Wednesday, May 30, 2012

Dubbelt grattis till Anders

Att tiden går lite för fort är något som alla 50+ noterar. Jag tycker inte det var länge sedan vi firade Anders Liljegrens 60-årsdag. I morgon fyller min gamle AFU-kollega och vän 62 år och samma dag går han i pension. Det är bara att framföra ett dubbelt Grattis till dig Anders. Nu får du äntligen gott om tid att ägna dig åt vårt gemensamma livsprojekt - Arkivet för UFO-forskning.


Det är Anders som ansvarar för de verkligt tunga bitarna i AFU, ekonomi och personal. Dessutom utbyggnaden av vårt klassifikationssystem, som numera heter PhenCode för Phenomena Code. Tur att Anders går i pension nu för på fredag planerar vi att intervjua fem personer som eventuellt kan bli nya Fas 3. Med fyra till har vi uppnått vår hittillsvarande gräns för Arbetsförmedlingen - tio personer. Så många kräver nästan att Anders blir handledare på heltid. Och snart kommer en lastbil från Schenker med minst 300 kartonger material från England: böcker, tidskrifter, pressklipp med mera. Nog finns det arbete att göra på AFU. Så här när Anders går i pension kan det passa med en liten fotohistorik över AFU:s hårdast arbetande ufolog.

1971

1983

1989

2011

För egen del har jag fortsatt mitt projekt att spåra det historiska sambandet mellan den svenska uforörelsen och teosofin. God hjälp med källor har jag fått från flera håll. Nu senast en intressant referens från Patrik Möller, doktorand i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han arbetar med avhandlingen Bror Gadelius och psykiatrin. I en tidig teosofisk tidskrift hittade Patrik Möller uppgiften att Bror Gadelius 1892 valdes till vice ordförande i Lundalogen av Teosofiska samfundet. Genom vår nyligen donerade samling av Teosofisk tidskrift kunde jag bekräfta att Gadelius var aktiv teosof en tid. Intressant med tanke på att Gadelius var en av sin tids främsta svenska psykiater.

Det hela blir en smula komiskt eftersom K Gösta Rehn i sin sista bok UFO-utmaningen hänvisar till just Bror Gadelius i sin kritik av ufologer som framför paranormala teorier om ufofenomenen. Rehn varnade för den nya ufologin som växte fram under 1970-talet med förgrundsfigurer som Jacques Vallee och John Keel. En fasansfull återvändsgränd kallade han den parapsykologiska-ockulta förklaringen.


Bror Gadelius skrev böcker som Tro och övertro i gångna tider (1912-13) och Massornas själsliv och andlig smitta (1912). I kapitlet Den nya vågen och UFO hänvisar Rehn till Bror Gadelius studier av besatthet, religiös omvändelse och psykisk sjukdom. Och Rehns slutsats blir: "Släpp då lös parapsykologin, telepatin, ockultismen etc. och en ny vår skall dagas för analfabetisk vidskepelse." (s. 122). Jag undrar vad Rehn skulle ha sagt om han fått veta att Bror Gadelius var teosof?

Saturday, May 26, 2012

Att välja agenda

Denna vackra pingstafton började min sambo och jag med ett loppisbesök där jag förutom några vackra ugglor också hittade en dvd med första delen av klassikern Apornas planet med extra intervjuer och kommentarer. En i mitt tycke mästerlig film som inte bara är rysligt spännande utan också innehåller djupa filosofiska samtal. Lyssna till exempel till astronauternas diskussion under vandringen i öknen när de just har landat. Så här svarar Charlton Heston på frågan varför han gav sig ut på rymdfärden: "I`m a seeker to, but my dreams are not like yours. I can´t help thinking that somewhere in the universe there has to be something better than man."


Efter kaffe och våffla i solskenet styrde jag kosan mot arkivet där Anders Liljegren redan jobbat några timmar med diverse projekt. Med gemensamma krafter flyttade vi de sista hyllmetrarna böcker från vårt gamla bibliotek till Evansbiblioteket. Nu är i stort alla titlar inom ämnena parapsykologi, mystik, religion, kulter med mera överflyttade till vår nya lokal. Återstår en del psykologi som också ska över men nu börjar hyllorna fyllas. Knepigt är dock att bedöma hur stort hyllutrymme varje avdelning skall ha och hur stor växtplats det behövs för nya titlar. Tobias Lindgren tittade också ner som vanligt och vi passade på att mäta UFO-Sveriges boklager för att se hur många hyllor som behöver köpas till.


