Sunday, February 10, 2013

Hastings, Vallentuna och lite mer ufohistoria

Några timmar av söndagen har jag ägnat åt något som väl bara en inbiten arkivräv kan trivas med. Eftersom det är en väldig röra bland UFO-Sveriges ekonomipapper i AFU har jag börjat ordna arkivalierna kronologiskt i ordentliga pärmar med tydliga etiketter. Hann med åren 2005 - 2011. Man kan alltid föra en diskussion om hur mycket av dylikt material som skall sparas men när det gäller att skriva UFO-Sveriges historia och att spåra gamla adresser är dessa gamla papper värdefulla.

Nu går det att hitta i UFO-Sveriges ekonomipärmar

Har också pratat en del med Björn Thidell från Vallentuna. Han är frilansfilmare och planerar att göra en dokumentärfilm om händelserna i Vallentuna 1974. Jag gav honom en hel del tips om material, intervjuer och foton som vi har i AFU. Björns skall börja med att se om flera av ufovittnena i Vallentuna vill ställa upp för intervjuer. Hoppas att det går bra. En seriös dokumentär om ufovågen i Vallentuna vore mycket värdefullt och det gäller att göra den nu innan vittnena blir för gamla.


2009 besökte den amerikanske ufologen Robert Hastings Sverige och höll ett föredrag i Stockholm. Han är författare till UFOs and Nukes som är en dokumentation av ufoobservationer över amerikanska kärnvapenbaser. Hastings har specialiserat sig på dessa händelser och lyckats samla ett imponerande faktamaterial och mängder av intervjuer med olika militära vittnen. Han har en läsvärd hemsida på nätet där nya fall presenteras regelbundet. Den intressanta frågan i sammanhanget är förstås om några "främlingar" håller ett vakande öga på våra domedagsvapen.

Robert Hastings i Sverige


I sammanhanget kommer jag att tänka på den gamle kontaktmannen George Van Tassel som i ett av sina budskap från "rymdmänniskorna" 1952 blev informerad om att en planet i vårt solsystem tidigare sprängts av krigiska invånare: "We are not concerned with man´s desire to continue war on this planet, Shan. We are concerned with their determination to extinguish humanity and turn this planet into a cinder... We are determined that it shall not happen again." Det vore förstås trevligt om vi verkligen hade dylika vänner i universum. Hoppas kan man alltid.

George Van Tassel vid Giant Rock

Slutligen lite mer ufohistoria utifrån den donation med material AFU fick från Stockholms UFO-Förening för en tid sedan. Jag hittade även gamla bilder från UFO-Sveriges riksstämma i Stockholm 1990. Åren 1989-1990 var problematiska för UFO-Sverige. Organisationen var tämligen anonym dessa år och fick också hård konkurrens av den 1988 grundade Riksföreningen UFO-Luftrumsbevakning som uppmärksammades väldigt mycket i media. Trots att den inte särskilt seriöse Sune Hjort höll ett av föredragen på riksstämman så tycks stämningen ha varit god vilket nedanstående bilder skvallrar om.

Annika Norlén och Gunnar Wennberg från Stockholms UFO-Förening

Gunnar Wennberg och Nils Olof Nilsson vid riksstämman 1990