Monday, October 26, 2009

Lyckad kurshelg

Alla 32 deltagare på UFO-Sveriges fältundersökarkurs i helgen var säkert nöjda efter en både intressant och trevlig kurshelg på Hållsta konferens utanför Eskilstuna. Utmärkta lokaler, god mat och trevligt bemötande från personalen. Vi kommer säkert att återkomma till Hållsta konferens flera gånger. Många anlände redan på fredagskvällen så det blev god tid för både planering och samvaro med gamla, nygamla och nya ufologer. Roligt att så många nya kom med den här gången.

Ole Jonny Braenne från UFO-Norge berättade om digitala ufofoton i Norge

Kursmomenten var som vanligt en blandning av teoretiska avsnitt och praktiska övningar: misstolkningsfenomen, vittnespsykologi, ufohistoria blandat med övningar i att skapa digitala bluffoton av ufo och uppsändande av ufoballonger.


Den här gången lyckades vi bara få upp en ufoballong. Här Clas Svahn och Tobias Lindgren som gör ett försök


Carl-Anton Mattsson, Parthenons bokförlag, fanns på plats och sålde både min och Clas nya bok så det blev mycket signerande. På bilden fr v Ole Jonny Braenne, Carl-Anton Mattsson, Anders Persson, Clas Svahn

En fascinerande programpunkt var ett föreläsning/show av mentalisten/illusionisten Per Johan Råsmark. Han visade, med en kombination av psykologi och fingerfärdighet, att man kan lura vem som helst att man besitter magiska krafter, kan telepati, böja skedar med mera. Allt var förstås bluff men vi var många som undrade hur i alla världen det gick till. Onekligen mycket skickligt.

Clas Svahn och Per Johan Råsmark


Per Johan Råsmark visar Anneli Sarri hur han kan få en gaffel att böja sig

Förblindad sektledare pekar med hela handen... Clas Svahn kunde inte låta bli att pröva mentalisten Per Johan Råsmarks utrustning


Efter en lång kursdag smakade det bra med helstekt fläskfilé och potatisgratäng

Efter middagen trevlig samvaro till långt in på småtimmarna. Här Clas Svahn och Hans Fryestam från Skaraborgs UFO-förening

Jag hoppas att alla nya kursdeltagare fick en god inblick i UFO-Sveriges ideologi och arbetssätt. Det finns många intressanta outredda ufohändelser dokumenterade i UFO-Sveriges rapportarkiv på AFU i Norrköping. Rapporter som bara väntar på att någon fältundersökare tar sig an fallen och gräver vidare. Här finns mycket jobb för nya fältundersökare. Och så hoppas jag att våra nykomlingar också märkte att man har väldigt roligt tillsammans i UFO-Sverige.

Sunday, October 18, 2009

Kursplanering

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt att planera mina presentationer till UFO-Sveriges fältundersökarkurs på Hållsta Konferens nästa helg. Det blir lite om kontaktfallens historia och hur man kan använda Arkivet för UFO-forskning som fältundersökare. Spännande med ett helt nytt konferensställe. Vi fick överge Barken Konferens i Dalarna på grund av de höga kostnaderna. Det är bara att hoppas att det nya stället kan bli en fast punkt för UFO-Sveriges kurser framöver.

Ole Jonny Braenne från Norge och jag försöker lösa en klurig uppgift under fältundersökarkursen vid Barken Konferens 2008

Det var Thorvald (Bevan) Berthelsen som 1977 kom på den geniala idén med en särskild kurshelg varje år för att utbilda fältundersökare. Syftet var då, liksom nu, att förbättra kvaliten på undersökningarna. Mellan 1977 och 1995 hölls kurserna på Lersätersgården utanför Kolsva. Sedan dess har UFO-Sverige prövat flera kursgårdar för att nu landa på Hållsta Konferens utanför Eskilstuna.
Nerikes Allehanda 16 september 1977

Årets kurs är redan så gott som fullbokad med många nya deltagare. Det är ett utmärkt sätt för nya intresserade att lära sig grunderna i ufologin samtidigt som nykomlingar kan lära känna UFO-Sverige och oss som varit med ett tag under gemytliga och avspända former. Kurserna är inte bara lärorika utan också trevliga tillställningar med god mat och dryck och mysigt eftersnack på rummen till sent inpå småtimmarna.

