Monday, May 30, 2011

Men in black

I dag fick jag den senaste boken från Nick Redferns penna, The real men in black. Den ska bli spännande att läsa och jag kastar mig över den direkt för att kanske också hinna en recension till nästa UFO-Aktuellt. Av kapitelrubrikerna att döma är det en sammanställning av både klassiska och nya fall plus olika teorier om dessa gåtfulla personers ursprung och funktion.


En svensk ufolog som eventuellt har konfronterats med en av dessa MIB är UFO-Sveriges tidigare ordförande Bevan (Thorvald) Berthelsen. När jag intervjuade honom 1992 berättade han om flera märkliga upplevelser som inträffade 1972-73.

Jag intervjuar Thorvald (Bevan) Berthelsen 10 oktober 1992

En sommarnatt i juni 1972 går Bevan upp i sömnen och cyklar cirka två kilometer till Slätängen, en obebodd platå med några ödetorp mellan Köping och Arboga. Där kvicknar han till och undrar vad han gör här mitt i natten. Han plockar en bukett blåklockor, hittar sin cykel och trampar hem igen. Hemma undrar frun var han har varit i flera timmar. Något logiskt svar kan Bevan inte ge. Han brukar aldrig gå i sömnen.

Efter cirka en vecka blir han oerhört intresserad av ufo och lånar alla ufoböcker på det lokala biblioteket. Året efter blir Bevan den drivande kraften i nystartade Köpings UFO-förening och 1976 väljs han till ordförande för UFO-Sverige och drar igång en imponerande PR-satsning för ufosaken. Man kan inte låta bli att ställa sig frågan: vad hände egentligen natten vid ödetorpen?

Den 11 mars 1973 observerar Bevan, tillsammans med tre arbetskamrater, ett ufo över Köping. Händelsen presenteras i flera lokaltidningar dagen efter. Samma dag som artiklarna står i tidningen knackar en man på i familjens hus på landsbygden. Bevan öppnar och möts av en man i 30-årsåldern. Han är mycket korrekt klädd, brun kostym, vit skjorta. Mannen är svarthårig, verkar solbränd, har sneda ögon men inte asiatiska. Han talar svenska, frågar hur Bevan mår och sedan vad som händer om man åker åt olika håll på vägen, tackar och går därifrån.

Bärgslagsbladet 12 mars 1973

I intervjun berättar Bevan: "Jag tänkte, vem fan var det där. Han hade ingen bil. Jag sprang ut och tittade, raksträcka åt bägge håll. Han var borta. Hade han gått till fots så hade jag sett honom... Ögonen var sneda. Det var det jag tänkte på direkt. Efteråt tyckte jag det var skumt."

Jag ringde upp Bevan i går och han berättar att han fortfarande inte har någon förklaring till dessa båda upplevelser. Visserligen, menar han, kan det ha varit någon figur som verkligen ville fråga om vägen. Men det hela var egendomligt eftersom han försvann så plötsligt. Vad gäller händelsen på ängen har han aldrig försökt finna svaret med hjälp av hypnos.

Egendomliga individer har en tendens att dyka upp i ufosammanhang men oftast har det väl den mera jordnära förklaringen att ämnet i sig har en tendens att attrahera udda existenser. Vi som sysslar med ufo ses nog för övrigt också av gemene man som något excentriska. Och då får jag väl passa på i sammanhanget att redan nu gratulera min gamle vän och AFU-kollega Anders Liljegren som fyller 61 år 31 maj. Han är på sätt och vis AFU:s egen MIB - Mäkta Imponerande Bokexpert. Grattis Anders!

Anders Liljegren

Friday, May 27, 2011

Grattis Tage

I dag säger jag ett stort grattis till Tage Bång som fyller 66 år. Som mångårig ordförande i Skaraborgs UFO-förening är Tage en välmeriterad ufolog. Det är inte så många föreningar i UFO-Sverige som fortfarande är aktiva men Skaraborgs UFO-förening skiljer sig från mängden med fortsatta aktiviteter och möten. Roligt tycker jag och hoppas det blir många år framöver med verksamhet.

