Sunday, June 13, 2010

Grattis Håkan E

Ett stort och hjärtligt GRATTIS till Håkan Ekstrand som idag fyller 60 år. Få har varit engagerade centralt i UFO-Sverige så länge som Håkan E - som han ofta kallas. Vi brukar köra med den förkortningen i föreningssammanhang eftersom våra namn så lätt blandas samman. Werner och Werner som vi skämtsamt kallar oss.

Håkan Ekstrand vid styrelsemöte 28 november 2009

Jag har svårt att tänka mig UFO-Sverige utan Håkan Ekstrand. Han är en viktig länk i den kedja av trogna idealister som burit riksorganisationens basfunktioner år efter år. UFO-intresset fanns redan på 1960-talet men det var med inspiration från gamle kompisen Mats Nilsson som det aktiva engagemanget i UFO-Sverige började 1976, då Håkan E och Mats bildade Sala amatörförening för tvärvetenskap - SAT. Under några år gav de också tillsammans ut lokalföreningens tidskrift Saturnus. Och året efter fick de ansvaret för riksorganisationens interna tidskrift UFO-Sverige-Information.

UFO-Sveriges styrelse 1979: fr v Karl-Olof Pettersson, Birgitta Andersson, Jörgen Granlie, Mats Nilsson, Håkan Ekstrand

1979 valdes Sala amatörförening för tvärvetenskap till centralgrupp, det gamla namnet på styrelse, för UFO-Sverige. I samband med det turbulenta året 1980, när Carl-Axel Jonzon lämnade riksorganisationen och tog med sig tidningen UFO-Information, föll det på Håkan Ekstrands lott att starta en helt ny tidskrift för UFO-Sverige. Han gick upp till chefen för Sala-tryckeriet och frågade: Hej, jag skulle starta en tidning. Hur gör man? Chefen berättade senare att han undrade vad det där var för en underlig typ men de fick ett bra samarbete med tiden. Det första numret av UFO-Sverige-Aktuellt, som den hette i början, såg dagens ljus sommaren 1980. Därmed var riksorganisationen på fötter igen vad gäller utåtriktad information och Håkan E har varit redaktör alltsedan dess. En imponerande insats.

Första numret av UFO-Sverige-Aktuellt 1980

I mitten på 1980-talet var Håkan E intensivt engagerad i händelserna i Hessdalen bland annat som UFO-Sveriges representant i det nordiska samarbetet Hessdalenprojektet. Det blev som ett andra heltidsjobb och tog hårt på krafterna. Jag är glad att han inte tappade sugen då utan fortsatte engagemanget i UFO-Sverige och jag hoppas det blir många år till.

Håkan E ser till att allt fungerar för riksstämman i Karlskrona 2008

Håkan Ekstrand har en härlig förmåga att alltid se med både allvar och humor på vårt lite udda intresse. Att vi sedan "bråkar" med honom för att han inte precis kan kallas morgonpigg och därför ibland har en förmåga att missa tiden till våra möten är något han tar med ro. Håkan E är en äkta glädjespridare på UFO-Sveriges fester och sena eftersnack - även när han somnar i stolen...

Gunnar Karlsson och Håkan E på kräftskiva i Mantorp 27 september 2008

Hoppas du får en riktig trevlig och festlig födelsedag Werner!