Thursday, April 7, 2011

Åke "ufo" Gustafsson 1927-2011

Idag nåddes jag av beskedet att en av UFO-Sveriges mest färgstarka profiler, Åke "ufo" Gustafsson, Tranås, avled i måndags den 4 april i en ålder av 84 år. Åke var, förutom ufolog också spelman, diktare, konstnär och livsfilosof.  Han var aktiv in i det sista. I samband med sin födelsedag förra månaden arrangerade han sin 24:e spelmansstämma i Hembygdsgården.

Första artikeln om Tranås UFO-klubb i Smålands-Tidningen 5 feb 1973

Åke grundade Tranås UFO-klubb i februari 1973 och var ofta intervjuad i pressen. 1979 ombildades klubben till Tranås UFO-förening men upphörde under 1980-talet.


Den äldre generationen UFO-Sverigemedlemmar minns Åke ufo, som han kallades, mest från alla fältundersökarkurser i Lersäter där han stod för underhållningen. Så här skrev Karl-Olov Pettersson i en artikel om kursen 1978: "Åke Gustafsson, ordf. i Tranås UFO-förening, rev ned stormande applåder. I korthet kan sägas att Åke kan spela på så gott som alla musikinstrument. Här framlockade han dock toner och melodier på de mest ovanliga tingestar, t e x blomkrukor, rökpipa, sitt eget huvud och sågar - och det var verkligen njutbar musik."

Själv minns jag mest Åke från UFO-Sveriges sista fältundersökarkurs i Lersäter 1995. Han var den klurige gubben med hatten och skägget som underhöll oss andra ufologer med sitt dragspel.

Åke på fältundersökarkursen i Lersäter 1995

För Åke representerade ufo besökare från andra dimensioner där också tomtar och troll huserade. Han var en livsfilosof för vilken andliga världar var en självklarhet och genom sin musik och konst ville han sprida ett kärlekens och harmoniens evangelium, utan att fastna i dogmatiska idéer. Därför blev det ganska naturligt att han fann sig hemma i föreningen Livsfilosoferna i Tranås där han valdes till hedersmedlem 2008.

Intervju i Tranås tidning 6 dec 1986

Det finns många länkar på nätet om man söker på Åke, intervjuer m m i Youtube. Åke var en äkta glädjespridare och vi är många inom UFO-Sverige som kommer att minnas honom med värme som en av våra mest färgstarka profiler inom uforörelsen.