Tage Bång säljer biljetter vid riksstämman i Borås

Vid riksstämmor hamnar Tage ofta i frontlinjen genom att sälja biljetter och välkomna besökare. Så var det också detta år då årsmöte och UFO-Expo hölls i Borås. Och så har han en mycket fin egenskap, nämligen att ofta vid riksstämmor och fältundersökarkurser bjuda på en "värmande" dryck som vi båda uppskattar. Så skål Tage och hoppas du får en trevlig födelsedag.

Så läser jag på Anders Berglunds intressanta blogg Ufospaning att vi råkade ut för samma sak på årets riksstämma i Borås. Jag har tidigare nämnt att en dam efter mitt föredrag ville berätta om en egen närobservation utanför Zagreb 1987. En händelse som hon tyvärr inte ville att jag skulle utreda vidare. Anders Berglund mötte en kvinna på stämman som berättade om en närobservation i Sverige. Men inte heller hon ville att saken skulle dokumenteras. Åter kan man fundera på hur stort mörkertalet är för observationer.

Anders Berglund på besök i AFU 22 april 2010

Slutligen vill jag tipsa om sidan The Anomalist som alltid är aktuell med dagliga nyheter om ufo, forteana och paranormala händelser. Håll också koll på deras bokutgivning med egen blogg.

Wednesday, May 25, 2011

AFU:s framtid

I veckan ringde en gammal bekant från tiden jag bodde i Sundbyberg på 1970-talet. Det blev förstås reflektioner över tidens gång och vad som hänt oss i livet. Jag berättade om Arkivet för UFO-forsknings utveckling och att vi nu är världens största arkiv inom ämnesområdet. Och så fick jag frågan som alltid dyker upp: men vad händer med arkivet när du är borta?

Tiden går, ufointresset består. Jag i arkivet 1983

Frågan är naturligtvis högst relevant och med kollegorna i AFU har jag dryftat den otaliga gånger. Det är ett problem med många dimensioner. AFU:s framtid beror ju ytterst på ett antal faktorer som vi inte kan påverka. Till exempel hur ufofenomenet kommer att manifestera sig i framtiden och om den sociala och kulturella situationen i samhället är så stabil att en grupp människor kan ägna sig åt ufoforskning.

Historiskt sett har UFO-Sverige och AFU profilerat två olika förhållningssätt till hur ufofrågan skall tacklas. Kortfattat kan de sammanfattas i orden information eller forskning. När debatten var som intensivast under 1970-talets senare år skrev Anders Liljegren en artikel i AFU:s nyhetsblad med rubriken Ufologins arbetsformer. Han satte frågan på sin spets: "Ska vi satsa på en massrörelse eller på en liten kärna av engagerade som utvecklar sitt intresse med mindre personliga uppoffringar och kanske större "skärpa"?"

En glad Anders Liljegren i arkivet 1983

AFU ville satsa på forskning med en liten krets engagerade ufologer medan UFO-Sveriges tidiga ideologi var att bygga en folkrörelse för att ändra allmänhetens attityd till ufofrågan. I sitt svar till Anders Liljegren skrev UFO-Sveriges dåvarande ordförande Thorvald (Bevan) Berthelsen: "Om inte myndigheterna gör någonting konkret åt UFO-problemet får vi bida vår tid tills vi är så många och så stora, som organisation, att vi själva kan fördela ekonomiska medel till lämpliga vetenskapsmän och autodidakter, som kan bedriva UFO-forskning på heltid."

Thorvald (Bevan) Berthelsen fördjupar sig i Jacques Vallee 1976

I dag har AFU och UFO-Sverige skapat en fruktbar syntes av de två förhållningssätten. Inte minst med tanke på AFU:s framtid är detta nödvändigt. Med en riksorganisation finns en helt annan möjlighet att skapa en nyrekrytering av aktiva ufologer som kan ta över stafettpinnen. Finns endast en liten grupp intresserade riskerar verksamheten att upphöra när de få aktiva försvinner i tidens ström. Men det hänger naturligtvis på att några ufologer vill och kan fortsätta driva Arkivet för UFO-forskning. Jag hoppas att vi framöver skall kunna rekrytera flera ufointresserade med visioner som ser den stora potentialitet till ny revolutionerande kunskap som finns i ufoforskningen. När jag lämnar över stafettpinnen och svävar i min himmel hoppas jag fortfarande kunna besöka ett livaktigt ufoarkiv. Annars kommer jag och spökar för dom.

