Thursday, November 12, 2009

Stor aktivitet på AFU

Nu börjar AFU mer och mer likna en vanlig arbetsplats med många anställda. Det råder febril aktivitet på arkivet hela dagarna och på kvällarna finns ofta Anders Liljegren eller jag där. AFU är med andra ord ett högst levande arkiv idag. Vad jag förstår är vi tämligen ensamma i världen om att ha anställd personal på ett ufoarkiv. Det är något som UFO-Sverige kan vara stolta över.


Delar av personalen på AFU. Fr v Malin Wirström, Ann-Christin Mårdh, Susanne, Håkan Landin, Sven-Olov Svensson

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt att gå igenom medlemsblad från lokala UFO-Sverigeföreningar. Det har funnits många sådana genom åren. Ofta små enkla blad som speglat den lokala gruppens verksamhet. Att läsa gamla medlemsblad ger en fin närvarokänsla och insikt i lokala ufo-föreningarnas problem och medlemmarnas åsikter och aktiviteter.


Ett exempel är UFO Allehanda som började ges ut av Enköpings UFO-förening redan 1980. Det sista numret i arkivet är 1-2006. Redaktör under nästan samtliga år har varit Arnold Idebring, under lång tid också ordförande i föreningen. Med fantasifulla illustrationer och mycket eget material om olika aktiviteter ger den en god bild av den svenska uforörelsen på lokal nivå. Den visar också hur viktig den sociala sidan av föreningsverksamheten är för medlemmarna.Arnold Idebring framför klubbstugan i Enköping
Arnold Idebring är en av UFO-Sveriges verkliga oldboys som gjort många fina insatser för verksamheten under åren. 1985-1990 var han redaktör för UFO-Sveriges interna medlemsblad Lokal information. Med sin konstnärliga ådra är han också upphovsman till UFO-Sveriges logga och många andra dekaler, föreningssymboler och figurer till utställningar, varav några finns att beskåda i klubbstugan i Enköping. En del finns också i AFU varför tanken på ett framtida museum inte är orimligt.