Whisky och eftersnack på rummet efter kursen på Barken Konferens 2008. Fr v Mats Nilsson, Carl-Anton Mattsson och Tage Bång

Det har också blivit något av en tradition (jag höll på att säga rit) att släppa upp ufoballonger för att alla ska se hur dessa ser ut mot natthimlen. Alla kan intyga att det är en ganska mäktig upplevelse att se en formation ufoballonger på natten. Inte undra på att de ger upphov till uforapporter.

Tobias Lindgren skickar upp en ufoballong vid Barken Konferens 2007

Det fina med fältundersökarkurserna är att man alltid lär sig något nytt, även som gammal erfaren ufolog. Alltid nya data och kunskaper att bearbeta. Plus att det förstås är väldigt trivsamt att möta alla gamla ufovänner runt om i landet.

Thursday, October 15, 2009

UFO-Nyköping

Har ägnat några kvällar åt att ordna AFU:s samling av material från UFO-Nyköping TVF. Det blev sammanlagt fem pärmar föreningsarkivalier om man medräknar en pärm för Nyköpings Tvärvetenskapliga Bokförening/Parthenon. Det roliga med att ordna lokalföreningars arkivalier är att jag samtidigt lär mig mycket om svensk ufohistoria. Nu står UFO-Nyköpings material i fem nya röda pärmar i d-arkivet.


UFO-Nyköping bildades 1976 som ett resultat av Thorvald (Bevan) Berthelsens omfattande föredragsturné i Sverige. Föreningen var mycket aktiv under 1970- och 80-talen men upphörde med sin verksamhet 1985 och är idag vilande. En drivande kraft från början var Carl-Anton Mattsson som förutom sitt ufointresse varit något av en globetrotter och besökt arkeologiskt intressanta platser världen runt. Sommaren 1978 anordnade UFO-Nyköping "Svensk UFO 78", en hel vecka med olika föredrag och filmvisning mitt i sommaren. Modigt, men det blev en PR-mässig succé.

Nystartade UFO-Nyköping i Södermanlands Nyheter 6 oktober 1976

Ordförandeskapet övertogs efter några år av Barbro Magnusson från Oxelösund. Barbro, som tyvärr avled sommaren 2008, blev en av UFO-Sveriges mest aktiva fältundersökare och besökte också många gånger Hessdalen i Norge. När UFO-Nyköping upphörde som förening 1985 var det i huvudsak Barbro som fortsatte det aktiva ufoarbetet på fältet.

Barbro Magnusson håller föredrag för dåvarande Norrköpings UFO-förening 25 mars 1996

1985 startade Carl-Anton Mattsson och Dan Mattsson Nyköpings Tvärvetenskapliga Bokförening (NTB). Genom ett skickligt förhandlingsarbete lyckades man överta förlaget Parthenon i Helsingborg och har efter det givit ut en stor mängd böcker. Min senaste bok Främlingar på vår jord. Ufokontakter i Sverige är till exempel utgiven på Parthenon, som förlaget heter idag.

Carl-Anton Mattsson på UFO-Sveriges fältundersökarkurs på Barken Konferens 1 nov. 2008

Varken Carl-Anton eller Dan har idag tid eller intresse att driva UFO-Nyköping vidare som förening. Men kanske finns det någon annan i Nyköpingstrakten som vill ta tag i stafettpinnen och fortsätta traditionen från en förening som haft stor betydelse för svensk ufologi.

Monday, October 12, 2009

George Adamski - myten och gåtan

Det är sällan jag läser något verkligt nytt och väldokumenterat om den kontroversielle kontaktmannen George Adamski. Men för några dagar sedan hittade jag faktiskt en läsvärd artikel av ufologen Tony Brunt, Secret history, part three: George Adamski and the Toughest Job in the World. Författaren har verkligen gjort sin hemläxa och intervjuat flera gamla medarbetare till Adamski, bland annat Madeleine Roedeffer som tyvärr avled i juni 2009. Och han har också kollat källor och data med Timothy Good - enligt ett mail jag fick från Timothy Good idag.

Bild från 8mm-film tagen av George Adamski tillsammans med Madeleine Roedeffer i Silver Spring, Maryland den 26 februari 1965


Tony Brunt dokumenterar i sin artikel både gåtan kring Adamski samtidigt som han tydligt visar på mycket av orimligheterna som denne märklige man framförde. De flesta seriösa ufologer avfärdar Adamski och liknande kontaktpersoner utan närmare undersökning. Och det är inte så konstigt med tanke på allt prat om venusianer och liv på månen. Men ufologer som Timothy Good och andra har visat att det finns en djupare problematik med många av dessa kontaktpersoner. De träffar verkligen "främlingar" som påstår sig komma från Venus etc. men kanske är det främlingarna som sprider dimridåer om sitt ursprung och inte de kontaktade? Jag har kommit till samma slutsats i flera fall jag själv undersökt och dokumenterar i min nya bok Främlingar på vår jord. Ufokontakter i Sverige.

