Wednesday, June 29, 2011

FOI-besök och Visualiseringscentrum

I tisdags skulle AFU:s årliga golftävling gått av stapeln men när vi kom till golfbanan i Vrinnevi var den bokad. Det var bara att slokörade vandra tillbaka till arkivet. Nu satsar vi på att kunna köra tävlingen på måndag istället.

I dag har det däremot varit en riktigt lyckad dag. Klockan elva samlades AFU-gänget utanför Visualiseringscentrum i Norrköping för en visning. Från Stockholm anlände Clas Svahn, Anneli Åstebro och Kaj Hahne. Med sig i bilen hade de Steve Olssson, arkivarie på Försvarets forskningsinstitut, FOI och arkivassistent Cecilia Kjellberg. Som Clas berättat på sin blogg har dom skannat hela FOI:s ufoarkiv till AFU, 1946-2010, vilket vi i dag fick på en hårddisk.

I väntan utanför Digitaliseringscentrum

Första timmen gick vi runt och beskådade utställningen i två plan. Imponerande att se vilka fantastiska möjligheter som öppnar sig med den nya tekniken. Många passade på att prova de olika skärmarna som kunde styras både med rörelser eller touch. Klockan tolv bänkade vi oss i "filmsalen" där "duken" omfattade hela taket. Filmen hette Allt vi är och var en hisnande kosmisk resa i tid och rum.

Clas prövar att styra en boll genom att koppla av hjärnaktivitet, eller försöker han få telepatisk kontakt med rymdmänniskorna :-)

Efter en god lunchbuffé på Arbetets museums restaurang for några av oss tillbaka till AFU där vi ordnade en visning av arkivlokalerna för Steve och Cecilia från FOI. Med början i A-lokalen berättade Anders om hur vi jobbar med rapportarkiv och klipparkiv. Särskilt roligt är alltid att visa biblioteket som med sina cirka tjugo tusen volymer alltid imponerar på besökare.

I AFU:s bibliotek. T v Clas Svahn, jag, Steve Olsson, Cecilia Kjellberg, Anders Liljegren

I det vackra sommarvädret vandrade vi vidare till C-lokalen där Leif Åstrand och Benny Dahl berättade om AFU:s arbete med digitalisering och skanning. Det blev många frågor och diskussion om gemensamma problem och frågeställningar vad gäller arkiv och digitalisering.

På vandring mellan de skönt svala arkivlokalerna


Leif Åstrand berättar hur han arbetar med skanning.

Efter att ha tittat på föreningshistoriska arkivet/tidskriftsarkivet och Evansbiblioteket samlades alla för en tjugo minuters resumé och planering av vidare samarbete. Det är verkligen roligt att UFO-Sverige och AFU kunnat få en så positiv kontakt med FOI. Mycket är förstås Clas förtjänst. Efter besöket återstod som vanligt för Anders och mig att ta hand om allt material som Clas i vanlig ordning levererat till arkivet. Mycket att sortera men alltid lika spännande att se nytt ufomaterial.

Clas hade sin vana trogen med sig flera kassar ufomaterial till arkivet