Saturday, March 6, 2010

MIS-föredrag och historia

Nyss hemkommen från ett både intressant och trevligt besök hos Malmö Interplanetariska Sällskap (MIS). En fredag i varje månad har MIS en föredragsafton och den här gången var det min tur att berätta på temat Kontakt med UFO-varelser. Lite oro kände jag för tågresan ner på fredagen. SJ är ju inte känt för att hålla tider. Nu blev det bara tjugo minuters försening. Vid stationen hämtades jag av värdparet Ebbe Johansson, ordförande i MIS och Karin Johansson, sekreterare. De bjöd som vanligt på en härlig middag innan föredraget.


Den här gången samlades vi i MIS nya lokal som de hyr av förbundet Tro och vetande. Drygt tjugo personer hade infunnit sig den här kvällen. En liten men synnerligen debattglad skara. Roligt var att återse flera gamla ufologer. Arne Lundberg och Christer Axbom fanns på plats. Under några år på 1980-talet ansvarade de för Malmö UFO-Jour, en UFO-Sverigegrupp. Roligt var också att återse Yngve Freij, gammal MISare och ufolog. Efter föredraget gick debattens vågor höga och det var inte alltid lätt att få ordet när alla ville ställa frågor och kommentera.

Tre trevliga ufologer: Arne Lundberg (t v), Ebbe Johansson och Yngve Freij

På lördagen gjorde Ebbe i ordning två filmkameror på den inglasade balkongen i Karins lägenhet. Från två håll filmades sedan min intervju med Ebbe där han berättade om MIS historia, Parthenon och egna upplevelser och anekdoter från sin tid i uforörelsen. Karin hjälpte då och då till med att sköta den ena kameran för att få olika vinklar och zoom. Vi bläddrade i gamla klipp och korrespondens och det var fascinerade att höra hur det gick till när den svenska uforörelsen startade 1957-58. Det blev verkligen en lärorik tidsresa i ufologins tecken. Ebbe kommer att klippa ihop filmerna som sedan går till AFU.

Ebbe Johansson bläddrar i gamla MIS-tidningen Galax 

En annan glädjande nyhet är att MIS nu är intresserade av att bli en lokalförening inom UFO-Sverige. Anledningen till att man inte tidigare gått med har varit ekonomiska skäl. Men nu skall man ta ett beslut om ansökan i styrelsen. Vi hann också titta lite på gammalt arkivmaterial om MIS. Ebbe skall gå igenom vad man har och sedan är planerna att det doneras till AFU. Ett historiskt mycket värdefullt material.

Stöttepelare i MIS, Ebbe Johansson och Karin Johansson

Jag vill tacka Ebbe och Karin för en jättetrevlig och intressant helg och för att ni är så härliga och positiva människor. Och lycka till med MIS fortsatta utveckling.