Låt mig ta två exempel. Lou Zinsstag berättar att när Adamski besökte Basel 1959 bodde han på ett hotell i staden. För Lou förklarade han att "the boys" - rymdmänniskorna - brukade besöka honom på hotellet tidigt på morgnarna. Lou Zinsstag kollade i hemlighet med både hotellchefen och en portier hon kände om Adamski fick tidiga besök. Båda bekräftade att två män brukade komma till Adamski vid niotiden på morgonen.

George Adamski 1891-1965

Lucy McGinnis, medarbetare till Adamski som senare liksom Lou Zinsstag hoppade av från samarbetet, berättar att hon kunde ha kritiserat Adamski för mycket men undvek det eftersom hon själv ensam observerat ett klockformat tefat med besättning på nära håll.

Det är uppenbart att när det gäller även de mest kontroversiella och ofta absurda kontaktfallen så är tredje vägens ufologi den bästa teorimodellen och arbetssättet. Alltså varken naiv tro eller total skepsis. Istället gäller det att gräva djupare och försöka se alternativa tolkningsmöjligheter. Inte avfärda kontaktpersonerna för att de mött "venusianer" utan istället dokumentera händelserna lika noggrannt som vanliga ufofall. Och kanske ställa frågan: Vilka var egentligen "venusianerna"?

Thursday, October 8, 2009

Nya medarbetare på AFU

Äntligen har vi börjat komma igång med fas3-projektet på AFU. Tre personer har hittills anställts på två år vilket bland annat innebär, förutom ett ekonomiskt tillskott, att rapportarkivet kan ordnas på ett bättre sätt. I AFU jobbar nu Håkan Landin och Mats Dellgren med att sortera in uforapporter som läggs i aktomslag i nya boxar. Anders Liljegren har gjort ett omfattande förarbete så att Håkan och Mats bara har att fortsätta enligt Anders arbetsbeskrivning.

Håkan Landin, ny medarbetare i AFU

Christer Axbom jobbar på distans från Malmö där han hjälper Tobias Lindgren på rapportcentralen med att ringa runt till ufovittnen. Ett tidsödande arbete med tanke på alla rapporter som kommer in till UFO-Sverige.

Sven-Olov Svensson visar Håkan Landin en av pärmarna med uforapporter

Håkan Landin och Christer Axbom kommer också att delta i UFO-Sveriges fältundersökarkurs den 24-25 oktober. Fas3-projektet är en unik möjlighet för AFU och UFO-Sverige att få arbete gjort som ingen annars skulle hinna med inom rimlig tid. På sikt hoppas vi kunna anställa flera personer som kan ta ansvar för olika delprojekt. En mycket positiv uteckling för svensk ufologi.

Sunday, October 4, 2009

Styrelsemöte och kräftskiva

Hemma igen efter styrelsemöte och kräftskiva i Mantorp. Av naturliga skäl lite trött och öm i axlarna efter att ha sovit på en tunn madrass på golvet. Men trevligt har det varit även om vi bara var sex deltagare i år. De årliga kräftskivorna i Mantorp har börjat bli tradition inom UFO-Sverige. Stort tack till Tobias Lindgren och Rickard Andersson som är utmärkta kockar. Särskilt tack till Tobias som stod för de superba pajerna.

Årets kräftskiva i Mantorp. Fr.v. Mats Nilsson, Gunnar Karlsson, Tobias Lindgren, Rickard Andersson, Clas Svahn

Lördagen började med att Clas Svahn hämtade upp mig i Norrköping och vi åkte ner till AFU med några kassar material innan vi for vidare mot Mantorp. Regnet stod som spön i backen när vi nere i Mantorp kastade oss in på Frasses för att köpa med oss var sin hamburgare som lunch. Clas hann klämma i sig en räksmörgås som förrätt... Väl framkomna i hyresgästlokalen i Mantorp möttes vi av Tobias och Rickard och där mumsade vi först i oss våra medhavda hamburgare samtidigt som Mats Nilsson och Gunnar Karlsson dök upp.

