Thursday, December 2, 2010

Nya böcker och konspirationer

Efter att ha läst Solomon Islands mysteries av Marius Boirayon måste jag säga att det är en bok som jag har svårt att bedöma. Mycket för att det finns så få andra referenser till det författaren skriver om. Ett första intryck är att det är en riktig skröna, en skepparhistoria utan grund. I korthet lyder historien: Australiensaren Marius Boirayon flyttar till Salomonöarna och gifter sig med en infödd kvinna. Han blir därmed bekant med många personer som berättar att det finns flera raser av jättar (bigfoots) på ön. De är kannibaler och fångar och äter lokalbefolkningen.


Han får också höra många berättelser om drakormar (dragon snakes), en ras av underjordiska varelser som använder flygande farkoster (ufo). Marius gör egna ufoobservationer och med hjälp av goda vänner lyckas han lokalisera två ingångar till de underjordiska varelserna. Han observerar deras farkoster gå ner i vattenhål på dolda och svårtillgängliga platser i djungeln. Genom en bekant i australiens militära underrättelstjänst får författaren reda på att det finns en ultrahemlig internationell grupp som känner till ufo och de underjordiska varelserna. Gruppen har slutit ett hemligt samarbetsavtal med ufovarelserna. Genom George Bush bad de australiens dåvarande premiärminister John Howard invadera Salomonöarna för att med militärens hjälp dölja hemligheten om vad som pågår på ön.

Det vimlar av konspirationsteorier om ufo på nätet. Möjligheten att bedöma sanningshalten är för det mesta lika med noll. Som ufolog måste man naturligtvis hålla sig informerad om vad som diskuteras men här om någonsin gäller det att ha en kritisk blick. En av de mera intressanta författarna i genren är Bruce Cathie från Nya Zealand. Han har skrivit flera böcker, bland annat Harmonic 33 (1968) och UFOs and anti-gravity (1977). Genom sina studier av energisystem kopplade till ufoobservationer fick han erbjudanden att jobba för en hemlig internationell grupp mot extremt god ekonomisk ersättning. Förutsättningen var att han höll tyst om saken. Cathie sa nej och skrev istället om sina upptäckter trots att han hotades och även konfronterades med de klassiska men in black, vilket han beskriver i ett kapitel (UFOs and anti-gravity) med rubriken "People we would like to know more about".


Våren 1992 besökte Jan-Ove Sundberg Nya Zealand och gjorde bland annat en lång intervju med Bruce Cathie som publicerades i Sundbergs dåvarande tidskrift Arkiv X, nr. 4, 1996. Där säger Cathie: "Det här handlar om människor som inte styrs av någon regering... En världsomspännande grupp. Den består av utvalda vetenskapsmän och representanter för världens mäktigaste oljebolag... Om jag arbetade för dom skulle jag få ett fullt utrustat laboratorium och obegränsade ekonomiska resurser. Ett annat erbjudande var att hela familjen skulle få följa med dem till en plats som vi aldrig skulle vilja lämna och där skulle vi ha allting vi någonsin kunde önska oss."

Bruce Cathie fotograferad av Jan-Ove Sundberg 1992

Från konspirationsteorier kan man sedan kasta sig in i Philip Imbrognos senaste Ultraterrestrial contact. A paranormal investigator´s explorations into the hidden abduction epidemic, en bok som anlände i veckan. Vem behöver thrillers och deckare när det finns ufolitteratur!