Thursday, March 10, 2011

Ett intressant brevfynd

När jag botaniserade i vår stora boksamling från Hilary Evans fann jag ett exemplar av The other side of death av teosofen Charles Leadbeater (1854-1934). I boken låg ett originalbrev skrivet av Leadbeater den 6 januari 1909. Brevet är förstås unikt i sig men blir ännu mera intressant när man läser första stycket. Det har nämligen en ufologisk koppling.


Leadbeater har uppenbarligen fått en fråga om medium kan besöka andra planeter. Han förklarar att det är omöjligt även om mediet tror att det varit med om besöket. Leadbeater skriver därefter följande i svensk översättning: "Om några ickemänskliga varelser varit inblandade så handlade det förmodligen om naturandar."

Kommentaren är intressant med tanke på att det är 60 år före Jacques Vallées klassiska Passport to Magonia. From folklore to flying saucers. Leadbeater menar alltså att naturandar kan lura människor att tro att de är med om verkliga händelser. John Keel ler säkert igenkännande från sin himmel med sin teori om ultraterrestrials, varelser i andra dimensioner som lurar oss människor på olika sätt. Charles Leadbeater skrev på sin tid mycket om dessa väsen och hur de påverkar människor. En klassiker i sammanhanget är hans The astral plane från 1895. Leadbeater är kontroversiell, även inom den teosofiska rörelsen, men hans klärvoajanta studier har många kopplingar till dagens ufovarelser. Den som vill läsa en kritisk biografi över Leadbeater kan med fördel välja The elder brother av religionshistorikern Gregory Tillett.


Inte bara Keel och Vallée har tagit upp detta tema, även om de var tidigt ute. Nu finns en hel genre med liknande titlar, till exempel Fairies. Real encounters with little people av Janet Bord. Ett av bokens kapitel heter Ufo entities and fairies: are they the same?


Passa också på att läsa senaste numret av Uforaden/Rapportnytt med artikeln Mitt möte med tomtar. Många tycker nog vi ufologer har tomtar på loftet. Kanske har vi dom ännu mera konkret än så i våra ifyllda rapportformulär med humanoidfall.