Saturday, May 21, 2011

Heureka

Många har nog liksom jag upptäckt att goda idéer dyker upp när man duschar, diskar, rakar sig eller utför något annat mera mekaniskt eller vardagligt. Kanske beror det på att hjärnkontoret av avkopplat och intuitionen har lättare att göra sig gällande. Så blev det i alla fall för mig i går när jag plötsligt hittade en lösning på hur AFU:s D-arkiv skulle kunna omorganiseras.


Kunde naturligtvis inte låta bli att testa om idén fungerade i verkligheten så i dag har jag ägnat cirka 7 timmar åt att flytta föreningsmaterial och videokassetter. Räknade ut att jag flyttat ungefär 150 hyllor med material, våttorkat alla hyllor och flyttat om i hyllplan där det behövdes. Öm i hela kroppen men nöjd med resultatet.  D-lokalen börjar se ut som ett riktigt föreningsarkiv.


Nu blir det lättare att arbeta med det föreningshistoriska materialet. Videokassetter och UFO-Sveriges ekonomipapper har flyttats in i rullhyllor medan förenings- och personhistoria står i det öppna hyllorna. Har också försökt att skapa en kronologisk följd av materialet. Uppställningen är nu i följande ordning: Parthenon, K Gösta Rehn, Sven Magnusson (Sökaren), ufoföreningar (ej UFO-Sverige), AFU, enskilda svenska ufologer, Clas Svahns samling, UFO-Sverige, UFO-Sveriges lokalföreningar.


Nu blir det betydligt lättare att komma åt det förenings- och personhistoriska källmaterialet, vilket underlättar både det dagliga arkivarbetet och olika forskningsprojekt.

Friday, May 20, 2011

Grattis Sven-Olov

I dag säger jag ett hjärtligt grattis till AFU:s arkivarie Sven-Olov Svensson som fyller 62 år. Tiden rusar lite väl fort. Jag tycker det var alldeles nyss vi firade Sven-Olovs 60-årsdag.


Nu är det snart dags för AFU:s årliga minigolftävling, Åke Franzén memorial cup. Vi är nog flera från arkivet som måste lägga oss i träning nu om vi skall slå Sven-Olov, som tagit hem segern två år i rad.

 Sven-Olov koncentrerar sig inför en putt under minigolftävlingen sommaren 2010

Nu får jag äntligen lite kompledigt efter att ha jobbat förra helgen. Fredagen kommer jag därför att arbeta i AFU och fortsätta ordna föreningsarkivalier i D-arkivet. Fanns det ekonomiska möjligheter så skulle jag gärna jobba i vårt arkiv. Fast det är inte så tokigt att ha det som bisyssla heller. Jag känner mig ganska priviligierad som kan ägna fritiden år världens största ufoarkiv.

Tuesday, May 17, 2011

Humanisterna på villovägar

Den senaste tiden har det riktats skarp kritik mot både Föreningen Vetenskap & folkbildning (VoF) och Humanisterna. Jag skrev själv ett kritisk inlägg om VoF tidigare på bloggen och nu har även Clas Svahn kommenterat föreningens märkliga agerande på sin blogg. Men även föreningen Humanisterna har hamnat på villovägar med kategoriska uttalanden som knappast inger förtroende.

Jag konstaterar detta med ett visst vemod eftersom både VoF och Humanisterna har en funktion att fylla i kultur- och samhällsdebatten. Om organisationerna agerar med måttfullhet och balans i sin verksamhet och uttalanden fungerar de som en god motvikt till kunskap- och livsfientliga föreställningar och ovetenskapligt trams. Tyvärr har vi den senaste tiden sett flera exempel på motsatsen.

