Susanne i den skojiga spegelhissen i hotel Bilan
På tisdagen visade sig dock Sola i Karlstad igen och vi kunde flanera runt i staden, särskilt på det idylliska Sandgrund. Där ligger bland annat länsmuseet, Värmlands museum, och den här gången hittade jag faktiskt ugglor i museibutiken. Vi passade också på att besöka det nyöppnade Lerinmuseet som ligger i det gamla, numera nedlagda, danspalatset Sandgrund. Lars Lerins tavlor var tyvärr inte i min smak. Alltför dystra och disharmoniska. Tacka vet jag Rackstadmuseet i Arvika där bland annat Gustaf Fjæstads konst visas. Förutom berömd konstnär var han aktiv teosof och höll ofta föredrag i ämnet. Det finns något magiskt fascinerande över Fjæstads målningar. Dessutom skönhet och harmoni i kombination. Det är vad jag kallar verklig konst.
Hittade ugglor på länsmuseet i Karlstad
Tingvallabron i Karlstad sedd från det idylliska Sandgrund
Väl hemkomna på onsdagen råkade jag ut för magproblem och fick därför tyvärr ställa in resan till Ebbe och Karin Johansson i Malmö på torsdagen. Clas Svahn och jag hade planerat in att åka ner tillsammans men nu fick stackars Clas göra hela resan ensam. Allting gick dock bra och Clas fick med sig hem kassar med böcker och en hel resväska med gammalt föreningsmaterial från Malmö Interplanetariska Sällskap (MIS). Stort tack till Ebbe och Karin för den fina donationen. Vi fick också två tavlor, bland annat en riktig stor målning signerad den gamla MISaren Yngve Freij. Clas hade också med sig en låda videokassetter från Mikael Karlsson. Tobias Lindgren och jag mötte upp Clas när han anlände till AFU vid halv fyratiden i dag och vi kunde konstatera att väskan med MIS-material innehöll mängder av historiskt värdefullt material.
Clas visar fynd från väskan med MIS-material
Clas och Tobias med tavlan av Yngve Freij
Jag fortsätter också att göra fynd i den skannade korrespondensen från Edith Nicolaisen, Parthenon. Ett mycket utförligt brev från Ivan Troeng den 9 juni 1962 beskriver i detalj hur Ifologiska Sällskapet bildades den 23 mars 1958. Troeng var ordförande åren 1961-1963, en tid som av många räknas som förenings "guldålder".
Ivan Troeng
Att man resonerade på ett helt annat sätt bland ufologerna på den tiden visar följande citat från brevet: "Sällskapets mål är att inom Sverige verka för ett allmänt och officiellt erkännande av fakta rörande de flygande tefaten. Under våren 1962 gjordes en framställning till ecklesiastikminstern om ekonomiskt stöd för verksamheten samt en framställning till försvarsministern om att sällskapet borde få tillgång till de rapporter om flygande tefat som samlats hos Försvarsstaben. Vid besöket hos försvarsministern den 22 maj framlades statistik som visade att sista veckan av maj sannolikt skulle medföra förhöjd aktivitet då en rymdflotta från Venus brukar anlända på 60de veckan efter möte mellan Jorden och Venus. Den 28 kunde all världens tidningar meddela att en sådan flotta siktats över hela Argentina."