Wednesday, July 20, 2011

Besök på arkivet

Den 28 oktober förra året pratade jag om ufo och Arkivet för UFO-forskning på Nördcafé i Linköping. Två av dom som lyssnade den gången var Gert Nord och Pål Johansson, två ufointresserade "pojkar" från Skänninge respektive Linköping. I dag kom de på besök till AFU. Anders Liljegren och jag fick en intressant pratstund med Gert och Pål där vi på några timmar hann avhandla mängder av frågor både om ufo och paranormala fenomen.

Två trevliga och vetgiriga pojkar, Pål Johansson och Gert Nord

Efter en fika vandrade vi bort till C-arkivet där Leif Åstrand som vanligt arbetade med skanning av dokument. I C-arkivet har vi mängder av litteratur till salu och med lite tips från Anders och mig inhandlade både Gert och Pål var sin hög med böcker. Mycket glädjande var också att båda ville stödja vår verksamhet och dessutom vara med på fältundersökarutbildningen på Hållsta konferens i höst.

I C-arkivet för att köpa böcker. Fr v Anders Liljegren, Gert Nord, Pål Johansson

Efter lunch följde jag med Anders till Evansbiblioteket. Anders har nämligen gett sig på ett verkligt tufft projekt, att ordna upp Hilary Evans hela samling i ämnesordning. Eftersom vi inte har några lediga bord för ändamålet tar Anders ut varje bok i hyllorna, bedömer ämnesområde och lägger den sedan i någon av de många högarna på golvet.

Anders sorterar böcker i Evansbiblioteket

Det är inte precis enkelt att bedöma vad som skall klassificeras som mytologi, folktro, spiritualism, parapsykologi, esoterik, forteana med mera. Jag kryssade försiktigt mellan högarna för att inte välta något. När Anders blir klar med projektet återstår katalogisering så alla titlar blir sökbara på AFU:s hemsida. Sannolikt kan vi därefter visa upp en av Sveriges största och mest välordnade samlingar inom områden som parapsykologi, folktro etc.

Det gäller att stapla rätt så högarna inte rasar