Anders dök upp som en MIB när jag skulle fotografera Evansbiblioteket


På läsfronten har jag fortsatt fördjupa mig i A.D. After Disclosure av Richard Dolan och Bryce Zabel. Det är en kontroversiell bok där Dolan är helt inne på att en hemlig internationell grupp, breakaway civilization, känner till hemligheten bakom ufo och också har lyckats bygga egna farkoster utifrån undersökning av störtade tefat. Det är därför han förespråkar samma idéer som exopolitics-rörelsen och ofta håller föredrag på deras konferenser. Det intressanta med Dolan är att han är en intelligent och påläst akademiker som kommer med teorier som ligger ganska långt ut på kanten. Se till exempel denna intervju.


Richard Dolan och exopolitics-rörelsen ställer den kritiskt granskande ufologen inför det delika dilemmat att välja agenda när det gäller engagemang i ufofrågan. De väljer att skapa en folklig massrörelse för att pressa myndigheter och även den hemliga gruppen att avslöja vad de vet om ufo och/eller att myndigheterna startar ufoforskning. Det sker bland annat genom konferenser där militära ufovittnen och så kallade whistle blowers berättar vad de varit med om. Men detta är i mycket ett USA-baserat agerande där de flesta dylika personer finns. Problemet är förstås att bedöma sanningshalten i de många gånger fantastiska historierna.


UFO-Sverige och Arkivet för UFO-forskning har valt en annan väg: Vi gör jobbet själva. Genom att bygga upp världens största ufoarkiv och på sikt därför kunna utföra kvalificerad ufoforskning på många nivåer har vi enligt vår uppfattning en god och säker grund för att komma gåtans lösning närmare. Och vi blir inte beroende av myndigheter eller mer eller mindre svårbedömda whistle blowers. Vem som sedan lyckas bäst kan bara historien visa.

På UFO-Sveriges fältundersökarkurs i höst kommer vi bland annat att ta upp konspirationsteorier och då får vi ytterligare möjlighet att lära oss mer i frågan och tillfälle till intressanta diskussioner. Eftersom jag också kommer att träffa Richard Dolan på en konferens i Köpenhamn i september hoppas jag ha ytterligare material att komma med.

Tuesday, May 22, 2012

Fas 3 och Englandsresa

Just nu arbetar sex personer som Fas 3 i Arkivet för UFO-forskning. Men AFU behöver fler, speciellt för skanning och digitalisering som kommer att bli en allt större del av verksamheten. Vi vill på sikt kunna lägga ut så mycket material som möjligt på nätet, tillgängligt för forskning. I dag ordnade Arbetsförmedlingen i Norrköping en mindre mässa där olika Fas 3-anordnare kunde presentera sig. Anders Liljegren, Tobias Lindgren och jag fanns på plats vid ett bord och kunde berätta om vår verksamhet.

Anders Liljegren och jag vid AFU-bordet

Det visade sig att många var intresserade av en Fas 3-plats i AFU. Och flera personer kom fram bara för att de var fascinerade av ämnet och kunde även berätta om egna observationer. Roligt var att höra kommentarer som "åhh där skulle man vilja jobba". Det var tur att vi var tre som kunde svara på frågor för tidvis var det kö framför AFU-bordet. Efter ett par timmar hade vi fått namn och telefon på ett tiotal personer som verkade intressanta och kunniga och som vi kommer att intervjua så snart som möjligt. Förhoppningsvis arbetar snart tio Fas 3-anställda i arkivet.

Anders Liljegren och Tobias Lindgren diskuterar en Fas 3-plats med besökare

Anders och Tobias i djup diskussion

Och nog kommer vi att behöva ytterligare arbetskraft framöver. Just nu är Clas Svahn, Håkan Ekstrand, Anders Persson och Carl-Anton Mattsson på väg till England för att under åtta dagar resa runt i England och Wales för att hämta ufomaterial. De kommer att besöka ufologer som Bob Rickard, Denis Plunkett, Margaret Fry, Dave Sankey, Omar Fowler, John Rimmer, Lionel Beer med flera. Det kommer att bli oerhört stora och fina samlingar som packas i kartonger för att fraktas till AFU genom firman Schenker. Följ resan genom Clas Svahns blogg.