Åren 1998 till 2004 tog jag en time out från det aktiva ufoarbetet bland annat för att jag ville ägna mig åt andra frågor en tid. Livsåskådningsfrågor och filosofi har alltid intresserat mig och eftersom jag var tämligen trött på alla inhumana föreställningar jag funnit inom nyandligheten och såg en fara i den religiösa fundamentalismen anslöt jag mig till Humanisterna, dåvarande Human-Etiska förbundet.

Jag arbetade aktivt i styrelsen för Humanisterna några år, var initiativtagare till Ingemar Hedeniuspriset och även redaktör för tidskriften Humanisten 2003. Av flera skäl lämnade jag Humanisterna 2004, bland annat därför att jag såg att det inte gick att intellektuellt försvara en materialistisk och ateistisk världsbild. Medvetandets gåta samt mängden svårförklarliga paranormala fenomen, även ufo, krackelerar en rent fysikalistisk världsbild.

Under flera år har nu Humanisterna gått ut och kategoriskt förklarat att paranormala fenomen är vidskepelse och att medier är medvetna bedragare. Man vill till och med kriminalisera mediumskap. Visst finns det skojare i mediumbranschen precis som inom ufo. UFO-Sverige har avslöjat flera. Men min erfarenhet är att de flesta människor med paranormala förmågor är helt ärliga, även om deras tolkning av upplevelserna kan vara felaktiga eller naiva.

När SVT 2007 sände dokumentären om mediet Sture Johansson skrev Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna, att Sture var en charlatan. Detta utan någon som helst undersökning. Jag var med de första gångerna Sture Johansson gick i trans 1976 och kan intyga att han själv var både förvånad och lite rädd för sin förmåga. Någon bluff var det definitivt inte fråga om. De första gångerna visste han inte ens om att han varit i trans utan tittade förvånat på oss andra när vi berättade vad han sagt.

Humanisterna borde koncentrera sig på att att bekämpa religiös fundamentalism, försvara det sekulära samhället, erbjuda alternativa livsceremonier och presentera humanismen som livsåskådning. När de liksom Vetenskap & folkbildning kategoriskt uttalar sig i kontroversiella frågor som paranormala fenomen och ufo förlorar de i vetenskaplig trovärdighet. De borde ta till sig religionspsykologen Örjan Björkhems devis: Det räcker inte att vara kritisk. Man måste kunna något också.

Och så måste jag avsluta med en positiv nyhet. Ett stort grattis till ufologen Anders Berglund som i dag fyller 32 år. Anders bor nu med kärestan Amanda Fredriksson i Karlstad där båda pluggar på universitetet. Vid UFO-Sveriges årsmöte i Borås den 7 maj invaldes både Anders och Amanda som ordinarie ledamöter i styrelsen. Så på sätt och vis kan jag väl säga ett dubbelt grattis.

Amanda och Anders vid riksstämman i Borås

Sunday, May 15, 2011

Lite föreningshistoria

Kombinerade att lyssna på melodifestivalen med att ordna en pärm med föreningsarkivalier från Västerås tvärvetenskapliga förening (VTF). Efter UFO-Sveriges riksstämma i Västerås 8 mars 1975 samlades en grupp intresserade för att bilda en lokalgrupp. Föreningen grundades formellt vid ett möte den 30 oktober 1975.


VTF var mycket aktiva under 1970- och början av 1980-talet. Man utgav ett eget medlemsblad Vimana, senare Se upp. På Västerås stadsbibliotek och andra lokaler arrangerade man regelbundet offentliga föredrag av personer som Eugen Semitjov, Jan Fjellander, Arne Groth och hypnosspecialisten dr. Ture Arvidsson.


En storsatsning gjorde föreningen sommaren 1980 med att arrangera Svensk UFO 80. Mellan 30 juni och 5 juli hölls dagliga föredrag av både svenska, norska och danska ufologer.


Trots ett bidrag på 25.000 kronor från Västerås kultur- och fritidsnämnd gick inte arrangemanget ihop och efter en tid tröttnade ordförande Jan Eriksen och lämnade det aktiva föreningsarbetet. Enligt uppgift från en av medlemmarna omformades VTF 1989 till den ännu mycket aktiva Västerås astronomi- och rymdforskningsförening (VARF).

