Friday, August 10, 2012

Spökraketer och konspirationer

Clas Svahn och Steve Sandström jobbar nu hårt för att få all logistik att fungera inför UFO-Sveriges stora dykexpedition i slutet av augusti i en sjö i Muddus nationalpark. Där observerades sommaren 1980 ett okänt föremål landa och sjunka till botten. Pressrelease har gått ut till internationella media och kommer även snart att skickas ut här i Sverige. Expeditionen har en egen hemsida och kan även följas på Facebook:
www.facebook.com/ghostrockets . I sammanhanget kan det vara roligt att nämna att AFU:s första publikation 1977 var Anders Liljegrens sammanställning av nyhetsbyråmaterialet om spökraketerna 1946.


Det som är fascinerande med den här typen av observationer, så kallade spökraketer, är att de fortsätter alltsedan 1946 och framförallt i Sverige. Och det verkligt gåtfulla är att militären aldrig hittar några rester trots många nedslag i sjöar. Kanske UFO-Sverige har större tur? En liknande händelse inträffade den 27 juli 1999 i Backsjön, norr om Arvika. Sent på eftermiddagen observerade flera vittnen ett cirka tre meter långt föremål med små vingar slå ner i sjön. Militären letar i veckor man fann ingenting. Fallet presenterades i UFO-Aktuellt nr. 3, 1999.


I AFU har vi nu två Håkan B. vilket kan skapa lite problem. I onsdags började nämligen en annan Håkan B. som Fas 3 i arkivet. Han kommer att jobba med utveckling av AFU:s hemsida, som Anders Liljegren nu inte hinner lägga så mycket tid på. Däremot har Anders gjort en mycket ambitiös grundskiss över vad vi vill ha med och vilka sökfunktioner som skall finnas. Något vi hoppas på är att äntligen kunna lägga ut alla de databaser som flitiga Fas 3:are och andra byggt upp under åren. Databaser över böcker, pressklipp, artiklar, filmer med mera. Och allt detta sökbart i Anders nya klassifikationssystem PhenCode. Ett mycket användbart redskap för ufoforskningen.

Clas Svahn och jag hann också lite kort idag diskutera upplägget av höstens fältundersökarkurs på Hållsta konferens i Eskilstuna 27-28 oktober. Ett tema kommer att bli konspirationsteorier, något som vi inte tagit upp tidigare och som idag blivit allt vanligare, även i ufosammanhang. Den som letar på nätet kan läsa sig blå av alla fantastiska teorier och påståenden. I veckan fick jag ett av de senaste alstren i genren: UFOs: Exopolitics & the New World Disorder av Ed Komarek, som också har en blogg på nätet. Här nedan även några andra titlar som kan vara bra att läsa in sig på inför höstens kurs.