Monday, December 28, 2009

Julhelg och kontaktfall

Så var 2009 års julhelg avklarad med som vanligt mycket god mat och dryck. Har också hunnit med lite blandad läsning. UFO-Aktuellt som kom med tomten dagen före julafton, en samlingsutgåva av Selma Lagerlöfs vackra julberättelser och så har jag börjat på On the trail of the saucer spies: UFOs and government surveillance av Nick Redfern. En bok som kom redan 2006.


För övrigt har jag hunnit bli i stort sett klar med research för avsnittet om UFO-Sveriges historia 2000-2004. Återstår bara genomgång av gamla styrelseprotokoll. Fick också en förfrågan från Ebbe Johansson och Karin i Malmö Interplanetariska Sällskap, MIS, om jag kunde hålla ett föredrag under våren. Vi enades om fredagen den 5 mars då jag kommer att prata under rubriken De gåtfulla kontaktfallen.

En i mitt tycke positiv trend i internationell ufologi är intresset för att granska de fysiska kontaktfallen med en ny blick och mera i enlighet med den tredje vägens ufologi. Nick Redferns senaste bok Contactees. A history of alien-human interaction är ett exempel. Se min recension i senaste UFO-Aktuellt. Den nyandliga ufologin koncentrerade sig på att sprida "rymdmänniskornas" budskap med hemort som Venus, Mars, Plejaderna etc. Tredje vägens ufologer ställer sig istället frågor som: finns det något bevis för att kontaktpersonen verkligen träffat någon eller några som utger sig för att vara från Venus med mera?

Det finns ett intressant citat (s. 99) i David Clarkes och Andy Roberts bok Flying Saucerers där man redogör för det tämligen absurda fallet med den engelska hemmafrun Cynthia Appleton som 1957-58 berättade att hon vid flera tillfällen mött en långhårig man som påstod sig komma från Venus. Vid ett tillfälle kom han i en stor svart bil med tonade rutor. En reporter från Sunday People frågade senare Cynthias dotter, som då var fyra år, om hon minns något av besöken. Dottern svarade att hon kommer ihåg en man med "lustigt långt hår och pälskrage." Någon besökte alltså verkligen Cynthia Appleton.

En av de första som började titta på de fysiska kontaktfallen med en annan blick var John Keel som tog kontaktpersonerna på allvar men menade att det var främlingarna som ljög om Venus etc. Med sin vanliga underfundiga humor skriver han i UFOs: Operation Trojan Horse: "Kan vi egentligen skylla på kontaktpersonerna? Antag att en märklig skivformad farkost landar på din bakgård och en lång man i silverfärgad dräkt stiger ur... När du frågar var han kommer ifrån svarar han, "jag kommer från Venus". Skulle du argumentera med honom?"

Venusian eller???

De flesta kontaktpersonerna har inte "argumenterat" med främlingarna utan godtagit att de kommer från Venus, Ganymedes, Plejaderna osv. Men det finns undantag. Enrique Castillo Rincon från Costa Rica skriver i sin bok UFOs. A great new dawn for humanity om sin kontaktupplevelser med en ovanlig distans och ifrågasättande. Han har till exempel ett kapitel som heter The Venusians, are they Venusian?

Fysiska kontaktfall av Adamskitypen har varit lite tabu att undersöka inom den seriösa ufologin. Jag välkomnar fler kritiskt granskande ufologer att ta sig an denna komplicerade sida av ufoproblematiken.

Monday, December 21, 2009

Teveinspelning och julstjärna

På förmiddagen kom tevejournalisten Lina Nordanslätt och fotografen Niklas Hjelm från 24nt till AFU för att göra en intervju. Den ska ingå i en serie med östgötaprofiler och tidigare hade man intervjuat Louise Hoffsten och dansbandet Titanix, som kom tvåa i Dansbandskampen. Någon gång framöver ska jag också till studion för en längre inspelning. Programmet sänds efter nyår.