På styrelsemötet kunde vi notera att antalet prenumeranter på UFO-aktuellt ökar vilket är både glädjande och lite förvånande med tanke på att trenden är den motsatta för våra kollegor i Norge och Danmark. Ett tidskriftssamarbete är därför på gång. Vi diskuterade program och aktiviteter för nästa års riksstämma i Kalmar, vilket sammanfaller med UFO-Sveriges fyrtioårsjubileum. Dessutom planering för fältundersökarkursen i Eskilstuna 24-25 oktober och rapportcentralens arbetsformer.

Clas Svahn kollar så sekreteraren Mats Nilsson uppfattat allt rätt under styrelsemötet
Efter det långa styrelsemötet längtade alla efter en öl vilket snabbt ordnades medan Clas packade upp jättebuntar med kopierade artiklar från nätet som vi alla hjälptes åt att sortera i ämnen. Den som tror att det inte skrivs så mycket om ufo i pressen borde ha varit med och sett dessa jättehögar med klipp och utskrifter från nätet.

Tur att vi fick öl medan vi sorterade alla artiklar. Fr.v. Mats Nilsson (delvis dold), Gunnar Karlsson, Tobias Lindgren, Rickard Andersson, Clas Svahn

Framåt halv åtta var det äntligen dags för pajer och kräftor med tillhörande öl och snaps. Allt naturligtvis kombinerat med skålande, skrönor och vitsar som sällan lämpar sig i mera seriösa sammanhang. Precis som det skall vara.


Gissa vem som åt flest kräftor som vanligt...

Kvällen avslutades med darttävling där mina insatser helst ska glömmas. Framåt två-halvtre slumrade sex käcka gossar efter en lyckad dag.

Thursday, October 1, 2009

Den svenska uforörelsen

Ufo är inte bara rapporter om gåtfulla oidentiferade fenomen och varelser. Det har också en sociologiskt dimension i och med alla människor som slår sig samman i föreningar och forskningsgrupper på grund av intresse för frågan. Så har det varit sedan början av 1950-talet. Något förenklat kan man säga att det rör sig om två skilda typer av föreningar: forskningsinriktade och nyandligt missionerande. Bilden är självklart något förenklad. Däremellan finns också en stor gråzon av föreningar som inte entydigt kan räknas till den ena eller andra inriktningen.

UFO-Sveriges styrelse 1996

Eftersom jag själv aktivt varit en del av uforörelsen sedan 1970 har jag vid flera tillfällen under åren skrivit artiklar för att skapa en diskussion om uforörelsen som sådan med syfte att komma till klarhet om bästa sättet att tackla ufoproblematiken. Kortfattat har frågan gällt - stora organisationer kontra små forskningsgrupper? När Anders Liljegren, Kjell Jonsson och jag lämnade UFO-Sverige 1973 och grundade AFU var det bland annat för att vi i likhet med Jacques Vallee var tveksamma till stora ufo-organisationer där information utåt var viktigare än forskning.

Under 1970- och 80-talet drev vi vår linje ganska hårt även om vi 1986 gick med igen som medlemmar i UFO-Sverige. 1988 skrev jag en debattartikel i tidskriften Sökaren, Har UFO-rörelsen en framtid?, där jag besvarade frågan med nej med motiveringen att ufo inte lämpar sig för föreningsverksamhet. Idag måste jag erkänna att min inställning modifierats. Jag kan se det berättigade i båda sätten att arbeta. Utan UFO-Sverige hade inte AFU kunnat utvecklats på det sätt som skett. En riksorganisation fångar upp intresset hos allmänheten och skapar en bred kontaktyta med många människor som inte en liten grupp kan göra. En stor organisation får också normalt andra ekonomiska möjligheter att driva sina frågor.


Anders Liljegren och Clas Svahn i AFU 8 jan. 2008

Sist men inte minst fyller intressegemenskapen och kamratandan i en förening en viktig social funktion. Här har UFO-Sverige lyckats ovanligt bra, mycket tack vare de goda ledaregenskaper som Clas Svahn besitter. Jag blir alltmer medveten om hur viktig den sociala sidan av uforörelsen är nu när jag skriver UFO-Sveriges historia. Trivseln och den goda kamratandan inom UFO-Sverige har i sin tur sporrat nykomlingar att aktivt engagera sig i uforörelsen. Idag skulle jag alltså vilja säga att UFO-Sverige och AFU kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Riksorganisationen och forskningsstiftelsen skapar tillsammans en stabil grund för svensk ufologi.