Sunday, March 24, 2013

AFUs bildarkiv

Som alla noterat var mitt förra blogginlägg på engelska och i takt med att AFU blir alltmer internationellt kommer jag att öka andelen engelskt material i bloggen. Särskilt när det gäller information som kan vara av intresse för våra kollegor i andra länder. Någon gång under våren eller sommaren kommer vi också att lansera AFUs nya hemsida, som naturligtvis även den är på engelska. Bloggen blir då ett bra komplement till hemsidan. Tanken på AFU som en form av världsarv för våra ämnen gör denna utveckling mer eller mindre nödvändig. I detta sammanhang skall också ses vår ambition att ändra och komplettera namnet på vår stiftelse så att det bättre motsvarar den stora bredden på arkivmaterial och intresseområden. Styrelsen arbetar med frågan och hoppas kunna komma fram till en bra namn att lansera i samband med nya hemsidan. Akronymen AFU kommer förstås att vara kvar.

En stor del av helgen har jag ägnat åt diverse göromål i arkivet. UFO-Sveriges ekonomiarkivalier har nu fått nya pärmar och god ordning från året 1980. Tidigare arkivalier vad gäller ekonomi saknas vilket har att göra med den stora förändring som UFO-Sveriges genomgick 1980 med ny ordförande och tidskrift. Mycket av  1970-talet föreningsmaterial är förkommet eller har tyvärr kastats. Ändå tror jag vi har lyckats rädda betydligt mer av föreningshistoria än många andra länder.

Nu är det ordning på UFO-Sveriges ekonomiarkivalier

Nästa projekt som jag börjat med är att försöka få lite bättre ordning på vårt enorma bildarkiv. Det handlar om tiotusentals foton och illustrationer, många av stort historiskt intresse. Att på sikt kunna skanna hela detta arkiv är en ambition. I bildsamlingen hittade jag i dag även tre av de fyra ufofrimärken som Grenada gav ut 1978. Efter skanning får de tills vidare gå till Clas Svahn som samlar frimärken med ufo och rymdmotiv.


För några år sedan donerade Karl-Olof Pettersson, tidigare aktiv inom Köpings UFO-förening, hela sin unika samling foton till AFU, tagna huvudsakligen under senare delen av 1970-talet. Karl-Olof deltog i de flesta riksstämmor och övriga aktiviteter som UFO-Sverige då hade och dokumenterade flitigt med sin kamera. Jag har fortsatt skanna bilder från hans samling. Här nedan ses några exempel från UFO-Sveriges riksstämma i Örebro 20 mars 1976.

Två ufologer vid riksstämman i Örebro. Monica Johansson och Erik Pettersson

Anders Palm vid rikstämman 1976

Karl-Olof Petterson (t h) donerar sin samling bilder och kassettband till AFU 1 november 2009. Inte undra på att Anders Liljegren ser nöjd ut

Den 14 september 1976 sändes i TV 1 en dokumentär om UFO-Sveriges aktiviteter. Det producerades av programledaren Ulf Schenkmanis (1934-2004) som i maj 1976 följde särskilt Köpings UFO-förening och dåvarande ordföranden i UFO-Sverige Thorvald Berthelsen. Fokus i programmet var hur ungdomar engagerade sig i ufofrågan och där hade Köpings UFO-förening satsat extra för att nå ut i skolorna. Karl-Olof Pettersson var även med och dokumenterade själva inspelningen. 

Filminspelning i Köpings UFO-förenings lokaler 1976. Thorvald Berthelsen ses till höger

Thorvald Berthelsen bland ungdomar i Köpings UFO-förening