Sunday, September 13, 2009

Den esoteriska interventionsteorin

Populärkulturens bild idag av humanoider är den närmast robot- eller insektsliknande varelse som populariserades genom Whitley Striebers bok Närkontakt (Communion) 1987 och som fått ytterligare näring genom de senaste decenniernas ombordstagningsfall och påståenden om kraschade tefat.Men den som studerar humanoid- och kontaktfall, globalt och historiskt, kommer snart att märka att det i rapportmängden är en ganska stor variation på typen av varelser. En bra sätt att få en överblick över den här kategorin rapporter är att studera ufologen Albert Rosales förnämliga katalog Humanoid Sighting Reports där man kan följa rapportmängden år för år.


Något som då kan förvåna är den relativt stora mängden observationer av rent mänskliga varelser som ser ut som vanliga jordbor. Och det även före Adamskieran från mitten och slutet på 1950-talet. Titta exempelvis på rapporterna 1950: 39, 40, 51 och 1951: 4, 15, 20, 33, 35 för att ta några exempel. Det är bland annat den här typen ufohändeler som fått ufologen Jacques Vallee att bli tveksam till ETI-teorin och istället spekulera om jordbaserade främlingar (earthbound aliens). Han har i flera sammanhang fört fram vad han kallar den esoteriska interventionsteorin, alltså att en del ufos skulle tillhöra okända (hemliga) jordiska grupper av något slag. Även ufologen Timothy Good är delvis inne på samma linje.


Teorin får väl betecknas som en konspirationsteori eftersom det i så fall skulle handla om en form av infiltration av främlingar med en okänd agenda. Om det nu ligger något i teorin är det bara att hoppas att de är "de snälla pojkarna". För några år sedan skrev jag en artikel på temat som nu finns att läsa på min hemsida och jag har även utvecklat samma teori i min nya bok Främlingar pår vår jord utifrån egna undersökningar.Ska man vara kritisk så får man konstatera att den esoteriska interventionsteorin blir att förklara ett okänt med en annat okänt. Men mängden rapporter av rent mänskliga ufovarelser är onekligen en fascinerade gåta som lätt sätter fantasin i rörelse.