Sunday, November 28, 2010

Ufologi på flera nivåer

En verklig eloge till Clas Svahn och Anders Persson som är lyckligt hemkomna efter några minst sagt slitiga dagar i England. De har packat mellan fyra och fem ton böcker och annat material som nu bara väntar på att skeppas i en container till AFU. Inte nog med att de burit hundratals kartonger de tvingades också duscha i kallvatten eftersom varmvattnet var avstängt i huset där de packade. Ett stort TACK till Clas och Anders för denna förnämliga insats för svensk och internationell ufoforskning.

För egen del har jag hållit den offentliga kulturen vid liv (det vill säga jobbat på stadsbiblioteket i helgen). Så mycket ufoarbete har det därför inte blivit. Däremot har min alltid flitige kollega Anders Liljegren ordnat upp en stor del av det material som vi hämtat hos Jan-Ove Sundberg. Anders har också plockat ner allt material från Sundbergs GUST-projekt som funnits på nätet och satt in det i nya pärmar. Riktigt välordnat och prydligt som ni kan se på AFU:s hemsida med uppdateringar.

Anders Liljegren packar forteanaböcker hos Jan-Ove Sundberg

Med de stora samlingar forteana och kryptozoologi som vi nu erhållit från Jan-Ove Sundberg och som snart kommer från Hilary Evans i London får vi kanske framöver fundera på att ändra namn på AFU. Något som faktiskt Hilary Evans föreslagit. Vi är ju det enda verkligt internationella arkivet för ufo, forteana, paranormala fenomen med mera så kanske vi snart kan kalla oss International Archives for UFO and Fortean Research. Kanske vi ändå skulle behålla vår enkla akronym AFU. IAFUR eller liknande låter krångligare med tanke på att AFU är så inarbetat. Det blir en knäckfråga för styrelsen att fundera över.

Anders Liljegren och Hilary Evans i AFU 7 oktober 1996

I veckan har jag passat på att bli medlem i Sällskapet för parapsykologisk forskning. Dels för att jag vill stödja deras verksamhet och dels för att hålla mig mera ajour med vad som händer på området i Sverige. Parapsykologin är mera etablerad som forskningsområde än ufologin men ändå brottas vi med mycket samma problematik. På många sätt sysslar vi båda med det Jacques Vallee kallar Forbidden science. Ett vidare forskningssamarbete skulle säkert vara fruktbart för båda ämnena särskilt med tanke på att AFU får  alltmera litteratur om paranomala fenomen och parapsykologi.

Nu är det bara att hoppas att snökaoset inte håller i sig alltför länge. Om någon vecka kommer en container med cirka fem ton böcker som vi måste bära ner i vår nya källarlokal. Att göra det arbetet i snöstorm får väl betraktas som en ren initiationsrit. Vem sa att arkivarbete är fridfullt!