Mats Nilsson framför ingången till Svensk UFO 80

Jag pratade i dag med Per Sanderford, kassör i VARF. Han kände inte till föreningens bakgrund i VTF men skulle kolla med de äldre medlemmarna. Däremot kände han till Arkivet för UFO-forskning och vi kom överens om att VARF framöver skall komma på studiebesök till AFU.

När det gäller föreningshistoria kan det vara intressant att notera att ett beslut om uppdatering av UFO-Sveriges stadgar togs på senaste årsmötet. Jag föreslog i en motion en del förändringar och upptäckte till min förvåning att UFO-Sverige saknade en tydligt formulerad målsättning i stadgarna. Kanske hade vi tagit den för given. Tillägget har följande formulering: UFO-Sveriges målsättning är att söka kunskap om och utröna ufofenomenens natur och ursprung samt påverkan på individ, kultur och samhälle.

Clas Svahn vid årsmötet i Borås. I bakgrunden Mats Nilsson och Anders Persson

En ambitiös målsättning men UFO-Sverige siktar ju mot stjärnorna. Var vi sedan landar får väl ödet eller makterna avgöra.

Saturday, May 14, 2011

Back to business

Efter den lyckade riksstämman i Borås är det dags att summera intrycken och ordna protokoll och pressklipp kring evenemanget. Jag har tidigare nämnt att mörkertalet vad gäller rapporterade närobservationer till UFO-Sverige är stort. Det fick jag erfara även efter mitt föredrag i Borås. Efteråt kom en kvinna och ville tala enskilt med mig om en händelse.

Sommaren 1987 befann hon sig tillsammans med sin bror ett par mil norr om Zagreb i Kroatien. De stod vid ett fält där flera lantarbetare jobbade. Då kommer plötsligt en farkost ner och svävar cirka 50 meter ovanför deras huvuden. Den var tefatsformad med kupol men de såg inga fönster eller andra delar. Däremot avgav den färger i olika skiftningar. Kommer inte ihåg hur lång observationstiden var men efter en stund åkte farkosten rakt upp i spiralform och försvann. Alla arbetarna på fältet såg farkosten.

Tyvärr ville inte kvinnan meddela sitt namn eller telefonnummer så möjligheten att följa upp fallet är dålig. Berättelser av denna typ får jag höra nästan efter varje föredrag men mycket få vill uppge identitet eller adress. Här finns ett verkligt dilemma för seriös ufo-forskning. Lite av ufologins akilleshäl. Att öppet berätta om en närobservation av ufo är fortfarande för många stigmatiserande.

Efter riksstämman är det bara att köra vidare med det vanliga vardagsarbetet i AFU. I dag har jag sorterat den pärm med föreningsarkivalier från Skövde UFO-Center som jag fick av Hans Fryestam på riksstämman. Har också lyckats stuva in UFO-Sveriges utställning på våra hyllor i D-arkivet.


Ibland får jag i mitt sökande efter material på nätet träffar på den engelska tidskriften PsiPioneer journal. Den är gratis på nätet och har ett stort arkiv med gamla nummer. Den innehåller en hel del historiskt intressant material om spiritualister, parapsykologer, teosofer med mera.


För den som är intresserad av kopplingen mellan teosofi och fysiska kontaktfall av nordic alienvarianten kan jag rekommendera Hints on esoteric theosophy. Is theosophy a delusion? Do the brothers exist? Den kom redan 1882 och skrevs av den gamle teosofen A O Hume. Här förs i stort sett samma diskussion för och emot trovärdigheten vad gäller observationer av "bröderna" som i de klassiska ufokontaktfallen. Det är hela kontaktfallsproblematiken utan tefat skulle man kunna säga.

Monday, May 9, 2011

Anställd på AFU

Som Clas Svahn meddelat på sin blogg så har Arkivet för UFO-forskning tagit ett historiskt steg framåt. Sedan tisdagen den 3 maj är Leif Åstrand heltidsanställd på AFU som digitaliseringsansvarig. Leif var tidigare en av våra sju Fas3-personer som vi nu har kunnat anställa på ett så kallat nystartsjobb. Att ha anställd personal på AFU är något som vi tidigare bara kunnat drömma om men nu har det alltså blivit verklighet.

