teknik att diagnosticera sjukdomar. Kerstin Bäfverstedt var mycket nära vän med Ruth Drown och besökte henne i USA. Ruth Drown ingick också i kretsen kring Borderland Sciences Research Foundation där Kerstin Bäfverstedt var svensk representant. Då och då kunde man läsa insändare av henne i The Journal of Borderland Research.


Kerstin Bäfverstedt reste flitigt runt om i världen och i flera omgångar besökte hon USA där hon bland annat blev god vän med ufologen Trevor James Constable, författare till The Cosmic Pulse of Life. Den 14-15 oktober 1961 deltog hon i George Van Tassels The Giant Rock Spacecraft Convention där hon även tog några fotografier.

Kerstin Bäfverstedts foto av Trevor James Constable, sannolikt 1962


Som en intressant parentes kan jag nämna en uppgift jag hittade i juli-augustinumret 1957 av Spiritualisten. I förteckningen över lokalavdelningar av Svenska Spiritualisters Riksförbund hittade jag Sällskapet Psykisk Forskning i Norrköping under ledning av Arnold Eriksson. Det var en nyhet för mig. Kanske det går att hitta ytterligare uppgifter om denna förening?