Monday, June 13, 2011

Ufo och Jimi Hendrix

Pingsthelgen har jag bland annat ägnat åt att se filmen Rainbow Bridge från 1972. Den är inspelad på ön Maui, Hawaii i juli 1970 och handlar om ett antal hippies och new age-människor och deras liv och diskussioner. Jimi Hendrix deltog i aktiviteterna och filmen visar också den gratiskonsert han höll 30 juli 1970. Det finns mycket skrivet och många spekulationer om att ufos sågs i samband med konserten och Jimi Hendrix allmänna ufointresse.

Men anledningen till att jag ville se filmen var att en av George Adamskis gamla medarbetare, Charlotte Blob deltog i filmen. Hon finns med några minuter i slutet och berättar om att "the space brothers" är här för att hjälpa jorden. Rainbow Bridge ger en fascinerande inblick i tidsandan, musiken och new agemystiken på 1960- och 70-talet.

Efter George Adamskis död grundade Charlotte Blob tillsammans med Thomas Heiman UFO Education Center i Valley Center, USA och hon var en flitig föreläsare. I september 1970 besökte Charlotte och Thomas den danska ufogruppen Fredriksberg UFO Studiekreds (FUFOS) där hon höll två föredrag om Adamskis filosofi. Under mötena spelade Thomas Heiman gitarr och gruppen sjöng egenkomponerade sånger som Silverships from Heaven. Det hela liknade ett frälsningsmöte skriver Willy Wegner i sin historik över den danska uforörelsen, Ufoer over Danmark.

Jag skrev till Charlotte Blob 1974 för att få deras tidskrift Cosmic newsletter. Thomas Heiman svarade och berättade att även Charlotte har mött de rymdmänniskor som George Adamski träffade. Han skickade också Cosmic newsletter, som nu finns i AFU:s tidskriftssamling. UFO Education Center ger ett intryck av att blanda Adamskis filosofi med en ganska påfrestande amerikansk variant av kristendom. Mycket frälsning och lite ufoforskning.


Och så är det dags för ett grattis igen. I dag fyller nämligen Håkan Ekstrand 61 år. Han behöver väl knappast någon närmare presentation. Han är en av de gamla kämpar som hållit igång UFO-Sverige sedan 1970-talet. Dessutom är han en fin vän som har förmågan att se med humor på vårt udda intresse. Hoppas du får en trevlig födelsdag Håkan och att du kör vidare i UFO-Sverige många år till.

Håkan Ekstrand i AFU:s bibliotek 9 april 2011