Saturday, February 12, 2011

Föredrag och bokhyllor

Det har varit en hektisk ufovecka. I tisdags studiebesök på AFU från Norrköpings stadsbibliotek. I torsdags kväll höll jag föredrag på Hotell President om ufo och Arkivet för UFO-forskning för Norrköpings sekreterarförening. Mycket uppskattat och föreningen ville komma på studiebesök till AFU. På torsdagen anlände också en lastbil med 34 bokhyllor från IKEA. Hyllor som nu skall sättas upp i E-lokalen.


Anders Liljegren och jag går om lott i arkivet. Anders hade förberett arbetet med att packa upp fyra paket med hylldelar som ska sättas ihop. Idag hann jag sätta ihop dessa fyra Billyhyllor och packa upp en del av böckerna från Evanssamlingen. Precis när jag gjort mina fyra timmar i arkivet och var på väg hem kom Anders och vi hann utbyta lite tankar och idéer om det fortsatta arbetet. Vi konstaterade att vi har ett väldigt flyt i AFU just nu med nya anställda och flera på gång plus flera projekt som vi räknar med skall kunna förverkligas.


Noterar att psykiatrikern och ufologen Dr Berthold E Schwarz avled i Vero Beach, Florida 16 september 2010. Han har bland annat skrivit UFO Dynamics, utgiven i två delar. Ett verkligt standarverk vad gäller kopplingen mellan ufo och paranormala fenomen. Det unika med Schwarz var att han som psykolog och psykiatriker gjorde egna fältundersökningar av flera kända ufofall.


Jag korresponderade med honom 1986 eftersom han också var god vän med Howard och Connie Menger, vilka han ägnar ett kapitel i sin bok. I ett brev den 29 maj 1986 skriver Schwarz: "Yes, the contact claims or case of Howard Menger is far from being an open and shut or black and white matter." Berthold Schwarz var känd och uppskattad både som psykiatriker och för sina studier i parapsykologi, ufologi och andra gränsområden.

Berthold E Schwarz 1924 - 2010

Han hade den kombination av öppenhet och kritisk distans som behövs i våra ämnen. I en intervju säger Schwarz följande om paranormala fenomen, men uttalandet skulle även kunna gälla hans inställning till ufo: "... how could anyone in this field who cared to examine (and experience) the wealth of psi data possibly miss the boat? ... the surprises, challenges, intrigues, and above all potentials for understanding."

I kväll har jag också hunnit prata lite med den gamle ufologen Kurt Persson i Östersund. Han var mycket aktiv inom UFO-Sverige under 1980- och 90-talen. Tillsammans med Berit Bergqvist startade han 1991 medlemstidningen Rapportnytt. Kurt berättade att han har drygt trettio foton från UFO-Sverigetiden som han skall försöka skanna och mejla till mig. Mycket uppskattat eftersom det rör sig om foton från 1980-talet där vi saknar en hel del i AFU.

Berti Bergqvist och Kurt Persson på besök i AFU 21 september 1991