Leif Åstrand

Leif är väl skickad för sin uppgift och vi är mycket glada ha honom i vår arbetsstyrka. Digitalisering av arkivets dokument är en av de stora utmaningarna inte bara för AFU utan för alla arkiv världen runt. Vår förhoppning är att på sikt kunna lägga så mycket material som möjligt åtkomligt på nätet. Därmed underlättas all ufoforskning enormt.

På UFO-Sveriges riksstämma i Borås berättade jag om AFU:s utveckling och också lite av de visioner vi har för framtiden. AFU är redan världens största arkiv/bibliotek inom ufo och forteana. Med tillräckligt stort stöd från både privata sponsorer och arbetsmarknadsåtgärder finns en reell möjlighet att vi på sikt också kan bli världens främsta institution för ufoforskning. Vi skulle då kunna anställa både fältundersökare och forskare för speciella projekt. En dröm naturligtvis men en lång resa måste börja med ett litet steg.

Mitt föredrag under riksstämman i Borås

Det är verkligen roligt att konstatera att vi nu tagit ett rejält kliv framåt. Så jag hälsar Leif Åstrand hjärtligt välkommen till AFU och hoppas du kommer att trivas på vår lite udda arbetsplats.

Sunday, May 8, 2011

Lyckad riksstämma i Borås

UFO-Sveriges riksstämma och UFO-Expo i helgen blev en lyckad tillställning med som vanligt vackert väder. Clas Svahn hämtade mig på fredagen och vi var framme i Borås vid halvtvåtiden. Där mötte vi det övriga UFO-Sverigegänget för att bygga utställning och se till att all teknik fungerade. Folkets hus var en praktisk och trivsam lokal även om det blev lite trångt med utställningen.

Gunnar Karlsson ordnar med utställningsmaterial

När allt var klart for vi till Hotell Sköna nätter där de flesta var inkvarterade. Det låg lite avsides i Borås men visade sig vara riktigt trivsamt. Efter ett par timmars vila blev det gemensam avfärd i flera taxibilar till restaurang Oliven. Inte mindre än nittion personer hade bokat sig för middagen, som alla var mycket nöjda med.

Förväntansfulla ufologer utanför restaurang Oliven

10.00 på lördagen samlades ett tjugotal medlemmar för det traditionella årsmötet. Till nya ordinarie ledamöter i styrelsen valdes Amanda Fredriksson och Anders Berglund. Nästa års riksstämma beslutades till Örebro.

Mats Nilsson, Anders Persson och Clas Svahn inför årsmötet

Efter lunch var det så dags för UFO-Expo och föredrag för allmänheten. Portarna öppnades 13.00 och trots det vackra vädret kunde vi räkna till cirka 75 besökare.

Christina Bång, Skaraborgs UFO-förening, framför UFO-Sveriges nya utställningsskärmar

Klockan två samlades de flesta besökarna för att lyssna till mitt föredrag om Ufoforskning i Sverige och Arkivet för UFO-forskning. Det är alltid stimulerande att berätta om att UFO-Sverige har världens största ufoarkiv. Efter en liten paus intog Clas Svahn podiet och höll ett mycket intressant föredrag om civila och militära piloters ufoobservationer.

 Clas berättar om pilotobservationer

Efter Clas föredrag fick publiken möjlighet att ställa frågor till både Clas och mig. Det blev bra och seriösa frågor och jag tror de flesta var nöjda med de svar vi kunde ge. Sedan återstod ett par timmars mingel och prat med expobesökare innan allt skulle packas ner igen.


  Bokbordet lockade många besökare


 Clas med sin favorit - aliendockan

Trötta men nöjda samlades alla åter på hotellet för ett snabbt konstituerande styrelsemöte. Vi enades sedan om att beställa pizza till hotellet vilken avnjöts med trivsam samvaro som pågick till småtimmarna. Precis som det skall vara på UFO-Sveriges riksstämmor.

