Monday, February 8, 2010

Reptiler och konspirationsteorier

Den senaste veckan har jag sett om de första delarna av den amerikanska teveserien V som sändes i svensk teve 1985. Gigantiska tefat dyker upp över världens städer. Besökarna ser ut som vanliga jordbor och berättar att de kommer i fredliga syften. Det visar sig snart att de i själva verket är förklädda reptilvarelser som kommit för att stjäla jordens vatten och använda människorna som föda.

Intressant är att efter serien så har det blivit mer och mer vanligt att människor påstått sig ha mött eller blivit bordförda (abducted) av ufovarelser med reptilutseende. Denna föreställning används flitigt av den engelske konspirationsförespråkaren David Icke som åker runt hela världen och berättar att det finns en hemlig grupp av reptilvarelser som styr jorden från olika maktcentra. I den röriga och närmast oläsbara boken The Biggest Secret förklarar han att varelserna kan byta skepnad och se ut som vanliga människor. Icke påstår till exempel att George W Bush, Drottning Elisabeth II av England och sångaren Kris Kristofferson är reptilvarelser.


Föreställningen om onda reptilvarelser i flygande tefat är inte ny. Jag skrev till och med en längre artikel om idén i AFU:s tidigare tidskrift Ufologen 1974: Nagas - legenden om ormrasen. David Icke har sannolikt hämtat inspiration från en liten obskyr skrift utgiven av den amerikanske ockultisten Maurice Doreal, Flying saucers an occult viewpoint som gavs ut redan 1956. Doreal hette egentligen Claude Doggins och grundade ett ockult sällskap The Brotherhood of the White Temple i Sedalia, Colorado, USA.

I sin skrift berättar Doreal att en del tefat används av en ras av reptilmänniskor som funnits länge på jorden nedfrusna i Sibirien men väckts till liv när sovjetiska forskare strax efter andra världskriget hittade dom och trodde det var vanliga människor. Reptilerna, som kan ändra sitt huvud till vilken form som helst, hade klarat kylan och när de väcktes började de ta makten i olika regeringar världen över. Stalin var en av de första de bytte ut.


Letar man på nätet hittar man massor med konspirationssidor kopplade till dessa fantastiska idéer. Vill man få en bra bakgrund och lite mer seriöst sätta sig in i denna undergroundvärld rekommenderar jag den mycket fascinerande Subterranean worlds av Walter Kafton-Minkel. För den vanlige mera jordnära ufologen kan författare som Doreal och Icke säkert upplevas som att plötsligt kastas in i skräckförfattaren H P Lovecrafts mardrömsvisioner. Skillnaden är att nu påstås det vara verklighet - så håll i hatten om du ger dig in i den här världen.