Sunday, April 3, 2011

Åke Franzén och Mothman

Först måste jag tipsa om Clas Svahns utmärkta frågesport om ufo på DN.se. Jag klarade 19 av 20 frågor. Missade på spionballongen från USA. Sedan har jag fått flera bra tips om kopplingen mellan ugglor och ufo. Dan Mattsson från Nyköping noterade att jag helt glömt bort boken Danaiderna - ett försök att förstå ufofenomenet (1999) av Staffan Andersson. En läsvärd studie där Staffan tar upp sambanden mellan folktroväsen och ufo. Hans påpekande i inledningen är värt att tänka på: "Folkfantasin har ofta använts som ett sopcontainerbegrepp där allt man inte kan förklara dumpas. Att det inom denna så kallade fantasi även ryms sakliga skildringar av genuina upplevelser är ett faktum som få verkar ha insett...".


Anders Liljegren mejlade mig om den märkliga rapport som vi kopierat från FOA:s pärmar där Gustav Nilsson i Rättvik i ett brev berättar om den observation hans arbetslag gjorde i mitten av juli 1947. Arbetslaget observerade två cigarrformade föremål med två rader små fönster och ett större på mitten. Gustav Nilsson skriver: "I det stora fönstret syntes ett märkligt ansikte. Såg ut som ett stort ugglehuvud med stora ögon men med ett slags mun istället för näbb... Jag hade faktiskt mardrömmar ett par nätter efteråt på grund av det stora märkliga ugglehuvudet innanför den stora rutan. Jag trodde förstås att det var någon maskering, men blicken var mycket skarp och genomträngande på något sätt." Ansvarig utredare på försvaret bedömde vittnet som fantasifull och "föga vederhäftig".

Den 19 maj 1973 intervjuade Anders Liljegren och jag ufologen Åke Franzén i mitt föräldrahem i Södertälje. Åke tillbringade fem veckor 1969 i Point Pleasant, USA för att undersöka rapporterna om den märkliga varelsen som gick under namnet Mothman - fågelmannen. Åke intervjuade inte mindre än trettio vittnen.

Anders, jag och Åke 19 maj 1973

Ett av huvudvittnena var Linda Scarberry som tillsammans med sin man och ett annat par observerade fågelmannen den 15 november 1966. De såg varelsen både stående på marken och när den flög ovanför  bilen efter att de skräckslagna flydde från platsen. Vingarna var cirka tre meter och vingspetsarna kunde ses på var sin sida om bilen. Vingarna flaxade inte utan var helt stilla.


På sin hemsida meddelar Loren Coleman att Linda Scarberry avled i Point Pleasant den 6 mars 2011. Åke Franzén fick en unik inblick i hennes liv och upplevelser eftersom de blev häftigt förälskade under hans besök. Åke planerade att flytta till USA men han fick inget arbete så kärlekssagan blev kort. Något som imponerade på Åke var vittnenas uppriktighet och att flera blivit traumatiserade av observationerna. Linda Scarberry tvingades uppsöka sjukhus för den psykiska chock hon fått av händelsen. En morgon vaknade hon på sjukhuset av att ha klöst sönder både armar och ben. Hon visade Åke de stora ärr som fanns kvar.

Mothman går också under namnet Owlman - ugglemannen - en varelse som rapporterats från flera håll i världen. Åke berättar om ett annat lustigt sammanträffande. I samband med Mothmanobservationerna dök det upp flera sällsynta fåglar i trakten bland annat en turkisk snöuggla. Efter att ha talat med många av vittnena i Point Pleasant drar Åke följande slutsats: "Efter att ha läst om det här och pratat med vittnena måste jag konstatera att det nog rör sig om något ickefysiskt. Man har aldrig sett några fjädrar som ramlat av, eller några märken."


Det var synd att Åke inte hann skriva en bok om sina undersökningar av Mothman och händelserna i Point Pleasant. Han hade mängder av egna data och upplevelser som väl hade räckt till en bok. Åke avled tyvärr alltför tidigt 1995, endast 58 år gammal. Han var en fantastisk vän med stor intellektuell nyfikenhet och en härlig sprudlande humor. Flera somrar gladde han afugänget genom att komma ner till Norrköping för att spela minigolf och diskutera allt mellan himmel och jord. Vi firar det glada minnet av Åke genom att varje sommar i AFU spela mingolftävlingen Åke Franzén memorial cup. Snart är det dags igen.

Åke Franzén 22 okt 1977