I förra bloggen skrev jag om flytten av UFO-Sveriges boklager till Norrköping. Tobias och jag var nere och tittade hur det ser ut nu i den nya lokalen och det är bara att konstatera att lagret kräver flera dagars arbete för att komma i ordning. Mats Nilsson passade på att ta några fina bilder av Irre Bredins friggebod i Kolbäck innan allt flyttades ner till Norrköping. Du kan se dom på Mats blogg.

Tobias i nya boklagret i Norrköping

Här finns åtskilligt att göra innan det blir ordning

Saturday, May 19, 2012

Flytt av boklager

I augusti 2010 flyttades lagret med gamla årgångar av UFO-Aktuellt från boden vid ufostugan i Enköping till en källarlokal i Norrköping. För en tid sedan hyrde vi ännu en lokal intill tidningslagret för UFO-Sveriges boklager. Och i dag var det dags att flytta lagret från Irre Bredins bod i Kolbäck till Norrköping. Mats Nilsson och Gunnar Karlsson hade hyrt en liten lastbil och tidigt i morse var de hos Irre där allt lastades in för vidare transport. Vid 13-tiden dök de upp vid det som väl snart får kallas för ufogatan. Det var ett rejält lass med inte bara böcker som skulle bäras ner i den nya lokalen. Som tur var dök Tobias Lindgren upp som bärhjälp.

Tre starka pojkar. Fr v Gunnar Karlsson, Tobias Lindgren, Mats Nilsson

Tuffast att få in var ett dokumentskåp och ett packningsbord. Det blev många vändor innan alla kartonger och kassar med mera var på plats. Vädret var strålande vackert så det var några svettiga pojkar som kunde pusta ut en cirka 45 minuters hårt arbete.




Därefter vandrade vi till AFUs huvudlokal där Anders Liljegren var i full färd med att katalogisera böcker från Sam J Lundwalls donation. Vi vilade våra trötta armar och ben en stund innan färden gick till Hageby för en välbehövlig lunch.


Mats och Gunnar skulle vidare till Mantorp men efter lunch hann vi med en stunds småprat i AFU-lokalen. Mats blev mycket förtjust över att hitta ett inplastat foto av den gamla ufostugan i Enköping. Han hade tillverkat det på sitt gamla jobb men så kom det bort i några kassar till AFU. Jag hittade det och ställde upp det på vår fotohylla. Det var där Mats hittade det.

Mats med fotot på ufostugan i Enköping

Gunnar blev väldigt förtjust i AFUs skyddsgudinna Alienna

Anledningen till att boklagret nu hamnar i Norrköping är att Irre Bredin flyttar till Norge om några månader. Lite vemodigt tycker många av oss i styrelsen. Irre har varit och är en klippa och frisk fläkt inom UFO-Sverige som ansvarat för många avdelningar inom riksorganisationen. Men vi hoppas att hon kommer att gästspela i det gamla gänget då och då. Det är bara att önska Irre lycka till i vårt grannland.

Irre Bredin vid UFO-Sveriges styrelsemöte i Enköping 10 april 2010

Wednesday, May 16, 2012

Händelserik dag

I går, tisdag, kom Clas Svahn ner till AFU bland annat för att filma lokalerna och kunna visa våra arkiv för engelska ufologer nästa vecka. Med i bilen till Norrköping fanns också David Jonsson, UFO-Sverigemedlem från Stockholm samt arbetskamraten Victor Lindbom. Efter rundvandring och filmning åkte Clas, David och Anders Liljegren in till stadsbiblioteket där jag mötte upp för gemensam lunch.

Har Clas Svahn börjat smygdricka kaffe?

Clas hade som vanligt med sig en mängd värdefullt material till AFU. Flera lådor med i stort sett samtliga årgångar av Teosofisk tidskrift från 1891. En donation från Teosofiska Samfundet Adyar. Anders ägnade sedan en stor del av eftermiddagen/kvällen åt att katalogisera samlingen. Vid en snabb bläddring hittade han en artikel om en märklig observation i Norge: Luftsynet i Stavanger 1916. Teosofisk tidskrift innehåller en hel del kopplingar till ufofrågan så donationen är mycket värdefull för oss.