Efter frukost på söndagsmorgonen satte Clas och jag oss i bilen för hemfärd. Som vanligt stannade vi till i AFU för att lämna material till arkivet. Medan Clas for vidare inväntade jag Håkan Ekstrand och Irre Bredin som snart dök upp för att lasta av UFO-Sveriges utställning som nu kommer att förvaras i AFU:s D-arkiv.


Irre Bredin lastar av utställningen i Norrköping


Får du plats med den här undrar Håkan Ekstrand, som burit utställningen många gånger

Alla jag pratat med är mycket nöjda med årets riksstämma och vi fick också bra publicitet genom en artikel i lördagens Borås tidning. Allt som allt en både lyckad och trivsam helg med UFO-Sverigegänget.

Thursday, May 5, 2011

Borås nästa

Den här helgen är det åter dags för UFO-Sveriges årliga riksstämma och UFO-Expo. Clas Svahn kommer och hämtar upp mig vid tiotiden i morgon för vidare färd till Borås. Fredagens eftermiddag kommer att ägnas åt att bygga utställningen med delvis nya skärmar och datorer. Ett arbete som brukar ta några timmar för att få allt på plats och se till att datorerna fungerar. På kvällen blir det middag på restaurang Oliven, en alltid trivsam tillställning med UFO-Sverigegänget.

Gunnar Karlsson bygger utställning vid riksstämman i Kalmar 22 maj 2010

Det traditionella årsmötet hålls kl. 10.00 i Bellonasalen, Folkets hus. Observera att det står fel plats i annonsen i UFO-Aktuellt. Vi tvingades byta lokal i sista minuten. Det blir alltså Folkets hus istället för Bäckängsgymnasiet. UFO-Expo för allmänheten öppnar kl. 13.00 och pågår till 18.00. Jag kommer att hålla föredrag om UFO-forskning i Sverige och Clas om svenska piloters möten med ufo. Som vanligt finns möjlighet att köpa böcker och tidskrifter, söka i UFO-Sveriges databas över svenska ufofall med mera.


Jag hoppas många ufologer från hela Sverige har möjlighet att komma till riksstämman.
Vi ses i Borås!

Monday, May 2, 2011

Ufologi i Borås

Det blir med en viss känsla av nostalgi jag kommer att resa till UFO-Sveriges riksstämma i Borås i helgen. Åren 1977-78 gick jag på Bibliotekshögskolan i Borås. Min AFU-kompis Kjell Jonsson läste också till bibliotekarie på samma skola men kom in lite före mig. Vi fick i alla fall en termin tillsammans och bodde vägg i vägg i var sin studentlya. Våren 1977 jobbade Kjell hårt med sitt specialarbete som senare trycktes av AFU med titeln Svensk UFO-bibliografi 1946-75. Den första i sitt slag.

Kjell Jonsson i studentlyan i Borås 1977

Flera aktiva ufologer och ufoföreningar har verkat i Borås genom åren. Först ut på plan var Christer Larsson som bildade UFO-Borås 1972. Gruppen var aktiv några år i början på 1970-talet.

Borås Tidning 27jan 1972

Sedan mitten av 1980-talet har Leif Lissjanis varit UFO-Sveriges representant i Boråsområdet. Hans intresse startade genom egna ufoobservationer och sedan har utbildat sig till fältundersökare. Idag är Leif UFO-Sveriges lokala representant i Borås.

Borås Tidning 26 juli 1987

Nämnas bör också UFO-Sjuhärad som startades av Rickard Svensson 1994. Under de första åren var föreningen ansluten till UFO-Sverige men gick sina egna vägar 1997 och valde en mera nyandlig inriktning.

Göteborgs-Posten 9 okt 1995

Appropå nyandlig ufologi så har jag i helgen läst ut Shirley MacLaines senaste opus I`m over all that and other confessions. En fascinerande resa i filmstjärnans magiska värld där allt kan hända. Det är bekännelser på löpande band blandat med lite ufo och nyandlig filosofi. Recension kommer i nästa UFO-Aktuellt.