Thursday, June 23, 2011

Mikael Nanne och UFO-syd

Fem veckors semester börjar i dag och det kommer väl förutom lite avkoppling och resor runt i Sverige att innebära en hel del AFU-jobb, lite beroende på väder och vind förstås. I mina genomgångar av UFO-Sverigeföreningars material i arkivet har jag nu kommit till UFO-Syd i Lund. Det var en förening som existerade 1978-1981. Initiativtagare och drivande kraft var Mikael Nanne. Under några få år utvecklade han en febril verksamhet och förekom ofta i massmedia.

Sydsvenska Dagbladet 7 augusti 1978

När jag bläddrar i UFO-Syds föreningsmaterial imponeras jag av Mikaels seriösa arbetssätt och ambition vad gäller fältundersökningar. Han var mycket tekniskt intresserad och höll föredrag bland annat på Flygtekniska föreningen i Malmö och Landskrona tekniska förening. I en intervju med UFO-Sveriges Mats Nilsson 1979 berättar Mikael att UFO-Syd framför allt är en forskningsförening: "Vi har i dag till exempel tillgång till 29 Mhz kommunikationsradiostationer, flygradiostationer och polisradioskanners... Mycket tid inom föreningen avsätts också för forskningsverksamhet, byggande av prototyper av teknisk utrustning mm."


Fältundersökaren Mikael Nanne rycker ut. Skånska Dagbladet 13 augusti 1979

Mikael ansvarade också för att hålla kontakt med föreningens fem sektionschefer runt om i Skåne som var beredda att rycka ut vid ufoobservationer. Dessutom var han redaktör för medlemstidskriften UFO-Syd information. All denna verksamhet fick ett tragiskt slut eftersom Mikael Nanne avled den 21 november 1980, endast 21 år gammal. Några andra medlemmar försökte driva föreningen vidare men efter 1981 finns inga uppgifter om verksamhet.


Medlem i UFO-Syd var också Mikaels far ufologen och science fictionförfattaren Henrik Nanne. Han satt under flera år även i förlaget Parthenons styrelse. Under pseudonymen Carl Henner skrev Henrik Nanne under 1950-talet böcker som Invasion från rymden, Spökflyg över Venus med flera. I juni 1992 tillbringade Clas Svahn och jag några dagar i Skåne för att bland annat hämta ufomaterial. Vi träffade då Henrik Nanne i hans lilla lya i Ängelholm och gjorde även ett besök vid Gösta Carlssons ufomonument. Clas och jag brukar fortfarande prata om den natt vi försökte sova i Henrik Nannes kök. Några sängar fanns inte utan vi bredde ut ett par lakan direkt på golvet. Dagen därpå var det två trötta och ledbrutna ufologer som i bilen byttes om att klaga över ömma leder. Men roligt hade vi och mycket ufomaterial fick vi med oss hem.

Clas Svahn och Henrik Nanne vid Gösta Carlssons ufomonument 23 juni 1992