Saturday, June 25, 2011

Jan-Ove Sundberg avliden

I går nåddes jag genom Clas Svahn av beskedet att Jan-Ove "Texas" Sundberg avlidit i Motala tidigt på midsommaraftonens morgon. De senaste åren var Jan-Ove svårt sjuk i cancer och genomgick flera operationer. Han blev 63 år.

Jan-Ove Sundberg fotograferad av Karl-Olov Pettersson oktober 1977

Det är med en känsla av kluvenhet jag skriver om Jan-Ove. Han var en oerhört drivande frilansjournalist, ufolog och forteanaundersökare. I AFU:s arkiv finns inte mindre än 14 pärmar med artiklar och material av och om honom och de projekt han drev. Samtidigt hade han betydligt mörkare sidor som Clas Svahn kommenterar på sin blogg.

Jan-Ove började som frilansjournalist 1971 och kom tidigt i kontakt med UFO-Sverige och dåvarande föreningen UFO-Motala. Han deltog i den första fältundersökarkursen i Lersäter 1977 och undersökte och skrev om åtskilliga ufofall i UFO-Information. Men framför allt satsade han på den egna journalistiken och producerade hundratals artiklar om ufo, forteana och allehanda mysterier i både fack- och populärpress.

1983-85 var han redaktör för den inte särskilt seriösa tidskriften Det Okända som gavs ut av herrtidningsförlaget Tre-Mag Sweden AB. Hösten 1983 planerade jag själv att satsa på frilansskrivande och  nappade på Jan-Oves förslag att vi kunde arbeta tillsammans med Det Okända. Resultatet blev att jag flyttade från Sundbyberg till Norrköping för att vidareutveckla det egna skrivandet och också jobba med AFU. Med tiden lämnade jag samarbetet och fortsatte mitt yrke som bibliotekarie. Trots några ganska röriga och magra år på 1980-talet är jag tacksam för att Jan-Ove fick mig att flytta till Norrköping.

1991 gjorde Jan-Ove en jorden-runt-resa och besökte bland annat Indien, Australien och USA. Det resulterade bland annat i en intressant intervju med den kontroveriella ufologen, Nya Zeeländaren Bruce Cathie.

Jan-Ove på besök i mitt hem i Norrköping 22 september 1991, före jorden-runt-resan

1993 publicerades Jan-Oves första bok Fantom-ubåtarna. Den fick kraftig kritik av Anders Liljegren i UFO-Aktuellt. Resultatet blev att Jan-Ove utvecklade ett intensivt agg mot UFO-Sverige som tog sin början med tidskriften Hårda tider 1993-1995. Med en kombination av satir och bisarra konspirationsteorier försökte han på olika sätt göra livet surt för medlemmar i UFO-Sverige. Värst utsatt blev av naturliga skäl Clas Svahn som ordförande i riksorganisationen.


Under 1990-talets senare år avlöste Jan-Oves projekt varandra i rasande takt. 1995 startade han tidskriften UFO-Rapport, utgiven av föreningen "UFO-Östergötland". Han publicerade också häftet Healing. Den goda kraften, intervjuer med ett antal svenska healers dit han även räknade sig själv. Samma år grundade han föreningen UFO-Europa tillsammans med Carl-Axel Jonzon, Peter Caspersson och Kjell Thörnlund. Det resulterade i några nummer av tidskriften Arkiv X.


1995 publicerade förlaget Larson Jan-Oves bok Storsjöodjuret, Seljordsormen, Nessie och andra sjömonster. En läsvärd sammanfattning av denna sida av forteana.


1997 grundade han organisationen GUST, Global Underwater Search Team som under ett antal år lyckades locka flera sponsorer att satsa på undersökningsprojekt bland annat i Seljordsvattnet i Norge. Materialet från GUST är onekligen imponerande och finns nu bevarat i Arkivet för UFO-forskning.

Under 2000-talets senare år blev Jan-Ove alltmera märkt av sin sjukdom och han sålde i flera omgångar delar av sitt ufo och forteanamaterial till AFU, vilket Anders Liljegren och jag hämtade. Den 14 augusti 2010 besökte Jan-Ove AFU tillsammans med några vänner och kunde själv på plats se vart hans samlade material hamnat.

Anders Liljegren och Jan-Ove vid material vi hämtade 13 november 2010

När Anders och jag besökte honom den sista gången 13 november 2010 verkade han trots allt ganska pigg. Den psykiska ohälsan var inte så påtaglig och medan vi fikade pratade vi glatt om gamla tider och ufohändelser. Den gamle pojkaktige och äventyrlige Jan-Ove Sundberg kom fram på nytt. Det går naturligtvis inte att blunda för hans mörka sidor och att han inte alltid stod på rätt sida om lagen. Men Jan-Ove Sundberg representerade en epok i svensk ufologi och forteana och mycket av det material han samlat under åren är värdefullt för både svensk och internationell forskning.

 Jan-Ove berättar anekdoter från sitt liv under Anders och mitt besök 13 november 2010