Friday, September 17, 2010

Kursplanering

De närmaste dagarna kommer jag att ägna åt den sista fasen i min planering för UFO-Sveriges fältundersökarkurs på Hållsta konferens nästa helg. Kursgården är alldeles utmärkt men ligger i ett lite tråkigt industriområde utanför Eskilstuna. Idealiskt vore att hitta en kursgård som höll samma låga pris men låg lite mera lantligt eller idylliskt om man så vill. Dels för att möjligheten då finns att studera stjärnhimlen och bättre kunna uppleva vår klassiska "rit" - uppsändande av ufoballonger och dels för att tipspromenaden kan läggas utomhus. Personligen gillar jag också känslan av naturmystik som funnits vid tidigare kursgårdar, som legat nära skog och sjö.

Nerikes Allehanda 16 september 1977

I år är inte mindre än 48 personer anmälda till kursen. Det måste vara något av ett rekord de senaste åren. Roligt att så många nybörjare anmält sig. Ändå har vi en bit kvar till 1970-talets rekordnivåer. Det första året, 1977, deltog 73 medlemmar. När Thorvald (Bevan) Berthelsen drog igång kursverksamheten på Lersätersgården utanför Kolsva 1977 innebar det ett stort kliv framåt för UFO-Sverige. För första gången i svensk ufohistoria utbildades svenska ufologer för att förbättra kvalitén på fältundersökningar. Kurserna har sedan fortsatt år efter år och har också utvecklats till trevliga träffar där både gamla och nya ufologer kan umgås under gemytliga former.

Foto från första kursen 1977. Gamla ufologer kan känna igen flera ansikten

Ni som hänger med i ufonyheterna har noterat att den amerikanske ufologen Wendelle Stevens nyligen avled. Jag korresponderade med honom åren 1981-1991 där vi framförallt diskuterade kontaktfall. Stevens var under sina tidiga ufoår knuten till APRO - Aerial Phenomena Research Organization men övergick mer och mer till att själv undersöka och publicera kontroversiella kontaktfall. Mycket kritik fick han för sitt stöd till Eduard Meier. Stevens var väl inte alltid så noga med att kontrollera sanningshalten i de fall han publicerade men trots det gjorde han en god insats genom att dokumentera mängder av kontaktfall som många andra struntade i. Boksynta ufologer känner igen hans titlar genom att de ofta börjar med UFO contact from planet... .


I den lokala pressbyrån hittade jag i dag första numret av den engelska tidskriften UFO matrix, utgiven av Philip Mantle. En imponerande tidskrift i färg på 100 sidor. Han har lyckats samla åtskilliga internationellt kända ufologer som skribenter till exempel Nick Pope, David Clarke, Kevin Randle och Scott Corrales. Här finns även vår egen Clas Svahn som kommer att ha en regelbunden spalt i tidskriften. I första numret skriver Clas om Arkivet för UFO-forskning. Fin PR för oss. Hoppas bara att UFO Matrix överlever. Det är ett riskprojekt att ge ut en papperstidskrift i dag.