Lika spännande var det att titta i de kassar med böcker som donerats av Sam J Lundwall. Här fanns både unika titlar forteana i mycket gott skick samt en låda med gamla så kallade pulp magazines. Tidiga science fictiontidskrifter ofta tryckta på dåligt papper.



Vid 18.00-tiden var det dags för nästa gäst, Jesper Moldvik från Linköping. Han arbetar med tidningen Signerat Ung som utges av Klara Gymnasium. Tobias Lindgren dök också upp så på det viset kunde Jesper intervjua oss båda för sitt reportage om AFU. Roligt är att Signerat Ung nominerats till Lilla Journalistpriset 2012. Det är bara att önska Jesper och kollegor lycka till.

Jesper Moldvik antecknade flitigt under besöket

En händelserik dag som jag avslutade med att skicka den färdiga statistiken över UFO-Sveriges styrelser 1970-2012 till vår styrelse samt internlista. Trivsam läsning för gamla UFO-Sverigemedlemmar, nostalgiker och kalenderbitare. Det blir en bilaga till nästa utgåva av UFO-Sveriges historia.

Sunday, May 13, 2012

Evansbibliotek och statistik

Nu är i stort sett alla bokhyllor på plats i nya Evansbiblioteket. Lördag och söndag har Anders Liljegren och jag ägnat åt att flytta om en del hyllor mellan lokalerna för att skapa en ny och bättre arbetsplats i gamla biblioteket. Efter mycket funderande och prövande lyckades vi komma på en bra lösning som innebär både ökad hyllkapacitet och en trevligare arbetsplats.


I dag på söndagen kunde vi börja den stora överflyttningen av avdelningarna P och R till Evansbiblioteket. Det innebär all litteratur inom områdena parapsykologi, paranormala fenomen, ockultism, religion, mystik, sekter med mera. Anders kom på ett praktiskt och effektivt sätt att flytta samlingen. Vi använde oss av två gånger sex kartonger numrerade 1-6. Jag fyllde på böcker i författarordning i de första avdelningen 1-6 kartonger medan Anders körde över de övriga. På det viset lyckades vi flytta cirka 30 hyllmeter innan vi tog oss en välbehövlig fika som avslutning på helgens jobb. Vi var ganska möra i kroppen av allt flyttande.


Anders Liljegren flyttar böcker mellan arkivlokalerna

Som lite trevlig avkoppling har jag de senaste dagarna sammanställt mer statistik över UFO-Sveriges olika verksamheter under åren. Tanken är att den skall kunna fungera som bilagor till en ny upplaga av UFO-Sveriges historia om något år. Planeringskonferenser är som bekant ett avslutat kapitel inom riksorganisationen. Under de år när internet inte fanns som kommunikation fungerade dessa möten som värdefulla arenor för idédiskussion och praktiskt planering. Mellan 1972-2010 arrangerade UFO-Sverige inte mindre än 68 planeringskonferenser, den sista i Sundsvall. Nu har mötesformen spelat ut sin roll. Statistik över samtliga dessa möten är nu klar där jag noterat år, datum, ort, antal deltagare samt vilka frågor som diskuterades. Därefter har jag påbörjat en förteckning över samtliga styrelseledamöter i UFO-Sverige sedan starten 1970. Statistik som är praktisk att ha när man skall kolla historiska uppgifter.


Så har jag tipsat Clas Svahn om lite uppgifter för den bok om sekter han nu skriver. Han nämnde alternativsamhället Stelle i USA i sin blogg. Det startades på 1960-talet av den kontroversielle Richard Kieninger. Han skrev under pseudonymen Eklal Kueshana boken The Ultimate Frontier (1963). Clas hade glömt att jag korresponderat med och skrivit om Kieninger i min bok Främlingar på vår jord och även i en tidig artikel Vi är redan här. Den esoteriska interventionsteorin. Men så blir det lätt i vår tid med mängder av information från alla håll. Våra hjärnor klarar bara inte att ta in och strukturera allt. Desto viktigare att vi då har arkiv att tillgå.

