Thursday, September 8, 2011

De underjordiska

En av de mera fantasieggande teorierna - myterna - föreställningarna om ufos är att de har sitt ursprung i baser under jorden skapade av okända främmande intelligenser. Söker man på nätet hittar man mängder av sidor som hävdar just detta, ofta kopplade till diverse konspirationsteorier. Föreställningarna kan betraktas som en variant i teorifloran kring jordbaserade främlingar. Tankegångarna är inte nya. 1981 skrev jag en artikel i AFU Newsletter där jag gjorde en källstudie av idéerna i den ockulta, esoteriska litteraturen och diverse ufo kontaktberättelser.


Teoretisk sett finns det inget orimligt i tanken att en främmande högre teknologi skulle kunna skapa hemliga baser både under haven och under jorden. Men huruvida det ligger någon form av verklighet bakom alla rapporter och föreställningar om underjordiska baser och varelser är en annan fråga. Oavsett sanningshalten kan det vara av värde för ufologer att ha lite baskunskaper om denna, i dubbel bemärkelse sällsamma undergroundvärld. Jag har tidigare, som en introduktion, rekommenderat Subterranean worlds av Walter Kafton-Minkel. Intressant men betydligt mera kontroversiell är The lost world of Agharti av Alec Maclellan.
Grundaren av den engelska ufoorganisationen Brinsley Le Poer Trench blev mycket uppmärksammad för sin sista bok Secret of the ages: Ufo´s from inside the earth, som utkom 1974. Le Poer Trench var övertygad om att en underjordisk civilisation existerade och att de utgjorde ett hot mot vår värld. Genom att de liknar oss kan de operera som en femtekolonn på ytan. I sista kapitlet skriver författaren: "It is my firm view that the ground work has now been prepared for a take-over of this planet by those who live inside it." Inte någon upplyftande profetsia precis.


En intressant variant på inre-jorden-teorin ger Richard Sauder i sin bok Underground bases and tunnels. What is the government trying to hide? Sauder har forskat mycket kring den amerikanska militärens byggande av underjordiska anläggningar. Men han kommer också in på frågan om ombordtagningar och djurstympningar kopplade till hemliga militära projekt. Förra året arresterades Richard Sauder efter en protestaktion på en amerikansk militär anläggning, något som bland andra ufologen Richard Dolan kommenterar.


När paranoian lagt sig efter alla skräckskildringar om underjordingar och hemliga baser kan det kanske vara lämpligt att ge sig in i en bättre värld och läsa James Hiltons klassiska Lost horizon. Här har vi en annan slags bas i det mytomspunna Shangri-La. Då sover du bättre.