Wednesday, May 30, 2012

Dubbelt grattis till Anders

Att tiden går lite för fort är något som alla 50+ noterar. Jag tycker inte det var länge sedan vi firade Anders Liljegrens 60-årsdag. I morgon fyller min gamle AFU-kollega och vän 62 år och samma dag går han i pension. Det är bara att framföra ett dubbelt Grattis till dig Anders. Nu får du äntligen gott om tid att ägna dig åt vårt gemensamma livsprojekt - Arkivet för UFO-forskning.


Det är Anders som ansvarar för de verkligt tunga bitarna i AFU, ekonomi och personal. Dessutom utbyggnaden av vårt klassifikationssystem, som numera heter PhenCode för Phenomena Code. Tur att Anders går i pension nu för på fredag planerar vi att intervjua fem personer som eventuellt kan bli nya Fas 3. Med fyra till har vi uppnått vår hittillsvarande gräns för Arbetsförmedlingen - tio personer. Så många kräver nästan att Anders blir handledare på heltid. Och snart kommer en lastbil från Schenker med minst 300 kartonger material från England: böcker, tidskrifter, pressklipp med mera. Nog finns det arbete att göra på AFU. Så här när Anders går i pension kan det passa med en liten fotohistorik över AFU:s hårdast arbetande ufolog.

1971

1983

1989

2011

För egen del har jag fortsatt mitt projekt att spåra det historiska sambandet mellan den svenska uforörelsen och teosofin. God hjälp med källor har jag fått från flera håll. Nu senast en intressant referens från Patrik Möller, doktorand i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han arbetar med avhandlingen Bror Gadelius och psykiatrin. I en tidig teosofisk tidskrift hittade Patrik Möller uppgiften att Bror Gadelius 1892 valdes till vice ordförande i Lundalogen av Teosofiska samfundet. Genom vår nyligen donerade samling av Teosofisk tidskrift kunde jag bekräfta att Gadelius var aktiv teosof en tid. Intressant med tanke på att Gadelius var en av sin tids främsta svenska psykiater.

Det hela blir en smula komiskt eftersom K Gösta Rehn i sin sista bok UFO-utmaningen hänvisar till just Bror Gadelius i sin kritik av ufologer som framför paranormala teorier om ufofenomenen. Rehn varnade för den nya ufologin som växte fram under 1970-talet med förgrundsfigurer som Jacques Vallee och John Keel. En fasansfull återvändsgränd kallade han den parapsykologiska-ockulta förklaringen.


Bror Gadelius skrev böcker som Tro och övertro i gångna tider (1912-13) och Massornas själsliv och andlig smitta (1912). I kapitlet Den nya vågen och UFO hänvisar Rehn till Bror Gadelius studier av besatthet, religiös omvändelse och psykisk sjukdom. Och Rehns slutsats blir: "Släpp då lös parapsykologin, telepatin, ockultismen etc. och en ny vår skall dagas för analfabetisk vidskepelse." (s. 122). Jag undrar vad Rehn skulle ha sagt om han fått veta att Bror Gadelius var teosof?