Lina Nordanslätt och Niklas Hjelm under inspelning i AFU

Det blev en trevlig pratstund med Lina som visade sig vara både nyfiken och intresserad av ämnet. Liksom de flesta journalister blev Lina och Niklas imponerade och lite förbryllade över att världens största ufoarkiv råkar ligga i Norrköping. Hoppas inspelningen blev bra. Det är alltid ett pyssel att ta sig fram med stor kamerautrustning mellan bokhyllorna. För att inte tala om det ständiga problemet: vad ska man berätta om när det finns hur mycket som helst att förmedla om ufo som myt och gåta. Förhoppningsvis fick jag med några väsentligheter.

Granen med stjärnan (eller ufot) i toppen


När jag klädde granen igår och satte i stjärnan slog det mig att jag kanske satte upp en symbol för en gammal ufo-observation. Alla har väl läst i Matteusevangeliet 2:7 och vidare (1917 års översättning): "Då kallade Herodes hemligen till sig de vise männen och utfrågade dem noga om tiden då stjärnan hade visat sig... När de hade hört konungens ord, foro de åstad; och se, stjärnan som de hade sett i östern gick framför dem, till dess att den kom över det ställe där barnet var. Där stannade den."


Idag är det förstås omöjligt att avgöra sanningshalten i den gamla bibelberättelsen men det är onekligen en fascinerande tanke att vi kanske delvis firar en gammal ufohändelse. Alla religiösa skrifter är för övrigt fyllda med berättelser och upplevelser som idag skulle klassas som uforapporter. Fältet är fritt fram för tolkningar och många böcker har skrivits i ämnet.

Hur som helst vill jag önska alla mina bloggläsare
En riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År

Friday, December 18, 2009

Ufobloggar och sajter

När jag aktivt började engagera mig i ufofrågan 1970 var det tämligen lätt att som nybörjare orientera sig, åtminstone i den svenska litteraturen. Förutom Parthenons nyandligt inriktade ufolitteratur fanns i stort sett bara två böcker av K. Gösta Rehn. UFO-Sverige var i sin linda och UFO-information var ännu så länge en enkel, stencilerad tidskrift. Likaså GICOFF-Information från den nystartade Göteborgs Informations Center för Oidentiferade flygande Föremål.


En del engelsk ufolitteratur köpte jag och min kollega i dåvarande UFO-Södertälje, Kjell Jonsson, genom besök hos Bertil Kuhleman som hade en postorderbokhandel, Edista, Kuhlemann & Co, i källaren i sitt hem i Enebyberg utanför Stockholm. För övrigt läste jag engelska Flying Saucer Review och danska UFO-nyt. Det var med andra ord ganska lätt att följa med i ämnet i början på 1970-talet.


Kjell Jonsson köper ufoböcker hos Bertil Kuhlemann 29 augusti 1971

Idag är situationen en helt annan - på gott och ont. Internet har totalt revolutionerat kommunikation och informationsspridning. Det finns tusentals sajter och bloggar för den som är intresserad av ufo. Mycket är naturligtvis av undermålig kvalitet. Och att för nybörjaren hitta signalen i bruset är inte lätt. Jag vill försöka ge några tips på bloggar och sajter som jag själv regelbundet följer. Urvalet är naturligtvis högst subjektivt utifrån min intresseinriktning.

Av svenska sajter följer jag förstås våra egna hemsidor för UFO-Sverige och AFU. Brukar också titta in på Parthenons förlag och bokhandel ibland. När det gäller bloggar är Clas Svahns egen blogg och hans DN-blogg Märkligheter ett måste. Nykomling bland ufobloggare är UFO-Sveriges sekreterare Mats Nilsson som också har en trevlig blogg jag gärna läser.

