Monday, September 12, 2011

Arkivet för UFO-forskning - visioner och verklighet

Vid det våldsamma regnvädret 23 juli drabbades AFU av översvämning i tre lokaler. Även om inte så mycket arkivmaterial blev förstört så blev det fuktskador på golv och lister. Fukt & Sanering installerade snabbt avfuktare men det visade sig inte räcka. I förra veckan fick vi besked från Hyresbostäder att de tre lokalerna måste utrymmas och saneras. Inte precis oväntat men knappast ett roligt besked. Det innebär ett stort och tungt arbete med att flytta allt material. Trots allt är vi hoppfulla. Det ser ut som om vi kan få använda en kontorslokal i markplan som tillfällig förvaring och sedan hyra den så att den på sikt blir vår nya arbetslokal. Om all planering fungerar kan det faktiskt bli ett lyft för AFU. Kris och utveckling så att säga. Anders Liljegren har redan börjat packa ner Evansbiblioteket i kartonger för transport till ny lokal.

Anders Liljegren packar ner Hilary Evans böcker i lådor. För några månader sedan packade han upp dom

Många gånger under åren har vi funderat på hur AFU skall kunna utvecklas på bästa sätt. Visionerna har alltid funnits och åtskilliga idéer har också blivit verklighet. I dåvarande UFO-Sverige-Aktuellt 1982 skrev jag en artikel om AFU där jag blickade både bakåt och framåt. Den kan vara intressant att läsa nu när vi har lite mera av facit.

Anders Liljegren i AFU 1983

Helgen och kvällarna har jag annars ägnat åt UFO-Aktuelltlagret som nu börjar bli klart. Kvar är alla lådor med tidskriften Sökaren som måste sorteras och läggas i nya kartonger. Men nu går det i alla fall att enkelt plocka fram äldre nummer av UFO-Aktuellt för försäljning eller gåvor. Har också hunnit ordna UFO-Västs arkivmaterial, tidigare Västra Sveriges UFO-Förening i Göteborg.

UFO-Aktuellts lager börjar bli i ordning

För ett tag sedan skrev jag om en kommande biografi över Ivan T. Sanderson som skulle publiceras på Anomalist Books. Märkligt nog har de plockat bort den från kommande utgivning. Författaren är Richard Grigonis. I dag hittade jag hans hemsida med en mycket lång artikel i tretton avsnitt, A tribute to Ivan T. Sanderson. Klart läsvärd. Sandersons liv är oerhört fascinerande och hans böcker hör till klassikerna inom ufologi och forteana. I Invisible residents för Sanderson fram en variant på teorin om jordbaserade främlingar, nämligen en undervattenscivilisation. Boken har följande underbara dedikation: "This book is dedicated to our publishers for having the guts to publish it". Läs den!