Thursday, August 4, 2011

Boksamlingar och myter

Det rör sig på många fronter för AFU just nu. Vi har fått två nya sponsorer, vilket ökar vår ekonomiska grundtrygghet. Trots Fas3-pengar är det trots allt de privata sponsorerna som hållit uppe verksamheten under alla år. I måndags började Tarja, vår nya Fas3-anställda, som kommer att arbeta med klippsamlingen. Själv håller jag på att sätta tätningslister på samtliga dörrar till våra lokaler så vi är bättre rustade om det skulle bli ännu ett skyfall över Norrköping. Anders Liljegren jobbar hårt med att flytta över och katalogisera böcker inom ämnesområdet psykologi från Evanssamlingen till biblioteket.

Anders Liljegren katalogiserar psykologiböcker från Evanssamlingen

Många samlingar och donationer är på gång till AFU. Vi förhandlar om en stor samling från Kalifornien som förhoppningsvis kan dyka upp under senhösten. Clas Svahn och Håkan Ekstrand åker till England i september och lär som vanligt komma hem med bilen fullastad med material. I dag ringde Johannes Nordvall från den gamla föreningen UFO-Sundsvall och berättade att han hade en hel bokhylla med böcker och pärmar från 1970-talsföreningen som han ville donera till AFU. Vi får försöka lösa transportfrågan på något sätt. Och på måndag åker Anders Liljegren och jag och hämtar ännu en donation, som jag kommer att berätta mera om i nästa vecka.


På boksidan ser jag fram emot att läsa en biografi över Ivan T. Sanderson som kommer på Anomalist books i höst: Ivan T. Sanderson and his pursuit of the unknown av Richard Grigonis. Nyligen har jag fördjupat mig i Red Shambhala. Magic, prophecy, and geopolitics in the heart of Asia av den ryske historikern Andrei Znamenski. Boken är ett lysande exempel på hur myter kan användas för politiska syften. Mest fascinerades jag av kapitlen om den excentriske mystikern Nicholas Roerich. Han ville förena kommunism och buddhism och ansåg sig vara den som enligt profetsior skulle bli ledare för en teokrati med Tibet som bas. Allt enligt de budskap från mästarna som hans fru Helena fick genom automatisk skrift. På 1920-talet träffade de till och med ledande bolsjeviker i Sovjet för att diskutera saken. Lyckligtvis rann det hela ut i sanden.


Nicholas Roerich är för övrigt känd för den ufoobservation han gjorde i Tibet den 5 augusti 1927. Den har av några tolkats som en väderballong uppsänd av Sven Hedins expedition vid samma tid men något säkert svar har inte gått att fastställa.