Wednesday, May 9, 2012

Ufo och teosofi

Så var det mesta av riksstämmans efterarbete klart med bland annat uppdatering av UFO-Sveriges stadgar och idéprogram. Viktig nyhet är att från och med nu gäller enbart enskilt medlemskap samt att varje medlem har rösträtt. Detta med anledning av att traditionella lokalföreningar är på väg att försvinna, mycket på grund av att kommunikation och informationsutbyte i dag till stor del sker genom nätet. Med tanke på kopplingen mellan ufo och paranormala fenomen samt att AFU fått mycket stora donationer med litteratur inom forteana och parapsykologi, gjordes följande tillägg i idéprogrammet:

"I samband med ufoiakttagelser och även fristående rapporterar vittnen ofta andra fenomen som studeras inom områdena forteana och parapsykologi. Även om UFO-Sverige i första hand är en ufoorganisation så undersöker och dokumenterar riksorganisationen också dessa fenomen när det anses befogat. De tre grupperna av ufoiakttagelser samt övriga paranormala fenomen rapporteras kontinuerligt världen över."

Som Clas Svahn berättade på sin blogg åkte han direkt efter riksstämman till Teosofiska samfundets (Adyar) bokhandel vid Karlaplan för att hämta den donation av Teosofisk tidskrift som samfundets styrelse beslutat om. Denna förnämliga gåva till AFU består av en i stort sett komplett samling av Teosofisk tidskrift från 1891 och framåt, där cirka hälften är inbundna årgångar. Jag vill rikta ett varmt tack till Teosofiska samfundet och särskilt till Göran Söderqvist som ordnat denna donation.

Göran Söderqvist i Teosofiska samfundets bibliotek

Samlingen underlättar ett av mina egna forskningsprojekt där jag söker spåra de historiska och idéhistoriska kopplingarna mellan uforörelsen och teosofin. Teosoferna var bland de första i Sverige att ta upp ufofrågan vilket bidrog till bildandet av svenska ufoföreningar på 1950-talet. Den 13 maj 1954 hölls i Stockholmslogen Orion ett föredrag av Bo Lindgren med rubriken "Om flygande tefat - Marsmänniskor? Vad säger dikt, vetenskap, ockultism?" Och i Teosofisk tidskrift 1954 publicerades flera artiklar om flygande tefat och "interplanetarisk verksamhet".

Stor hjälp att hitta material har jag också fått av Nemo Mörck, aktiv inom Sällskapet för Parapsykologisk forskning (SPF). Han har skickat flera akademiska uppsatser och artiklar som berör svensk teosofi ur ett idéhistorisk perspektiv. Jag har dubbel nytta av detta material då jag i höst är bokad för ett föredrag på Norrköpings stadsbibliotek med rubriken Strindberg och teosofin. Detta med anledning av det pågående Strindbergsåret.

En god källa är också den bok jag just nu läser, Leende biskopen, en modern sökares andliga äventyr, av Ingrid Nyborg-Fjellander. Sigfrid Fjellander var en ledande teosof under många decennier och biskop i Liberala katolska kyrkan (LKK). Paret Fjellander var nära vänner till dansken Otto Viking, ufointresserad biskop i LKK och författare till uforomanen En klode griber ind (1961).




I AFUs samling korrespondens från förlaget Parthenon har jag funnit brev från Otto Viking där han berättar att kontaktkvinnan Elisabeth Klarer bevistat hans föredrag i Johannesburg 1959. Han bedömer henne som ärlig och tillförlitlig. Hon gjorde ett starkt intryck på Otto Viking.


Slutligen har jag fått boken A.D. After disclosure, av Richard Dolan och Bryce Zabel. Det får bli sommarläsning inför mitt föredrag och möte med Richard Dolan i Köpenhamn i september.

Sunday, May 6, 2012

Välbesökt riksstämma

Det blev en ur alla synpunkter lyckad riksstämma i Örebro. Många besökare och en hel del nya kontakter med intresserade. Tobias Lindgren och Rikard Andersson hade packat utställningen i en hyrd kärra redan vid elvatiden på fredagen. Sedan plockade de upp Johan Gustavsson och mig för vidare färd mot Örebro. När vi kom fram till Best Western City Hotell visade det sig att kärran var för hög för att gå in i hotellets garage men tack och lov fick vi istället stå på personalparkeringen, bara ett tiotal meter från A-huset där vi skulle hålla till. Efter en god lunch kunde Rikard och Tobias, i ett lätt duggregn, dra kärran fram till ingången.