När det gäller våra nordiska grannländer tittar jag då och då in på både SUFOIs och UFO-Norges hemsida. Utanför Norden finns en uppsjö av mer eller mindre intressanta sidor. Jag brukar hålla lite koll på de stora amerikanska organisationerna The J. Allen Hynek Center for UFO Studies och MUFON. Ett mycket bra arkiv där man i fulltext kan läsa alla MUFON UFO Journal mellan 1967-2007 har byggts upp av sajten The Black Vault.

Många ufologer har egna sajter. Regelbundet tittar jag in hos Timothy Good, Richard Dolan och Jacques Vallee. En blogg som alltid är snabb med nyheter men har ett lite konstigt namn är UFO Mystic som skrivs av bland andra Nick Redfern och Greg Bishop. Nick Redfern har nyligen kommit ut med den spännande boken Contactees. A history of alien-human interaction. En blogg som också kan vara värd att titta in på skrivs av engelsmannen David Clarke.

För den som liksom jag är intresserad av humanoid- och kontaktfall så har Albert Rosales i USA gjort en användbar sammanställning av fall år för år. Om man förmår läsa med urskiljning så kan man också studera de mer fantastiska kontaktberättelserna på Stefan Johansson sajt om kontaktpersoner samt en norsk sajt som görs av Rune Överby.

John Rimmers Magoniablog är utmärkt när det gäller recensioner av nya ufoböcker. På Magoniasajten finns också mycket annat värdefullt att läsa. Inte minst artiklar från tidskriften Magonia. Och slutligen en enorm källa till ufolitteratur och artiklar på nätet. Nämligen sajten Scribd där du kan söka på ufo och få fram mängder med texter.
Trevlig julläsning ute i stugorna.

Sunday, December 13, 2009

Adamskiaffischer och arkivarbete

Mörka och sega vinterdagar kan det vara en bra strategi att ha huvudet bland stjärnorna och fötterna på marken. Jag började dagen med att gå till Gallerix för att få två historiskt intressanta Adamskiaffischer inramade. Vi fick dom för en tid sedan av Glenn Steckling i GAF International - Adamski Foundation. Affischerna består bland annat av flera unika foton. Flera av vilka, åtminstone jag, aldrig sett förut. Silverramarna gick på 250 kronor men det får väl bli min julklapp till AFU. Nu finns affischerna att beskåda i AFU:s konferens- och lunchrum.



En stor del av dagen har jag sedan ägnat åt att försöka få lite ordning på de hundrals video och dvd som står i d-arkivet. Frustrationen över att inte hitta bland materialet gjorde att jag började med att åtminstone få lite ordning på spelfilmerna och TV-serierna med ufomotiv. Problemet är bara att jag samtidigt hittar så många spännande filmer jag inte sett eller skulle vilja se om.


En lite del av video/dvd-samlingen i AFU

Sedan återstår ett jättejobb med att få ordning på alla svenska och utländska dokumentärer, teveprogram med ufoinslag, intervjuer, inspelade riksstämmor med mera från UFO-Sverige. Någon gång hoppas jag att allt detta blir digitaliserat och lätt tillgängligt från UFO-Sveriges eller AFU:s hemsida. Någon frivillig som anmäler sig?


Kan i alla fall glädja mig åt att jag skrivit klart UFO-Sveriges historia till år 2000. Clas får en cd i morgon för att rätta och kolla igenom. Julhelgen kommer jag att ägna åt research och fortsatt skrivande vad gäller åren 2000-2004. Men några spännande sf- och ufofilmer från arkivet ska jag väl hinna med också.

Friday, December 11, 2009

Trevlig glöggfest

Idag var det dags för AFU:s årliga glöggfest. Det har blivit tradition och antalet deltagare blir fler och fler för varje år. Jag hade förberett med att köpa glögg, saffransbröd och pepparkakor. Tidigt på plats fanns Sven-Olov Svensson, Susanne och Anki Mårdh för att hjälpa till med dukning.


