Monday, August 20, 2012

Föredrag och kräftskiva

Det ser ut att bli en ganska hektisk höst vad gäller föredrag. Idag ringde Ebbe Johansson från Malmö Interplanetariska Sällskap (MIS) och bokade mig för ännu ett besök i UFO-Sveriges Malmöförening. Så här ser höstens föredrag ut hittills:
7 september, Köpenhamn. AFU - The Largest UFO Archive in the World
1 oktober, Norrköping. Världens största UFO-arkiv i Norrköping
2 oktober, Norrköping. August Strindberg och teosofin
2 november, Malmö. UFO och den esoteriska traditionen

Ebbe Johansson 6 mars 2010

Dessutom kommer jag att hålla i något av passen som behandlar konspirationsteorier på UFO-Sveriges fältundersökarkurs 27-28 oktober på Hållsta konferens utanför Eskilstuna. Med alla projekt som sedan väntar i Arkivet för UFO-forskning plus läsande och skrivande så lär det inte bli så mycket tid över för annat. På fredag väntar dock en trevlig tradition då UFO-Sveriges styrelse kombinerar styrelsemöte med kräftskiva hemma hos Rickard och Lina i Mantorp. En trevlig tradition som UFO-Sverige haft sedan 2007.

Kräftslukaren Clas Svahn på kräftskivan 3 oktober 2009

På läsfronten dök det upp två böcker i brevlådan idag. Den första, Saucers, Swasticas and Psyops, av den synnerligen produktive Joseph P. Farrell. Jag köpte den mycket för att han har ett långt avsnitt om George Adamski. Vad jag kan se försöker han koppla samman Adamski med nazistiska tefat och idéer vilket blir att koka soppa på en spik. I en artikel där bland annat Desmond Leslie diskuterar frågan påstås att mycket av dessa idéer kommer från en obskyr grupp i Wien under namnet Tempelhof Gesellschaft som i slutet på 1970-talet skapade falska dokument utifrån Adamskis fotografier för att försöka bevisa att det var nazisterna som tillverkat tefaten. Att nynazister försöker utnyttja tefatsidén har vi sett i flera andra sammanhang.


Den andra boken som kom idag var Adepts, Masters and Mahatmas av den tämligen okände esoterikern Harold W. Percival. Han blev medlem i Teosofiska Sällskapet redan 1892 men grundade ett eget förlag 1946, the Word Publishing Co. som sedan blev the Word Foundation 1950. Percival är mest känd för sitt magnus opus Thinking and Destiny, en riktig tegelsten på 1014 sidor. I ufosammanhang är han kanske mest känd för sitt påstående att det existerar okända raser djupt i jordens inre, vilka även har en utvecklad teknologi. I Adepts, Masters and Mahatmas kan man läsa: "... vissa raser som lever i det inre av jorden och som man endast kan möta djupt ner i underjorden... där finns säkra och snabba transportmedel genom jorden (Tunnlar-HB) som inte finns tillgängliga på ytan." (s. 20). Däremot sägs inget om flygfarkoster. Den som läst klassiker som The Coming Race av Edward Bulwer-Lytton eller Odjur, människor och gudar av Ferdinand Ossendowski känner igen temat.


Och som avslutning lite mera jordnära nyheter, om man nu kan tala om jordnära när det gäller ett ämne som ufo. På bloggen The UFO Trail hittade jag en hänvisning till en konferens med The European Geosciences Union (UGU), där man tagit upp fenomenen i Hessdalen. Sidan ger också länkar till flera av forskarnas presentationer. Intressant att följa diskussionen om detta gåtfulla lokala fenomen.