Två starka ufologer drar utställningskärran, Rikard Andersson och Tobias Lindgren

Flera från UFO-Sverigegänget anlände redan vid tretiden så vi var ganska många som kunde hjälpa till att bära kartonger och få utställningen på plats. På eftermiddagen kom Ida Leveby Andersson, journalist på Radio Örebro. Hon passade på att intervju både Clas Svahn och mig och titta vad som fanns i våra lådor. Vid sextiden var det mesta klart och alla kunde dra sig tillbaka till hotellet en timme för att pusta ut innan middagen.

Clas Svahn intervjuas av Ida Leveby Andersson, Radio Örebro

Här byggs det utställning. I förgrunden Gunnar Karlsson och till vänster Clas Svahn

Gunnar Karlsson ser till att UFO-Sveriges aliendocka ligger rätt

Strax efter sju anlände två stora taxibilar som tog oss till restaurang La Pampa. Vi var sjutton personer som bänkade oss och kunde njuta av en riktigt god middag. Enda missen var att Kaj Hahne och jag, som båda beställt struts, fick nöja oss med oxfilé istället. Men den smakade alldeles utmärkt så vi var lika nöjda för det. Efter middagen blev åter taxi till hotellet där en del av gänget samlades i Mats Nilssons och Gunnar Karlssons rum för trevligt eftersnack. Själv bröt jag upp ganska tidigt för att få några timmars välbehövlig sömn.

Två glada ufologer på La Pampa, Pia Hellertz och Gunnar Karlsson

Clas Svahn och Linda Friman var mycket nöjda med middagen

UFO-Sverigegänget mätta och glada efter middagen

UFO-Sveriges årsmöte inleddes klockan tio på förmiddagen med 26 deltagare. Efter att Clas hälsat alla välkomna och inlett årsmötet valdes Tage Bång till mötesordförande med Mats Nilsson som mötessekreterare. Den viktigaste punkten var förslaget till revidering av stadgarna. Eftersom UFO-Sverige, liksom många andra föreningar, i dag inte längre har så många lokalföreningar kvar utan istället lokala representanter så beslutade årsmötet att införa enskilt medlemskap istället för medlemskap genom lokalförening. Ett enigt årsmöte röstade för förslaget vilket innebär att från och med nu kan man bara ansöka om enskilt medlemskap i UFO-Sverige. Varje medlem har därmed rösträtt vid årsmöte och allt som gäller ombud är slopat i stadgarna. En positiv förenkling och demokratisk utveckling för riksorganisationen. Några övriga större beslut fanns inte på dagordningen och årsmötet var klart redan vid elvatiden. Nästa års riksstämma blir i Halmstad.

Årsmötet. Fr v Håkan Ekstrand, Mats Nilsson, Tage Bång

Efter lunch slogs portarna upp för allmänheten klockan 13.00 och det visade sig att intresset var riktigt stort. Cirka 110 besökare kunde räknas in på några timmar och under våra föredrag var det mellan 75 och 90 åhörare. Riktigt givande att mingla bland besökarna, varav flera berättade om intressanta närobservationer som vi kommer att följa upp. Många hade åkt långt för att besöka riksstämman. Extra roligt var att Anders Berglund och Amanda Fredriksson dök upp med nyfödde Ossian. En pigg liten krabat som charmade alla.

Amanda Fredriksson och Anders Berglund med lille Ossian

Besökare på utställningen

Nytt för den här riksstämman var att vi sålde korv och kaffe till besökare. Det visade sig vara en god idé och Rikard Andersson fick jobba hårt bakom disken. Ett koncept vi kommer att köra vidare med kommande år.

Får det vara en korv undrar Rikard Andersson

Strax före 18.00 packade vi ihop utställningen och trötta men nöjda satte vi oss i bilarna för hemfärd. Alla var överens om att 2012 års riksstämma och UFO-Expo varit myckét lyckad. Tack ufologer för ett jättefint arbete. Mer om riksstämman kan du läsa på Clas Svahns blogg här och här.