Sunday, October 18, 2009

Kursplanering

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt att planera mina presentationer till UFO-Sveriges fältundersökarkurs på Hållsta Konferens nästa helg. Det blir lite om kontaktfallens historia och hur man kan använda Arkivet för UFO-forskning som fältundersökare. Spännande med ett helt nytt konferensställe. Vi fick överge Barken Konferens i Dalarna på grund av de höga kostnaderna. Det är bara att hoppas att det nya stället kan bli en fast punkt för UFO-Sveriges kurser framöver.

Ole Jonny Braenne från Norge och jag försöker lösa en klurig uppgift under fältundersökarkursen vid Barken Konferens 2008

Det var Thorvald (Bevan) Berthelsen som 1977 kom på den geniala idén med en särskild kurshelg varje år för att utbilda fältundersökare. Syftet var då, liksom nu, att förbättra kvaliten på undersökningarna. Mellan 1977 och 1995 hölls kurserna på Lersätersgården utanför Kolsva. Sedan dess har UFO-Sverige prövat flera kursgårdar för att nu landa på Hållsta Konferens utanför Eskilstuna.
Nerikes Allehanda 16 september 1977

Årets kurs är redan så gott som fullbokad med många nya deltagare. Det är ett utmärkt sätt för nya intresserade att lära sig grunderna i ufologin samtidigt som nykomlingar kan lära känna UFO-Sverige och oss som varit med ett tag under gemytliga och avspända former. Kurserna är inte bara lärorika utan också trevliga tillställningar med god mat och dryck och mysigt eftersnack på rummen till sent inpå småtimmarna.

Whisky och eftersnack på rummet efter kursen på Barken Konferens 2008. Fr v Mats Nilsson, Carl-Anton Mattsson och Tage Bång

Det har också blivit något av en tradition (jag höll på att säga rit) att släppa upp ufoballonger för att alla ska se hur dessa ser ut mot natthimlen. Alla kan intyga att det är en ganska mäktig upplevelse att se en formation ufoballonger på natten. Inte undra på att de ger upphov till uforapporter.

Tobias Lindgren skickar upp en ufoballong vid Barken Konferens 2007

Det fina med fältundersökarkurserna är att man alltid lär sig något nytt, även som gammal erfaren ufolog. Alltid nya data och kunskaper att bearbeta. Plus att det förstås är väldigt trivsamt att möta alla gamla ufovänner runt om i landet.