Friday, April 30, 2010

Stor samling från Österrike

Den 7 oktober 2009 avled ufologen Luis Schönherr i Innsbruck, Österrike. Han blev 83 år gammal. Luis började intressera sig för ufo redan 1954 och var med om att grunda den europeiska sektionen av MUFON (MUFON-CES) 1974. Gamla ufologer känner igen hans namn bland annat från artiklar i Flying Saucer Review.

Sonen Martin Schönherr kontaktade Center for UFO Studies (CUFOS) i Chicago med anledning av den stora samling ufomaterial som hans far efterlämnade. Mark Rodeghier på CUFOS rekommenderade AFU vilket vi tackar för och efter en brevväxling med Anders Liljegren beslutade Martin Schönherr att donera sin fars ufosamling till oss.

Anders Liljegren sorterar böcker från Luis Schönherr

Igår, 29 april, kom en lastbil med sjutton kartonger fullastade med material till arkivet. AFU-gänget hjälptes åt att bära ner allt i c-lokalen. På kvällen packade Anders Liljegren och jag upp samtliga kartonger och gjorde en grovsortering i våra nya hyllor. Ett slitsamt men oerhört spännande arbete.

Kan man vara annat än nöjd med en sådan donation

Samlingen är enastående med mängder av böcker inom ufo och forteana i mycket gott skick. Naturligtvis en hel del tysk litteratur som vi saknar. Dessutom många sällsynta småskrifter för att inte tala om alla vackert inbundna tidskrifter. Här fanns förstås också pressklipp, foton, korrespondens med mera. Ett mycket fint tillskott till arkivet.

Det är glädjande att fler och fler, även internationellt, väljer Arkivet för UFO-forskning när det gäller donationer av ufomaterial. Det visar att AFU och UFO-Sverige har gott renommé och är institutioner att lita på.