Sunday, March 17, 2013

AFU 40 år

En historisk dag. I dag den 17 mars firar AFU 40-årsjubileum. Händelsen uppmärksammades av Östnytt som gjorde ett utmärkt reportage som sändes i fredags. Roligt att de även klippte in lite gamla historiska inslag. Klockan 11.00 anlände AFUs styrelse till arkivet för vårt årsmöte. Det första årsmötet sedan 2005. Förhoppningsvis ska det nu bli mera regelbundet.

Anders Liljegren och Tobias Lindgren under AFUs årsmöte

Mötet kunde konstatera att verksamheten utvecklats mycket starkt de senaste åren. Många stora samlingar har donerats till AFU och flera är på gång. Den stora frågan är som alltid ekonomin där framtiden för Fas 3 är svår att bedöma. För att säkerställa arkivet fortlevnad diskuterades olika möjligheter till finansiering. Den viktiga grunden är som alltid våra sponsorer och mötet enades om att ännu mera aktivt söka flera sponsorer, även i andra länder. Som en god gest ökade flera av ledamöterna sin månatliga sponsring med en femtiolapp.
Styrelsen blir samma som tidigare: Håkan Blomqvist (ordförande), Clas Svahn (vice ordförande), Anders Liljegren (kassör och personalansvarig). Övriga ledamöter: Andreas Ohlsson, Sven-Olov Svensson, Leif Åstrand, Carl-Anton Mattsson, Ole Jonny Brænne. Till revisor valdes Tobias Lindgren.

Med på årsmötet, som åhörare, var Stefan Roslund, ansvarig för spalten Utblick i UFO-Aktuellt

Årlig avgift för personer som önskar låna böcker i AFUs bibliotek fastställdes till 200 kronor. Två mindre stadgeändringar beslutades som är kopplade till vår internationalisering. I ändamålsparagrafen kommer nu att stå "... förvalta och utveckla ett internationellt arkiv och bibliotek..." Tidigare stod svenskt. Desssutom slopade vi skrivningen att arkivet enbart skulle vara tillgängligt för enskild person, bosatt i Sverige. Vi är som bekant nu ett internationellt arkiv. Den stora knäckfrågan som mötet diskuterade är namnfrågan. Vi vill ha kvar akronymen AFU men hitta ett engelskt namn som bättre speglar den stora bredden i samlingarna och arkivets verksamhet. Vi är inte längre enbart ett ufoarkiv och detta måste på något sätt avspeglas i vårt namn. Termer som fortean, unknown, unidentified, paranormal etc kan vara ord som passar. Tips mottages gärna.

Årsmötet tog cirka två timmar och sedan var det dags för Tobias Lindgren och mig att bege oss till Café Swartz för att förbereda mottagningen till vår jubileumsmiddag. Vi blev glatt överraskade när vi fick se hur stiligt allt var ordnat i Marmorhallen. Vår kock, Roberto Pastorelli, hade lagat en italiensk buffé som visade sig vara en fullträff. Tobias och jag kollade att allt var på plats och vi passade på att berömma Roberto för hans arbete.

Tobias Lindgren kollar dukningen i Marmorhallen

Tobias Lindgren med vår kock, Roberto Pastorelli

Strax före 14.00 anlände alla gäster och vi började med drink och snittar, allt under trivsamt mingel. Det hade även varit fest i lokalen dagen innan och ballonger, girlanger och välkomstskyltar hängde kvar vilket gjorde det hela ännu lite festligare.

Gästerna anländer strax. Tobias Lindgren förbereder

I minglet. Clas Svahn och Katarina Hampusson. I bakgrunden Ingrid Collberg och Anders Liljegren

Två glada minglare. Tobias Lindgren och Benny Dahl

Alla var mycket nöjda med den italienska buffén och det hördes många glada tillrop om den goda maten. Trots det stora ekot i Marmorhallen lyckades jag hålla ett litet tal om vårt 40-årsfirande. Men ingen lyckades riktigt knäcka min fråga vad det var för märkligt kontaktfall som en stor del av världen firade den 17 mars. Det är nämligen Jungfru Marie bebådelsdag, då ärkeängeln Gabriel besökte Maria med det ovanliga budskapet att hon nu var med barn. Jag tyckte kopplingen till AFU var välfunnen efter Kjell Jonsson, Anders Liljegren och jag just den 17 mars "födde" idén om att skapa en grund för ufoforskning. Och så var vi tämligen "jungfruliga" 1973. Huruvida ängeln Gabriel hade ett finger (vinge) med i spelet låter jag vara osagt.

Jag lyckades hålla ett tal trots ekot

Kenneth Revland och Carl-Anton Mattsson i djupa diskussioner om forntida mysterier

Mätta och nöjda. Stefan Roslund och Clas Svahn avnjuter efterrätten panna cotta.

Samtliga 23 festdeltagare

Allt som allt en mycket trevlig och lyckad helg och fest. Och som jag sa under middagen. Hoppas att AFU även kommer att fira 50-, 75- och 100-jubileum.