Sunday, May 3, 2009

Åke Franzén Memorial Cup

Nu när sommaren närmar sig är det snart dags för AFU:s årliga minigolftävling. Varje sommar brukar AFU-gänget koppla av några dagar från ufojobbet med lite golf. Det är en tradition som håller i sig sedan ufologen Åke Franzén besökte oss varje sommar. Hans stora entusiasm för ufo och forteana parad med en härlig livsglädje och underfundig humor gjorde besöken till minnesvärda och glädjerika stunder. Åke avled 1995, endast 58 år gammal, men vi bevarar hans minne genom att, sedan ett par år, kalla AFU:s årliga minigolftävling för Åke Franzén Memorial Cup.

AFU-gänget spelar Åke Franzén Memorial Cup sommaren 2008

Åke Franzén blev livligt intresserad av ufo och science fiction redan på 1950-talet. Han var medlem av Ifologiska Sällskapet i Stockholm och 1968 började han korrespondera med den amerikanske ufologen John Keel - som nämner honom i sin bok Operation Trojan Horse. 1969 reste Åke till det lilla samhället Point Pleasant i West Virginia, USA för att undersöka observationerna av den beryktade Mothman. En stor fågelliknande varelse som satte skräck i lokalbefolkningen. Han blev djupt förälskad i ett av huvudvittnena, Linda Scarberry, och skulle ha flyttat till USA men fick tyvärr inget arbete.

Anders Liljegren, Åke Franzén och Sven-Olov Svensson i AFU-lokalen 30 maj 1989

Åke blev kvar i Sverige och jag träffade honom första gången 1973 då Anders Liljegren och jag intervjuade honom för vår dåvarande tidskrift Ufologen. När AFU ombildades till en stiftelse 1980 ingick Åke i styrelsen vilket han fortsatte med till 1983. Kontakten med Åke Franzén resulterade i en livslång vänskap. Det blev många sena kvällar med intressanta diskussioner om allt som rörde ufo och närliggande ämnen. Åke deltog också i en hel del av de undersökningar jag gjorde i samband med det så kallade Helgefallet. Hans stora beläsenhet inom våra områden gjorde honom till ett utmärkt bollplank för idéer och teorier. Dessutom hade han förmågan att se med humoristisk distans på det mesta i vår udda bransch. Åke Franzéns efterlämnade böcker, tidskrifter, korrespondens med mera finns nu bevarat i AFU:s samlingar.