Tuesday, June 12, 2012

Två Rickard och Linköpings stadsarkiv

Passade på att ta en semesterdag i dag eftersom vi väntade flera besök till AFU. Klockan tio dök två Rickard upp. UFO-Sveriges styrelseledamot Rickard Andersson tillsammans med sin handledare Richard Lindgren från Mjölby kommun. Eftersom vår egen Rickard är arbetslös så kommer han att som arbetsmarknadsåtgärd vara knuten till AFU från måndag 18 juni till 31 augusti. Det passar oss alldeles utmärkt eftersom Rickard redan är insatt i både ämnet och verksamheten. Han kommer bland annat att marknadsföra UFO-Aktuellt och hjälpa Tobias Lindgren på rapportcentralen. Som utbildad kock har han också lovat att ordna lunch för AFU-gänget då och då. Något som helt säkert kommer att uppskattas.

Rickard Andersson och Richard Lindgren

Klockan två var det dags för nästa besök. Sju personer från Linköpings stadsarkiv hade bokat in studiebesök på Sjöfartsverket på förmiddagen och AFU på eftermiddagen. Anders Liljegren och jag guidade gruppen i våra lokaler och berättade om arkivets historia och verksamhet. Ännu så länge är det ganska rörigt i våra två bibliotekslokaler på grund av allt flyttande men vi kunde ändå visa den stora ämnesbredden i våra samlingar. Det är inte bara ufoböcker i våra hyllor utan vi täcker hela floran av forteana och paranormala fenomen. Något som arkivarierna inte hade väntat sig. Vårt namn är ju i den bemärkelsen lite missvisande.

Personalen från Linköpings stadsarkiv plus Anders på högerkanten

Efter visning av våra lokaler samlades gruppen för en fika i vårt huvudkvarter. Våra besökare hade med sig fikabröd och vi fick en trevlig pratstund runt bordet. Som gåva fick vi en vacker ljuslykta från Orrefors och en bok om Linköpings historia. Det är alltid extra roligt att visa AFU för arkivarier och jag gjorde som vanligt reklam för att jobba ideellt hos oss efter pensionen.

Mellan besöken i dag har både Anders och jag hunnit med lite arkivjobb. Jag har fått klart med ordningen i lagret för kontorsmaterial och Anders har börjat sorteringen av den enorma samlingen av tidskrifter som kom från England förra veckan. Jag är särskilt imponerad av de tidskrifter vi fått från Contact International. Här finns mängder av sällsynta utgåvor från 1950-talet och framåt. Det kommer att fylla många luckor i vår samling.

Anders kämpar på med tidskrifter i vårt överfyllda C-arkiv

Fint exemplar av gammal ufotidskrift från Australien (1955)