Anki Mårdh förebereder glöggfesten
Det blev som vanligt en trevligt tillställning där sammanlagt tolv pratglada deltagare dök upp så det blev trångt kring bordet. Under två timmar avhandlades bokstavligen allt mellan himmel och jord medan det skålades i glögg och avnjöts kaffe med dopp. Vi enades om att AFU behöver skaffa ett lite smalare konferensbord så att flera personer kan få plats utan att trängas alltför mycket. Det blir till att leta på olika second hand framöver.


Eftersom vi visste att det skulle bli trångt var vi några som började lite i förväg. Fr v Susanne, Håkan Landin, Anki Mårdh, Anders Liljegren, Sven-Olov Svensson

Patrik Carlsson, Tobias Lindgren och jag passade på att vandra över till d-arkivet och biblioteket. Både Patrik och Tobias ville låna hem lite filmer och böcker. Efter diverse letande lyckades vi hitta de eftersökta filmerna. Vilket påminner om att det är dags att försöka få ordning på alla ufofilmer, både spelfilmer och dokumentärer, som nu står i en enda röra. Ännu ett projekt bland hundra andra. Vi skulle kunna vara tjugo heltidsanställda med allt som finns att göra i AFU.


Trångt men mysigt. Fr v Carina Klöfver, Ingrid Collberg, Håkan Landin, Anki Mårdh, Anders Liljegren, Sven-Olov Svensson, Sandra Aronsson

I biblioteket är det bättre ordning och vi lyckades hitta de flesta titlar som Patrik letade efter. För den lässugne kan det vara lite frustrerande att komma ner i AFU:s bibliotek och mötas av cirka elva tusen volymer böcker. Var börja?


Patrik Carlsson (t v) och Tobias Lindgren i AFU:s bibliotek

Efter glöggfesten åkte Tobias och jag till stadsbiblioteket och åt en stadig lunch med slottsstek och potatis. Tobias kommer snart att flytta till Norrköping eftersom han fått fast jobb på Luftfartsverket. Det blir utmärkt att få ännu en aktiv ufolog stationerad i Norrköping. Välkommen till stan Tobias!

Friday, December 4, 2009

Spännande bok om kontaktfall

Kontaktfallen är en av ufologins allra mest omdiskuterade frågor. Få seriösa ufologer ägnar sig åt att undersöka kontaktfall, särskilt när det gäller påståenden om fysiska kontakter med varelser som ser ut i stort sett som vanliga jordbor. De går under beteckningen nordic aliens, felaktigt översatt i svenska Wikipedia som nordiska utomjordingar eftersom det bland seriösa ufologer alltmer ifrågasätts om det handlar om utomjordingar. Jacques Vallee och även i viss mån Timothy Good spekulerar om olika former av earthbound aliens, alltså att vi har att göra med någon form av jordiskt baserade varelser/grupper. Det är även den teori jag lyfter fram i min nya bok Främlingar på vår jord. UFO-kontakter i Sverige.

Variationer på denna teori presenteras också i en ny spännande bok Contactees. A history of human-alien interaction av den amerikanske journalisten och forteanaspecialisten Nick Redfern. Han har grävt fram en mängd nya data om flera av de klassiska kontaktpersonerna från 1950-talet, bland annat deras relationer till underrättelsetjänsten i olika länder. En mera utförlig recension av boken kommer i nästa nummer av UFO-Aktuellt.


Igår ägnade jag en del av kvällen åt att gratulera två ufologer som fyllde år. När jag ringde Ebbe Johansson i Malmö, som fyllde 80 år, hamnade jag mitt i ett livligt 80-årskalas med slammer och glada röster i bakgrunden. Fick också en trevlig pratstund med ufologen Håkan Fenander i Åseda som fyllde 63 år. Han var en av initiativtagarna till de så kallade Sydostträffarna i Småland som arrangerades mellan 1996-1998. En kombination av utställning och föredrag som lockade många ufointresserade från trakten.

