Svensk UFO-bibliografi 1946-75 är namnet på den första svenska bibliografin över ufolitteratur som AFU publicerade 1978. Det var en kompletterad och utökad upplaga av Kjell Jonssons specialarbete vid bibliotekshögskolan 1977. Den som i dag vill få en översikt över svensk ufolitteratur kan studera AFU:s bokkatalog på nätet men får då leta efter böcker med koden sw.
Ett värdefullt komplement till AFU:s katalog är den bibliografi som Clas Svahn arbetat med under många år. Han har samlat uppgifter om alla svenska faktaböcker som, även bara på några rader, nämner ufo. Enligt hans blogg den 15 november var han uppe i 454 titlar. Nu bör det vara 456 om jag räknat rätt i Clas senare bloggar. Hoppas bibliografin snart blir tillgänglig på nätet.
Att man kan hitta uppgifter inom våra ämnen på de mest oväntade ställen blev jag medveten om när jag på jobbet bläddrade i en bok om den svenska elektricitetens historia. Den har den långa titeln När elektriciteten kom. Om landsbygdens elektrifiering med exempel från Edsbyn i Hälsingland. Sista kapitlet bär titeln Naturlagarna sätts ur spel och beskriver ett intressant utbrott av poltergeistfenomen i Frälsningsarmens hus i Edsbyn 1912. Möbler och andra föremål kastas omkring i huset mitt på dagen, bevittnat av flera personer. Ljus tänds och släcks, även stearinljus. Knackningar och andra ljud hörs. Det gick så långt att Gustav Andersson, kapten i Frälsningsarmen sökte psykiatrisk hjälp i Uppsala. En intressant kommentar gjordes av en kvinna när huset byggdes 1910. Hon lär ha sagt att det skulle gå illa för Frälsningsarmen för där huset byggdes passerade en älvastig.
I dag hämtade jag hem sista pärmen med material från UFO-Sundsvall. Föreningen existerade åren 1971-1996. Jag passar på att ordna materialet nu eftersom Carl-Anton Mattsson kommer på lördag med en hel billast ufomaterial, donerat av Johannes Nordvall i Sundsvall. Det blir enklare att sortera in den nya samlingen när AFU:s tidigare föreningsarkivalier från UFO-Sundsvall är ordnade.
Dagens verkliga glädjeämne var när Leif Åstrand dök upp på jobbet och vi kunde äta en gemensam lunch. Leif som varit sjukskriven en tid är nu på bättringsvägen och vi fick tid att prata om både AFU och livet i allmänhet. Leif är en mycket viktig kugge i AFU som ansvarig för digitalisering och skanning. Hoppas han snart är tillbaka i gänget.
Slutligen har jag tagit en bild som visar hur A-lokalen ser ut nu. När avfuktning och renovering är klart kommer här det nya Evansbiblioteket att kunna beskådas.