Wednesday, March 13, 2013

Östnytt och jubileum

Ganska hektiska dagar nu när allt skall vara klart för AFUs årsmöte och 40-årsjubileum på söndag. I går intervjuades Tobias Lindgren och jag i cirka tre timmar av Östnytt. Det var reportern och programledaren Karl Bruno Tersmeden som stod för frågorna medan vi filmades av fotografen Ulf Persson. Resultatet kommer att visas på Östnytt fredag kväll kl. 19.15. Men också förstås i SVT Play när som helst.

Som vanligt blev reportageteamet imponerade över att AFU har tio lokaler på sammanlagt 450 kvadratmeter. Det inspirerade mig till en liten fotokavalkad på våra två första lokaler i Norrköping. Den 15 november 1980 flyttade vi AFU från Kjell Jonssons lilla enrummare i Södertälje till vår första källarlokal i Norrköping. Ett stort steg för arkivets utveckling.

AFU var inte större än att det fick rum i en liten lastbil plus personbil vid flytten 1980. Till höger syns Kjell Jonsson, här tillsammans med två killar som hjälpte till. 

Vi huserade i vår första lokal mellan 1980-1993 då samlingarna började växa sig för stora för våra 38 kvadratmeter. Mellan 1980-1984 var det i huvudsak Anders Liljegren och Sven-Olov Svensson som skötte den dagliga verksamheten. I maj 1984 flyttade även jag till Norrköping och kunde mera praktiskt bidra med arbetsinsatser i lokalen. 

Sven-Olov i vår första arkivlokal augusti 1989

Våra 38 kvadratmeter räckte till slut inte till

Länge letade vi efter ännu en arkivlokal och hittade till slut en källarlokal på 75 kvadratmeter som Hyresbostäder haft som arkiv. Den var ganska ruffig men när allt var borttaget satte vi igång med målning och annan renovering. Genom att starta en sponsorpool klarade vi ekonomin även för den nya lokalen. Den blev inflyttning sommaren 1993.

Lokal nr 2 medan den fortfarande var arkiv för Hyresbostäder. Fr v Anders Liljegren, Sven-Olov Svensson och jag

God hjälp med målning fick vi av Anders sambo Barbro Gustavsson

Vår nya lokal hösten 1993


Samma lokal i dag


Det har varit ett evigt flyttade mellan olika lokaler under åren. Och det har inte precis blivit lättare av att vi nu har tio lokaler att bära emellan. Grannarna måste väl undra vilka underliga figurer det är som bär lådor och drar kärror fram och tillbaka mellan husen. Men arbetet har som bekant resulterat i att vi är världens största ufoarkiv och nu firar vi 40 år till helgen. Lite stolta kan vi faktiskt vara.