Foto från Björkshultsdagen 10 augusti 1996. Fr v Håkan Fenander, Mikael G. Petersson, Dan Rosander

Håkan berättade bland annat om Björkshultsdagarna i Småland som var ett slags förspel till Sydostträffarna och sitt samarbete med Dan Rosander och Mikael G. Petersson som var medarrangörer till träffarna. Eftersom jag just nu skriver om detta i min UFO-Sverigehistorik kom informationen mycket lägligt.

Wednesday, December 2, 2009

Grattis Ebbe

Ett stort GRATTIS till Ebbe Johansson som den 3 december fyller 80 år. En trevlig artikel inför 80-årsdagen finns att läsa i Sydsvenskan Ebbe är en av svensk ufologis verkliga oldboys och var under många år ordförande i Malmö Interplanetariska Sällskap som grundades redan 1958.

Nuvarande ordförande i MIS Ragnar Olsson (t v) och Ebbe Johansson 4 september 2009


Ebbe Johansson har hållit otaliga föredrag i föreningar och studieförbund runt om i Sverige. Inte bara om ufo utan också om speleologi, astronomi och filosofi. Idag ägnar han sig också åt att filma bröllop och konserter tillsammans med särbon Karin.

Ett av många pressklipp om Ebbe Johansson i AFU


Att Ebbe är still going strong fick jag erfara i samband med mitt föredrag på MIS den 4 september i år. Han fixade med säker hand allt tekniskt i samband med föredraget och vid eftersnacket på kvällen hemma hos Ebbe och Karin var det jag som kroknade först. Ebbe hoppas bli 110 år och med hans energi och nyfikenhet på livet och alla dess gåtor blir jag inte förvånad om vi får fira hans 110-årsdag.

Saturday, November 28, 2009

Styrelsemöte i Järfälla

Nyligen hemkommen från UFO-Sveriges styrelsemöte hemma hos Clas Svahn i Järfälla. Halv nio i morse hämtades jag upp av Tobias Lindgren och Rickard Andersson från Mantorp och vi körde upp till Stockholm i ett riktigt ruggigt höstväder med regn och blåst. Det var onekligen skönt att stiga in i Clas och Annelis ombonade villa.

Mats Nilsson och Clas Svahn i aktion under styrelsemötet


Redan på plats när vi kom var Mats Nilsson och Gunnar Karlsson. Extra roligt var att gamle enköpingsufologen Jörgen Granlie dök upp. Han är numera hemmahörande i Solna och suppleant i styrelsen. Sist (som vanligt...) kom också Håkan Ekstrand men styrelsen förlåter honom alltid för han bullrande charm :-). Irre Bredin kunde tyvärr inte komma på grund av sjukdom.

Håkan Ekstrand visar upp en LP med engelska ufologen Mollie Thompsons ufosånger från 1965. Skivan, som är mycket sällsynt, skall nu digitaliseras. I bakgrunden Tobias Lindgren.


Mötet kunde konstatera att antalet prenumeranter på både UFO-Aktuellt och Rapportnytt sakta men säkert ökar. Lite unikt i dessa nedläggningstider när det gäller tidskrifter. Förhoppningsvis kommer samtryckningen med norska UFO också att ge fler prenumeranter.

Från vänster Mats Nilsson, Håkan Blomqvist, Håkan Ekstrand, Clas Svahn, Jörgen Granlie, Rickard Andersson, Gunnar Karlsson, Tobias Lindgren

För övrigt diskuterades införandet av lokala representanter för UFO-Sverige som komplement till lokalföreningar och undersökningsgrupper. Andra frågor som ventilerades var en uppgradering av utställningen bland annat med tanke på nästa års riksstämma i Kalmar, rapportcentralens arbetsformer samt digitalisering av bilder. Nästa styrelsemöte blir i Ängelholm den 16 januari som kombineras med UFO-Sveriges julfest.



Tre glada ufologer: Mats Nilsson, Gunnar Karlsson och Jörgen Granlie

Efter mötet åkte Clas och jag och hämtade pizza till de som stannat kvar. Även om vi under mötet bjöds på gott kaffe, smörgåsar, saffransbulle och pepparkaka så smakade det mycket gott med en rejäl pizza efter dagens möte. Och ett extra tack till Clas och Annelie för den goda whiskyn och ölen som vi som inte körde bil kunde unna oss. Mätta och nöjda efter ett välplanerat och trevligt möte var det så dags att sätta sig i bilen igen för hemfärd mot Norrköping och Mantorp.

Sunday, November 22, 2009

Värdefull databas för ufologer

Pressklipp från svenska dagstidningar är en viktig källa när det gäller gamla ufoiakttagelser och dokumentation av föreningar och enskilda personer som varit engagerade i ufofrågan. Pressklippssamlingen i AFU är tämligen heltäckande från 1970 och framåt, då vi haft prenumeration på artiklar i ämnet. Även 1960-talet är ganska väl täckt genom donationer från gamla ufologer. Men när det gäller 1950-talet och bakåt finns det stora luckor. Genom tålmodigt sökande i gamla mikrofilmade tidningar har en del kunnat spåras. Men mycket återstår att göra.


Samligen av svenska pressklipp i AFU (oranga pärmarna)

Det är därför jag med stor glädje noterar att Kungliga biblioteket startat ett digitaliseringsprojekt för svenska dagstidningar. Ännu så länge rör det sig huvudsakligen om tidningar från 1800-talet men förhoppningsvis kommer det mera. När det gäller de gamla tidningarna kan man hitta väldigt mycket intressant material om man bara hittar rätt sökord. Försök till exempel med eldkula, himlafenomen, järtecken, bergtagen eller liknande.

Jag sökte på eldkula och fann följande fascinerade historia i tidningen Norra Skåne 23 september 1896:
- Ett järtecken i Lund. En flammande röd eldkula af ganska betydande dimensioner iakttogs i Lunds i torsdags qväll vid 9-tiden, rakt norr ut. Den rörde sig ideligen upp och ned samt drog sig så småningom med vester. Den syntes omkring 20 minuter, hvarefter den öfverhöljdes af moln. Det högst märkliga och imposanta skådespelet åsågs af flera personer samtidigt, säger Lunds Veckoblad. Det märkliga fenomenet har dock sedermera erhållit en något enkel förklaring i det mera kritiskt folk tagit reda på att eldkulan utgjordes af en stor urholkad - rödbeta, som några skälmaktiga pojkar försett med ett tändt ljus och sedan sändt upp med en väldig pappersdrake, Lundaboarne till ett järtecken."


Tobias Lindgren, UFO-Sveriges rapportcentral, skickar upp en ufoballong under fältundersökarkursen på Barken konferens 2007


Där ser man, ufoballonger är inget nytt påhitt. Människor är sig lika i alla tider. Förutom denna lilla historia finns det säkert massor av spännande att hitta i databasen. Det är bara att sätta igång. Mejla gärna kopior till AFU när du hittar något intressant.

Thursday, November 19, 2009

Det räcker inte att vara kritisk

Ett av de bästa råd jag fått vad gäller ufoforskning kommer från författaren och religionspsykologen Örjan Björkhem. Han avled tyvärr i alltför unga år, 1996, endast femtio år gammal. Vi hade många diskussioner om ufo och paranormala fenomen där han ofta återkom till sin käpphäst: "Det räcker inte att vara kritisk. Man måste kunna något också." I ett svårt och kontroversiellt ämne som ufo är sakkunskap synnerligen viktigt men tyvärr något som inte alltid märks i den offentliga debatten.


Jag läser just nu första delen av den amerikanske historikern Richard Dolans faktatäta UFOs and the National Security State. Precis som Jacques Vallee påpekar Richard Dolan att ufo inte är en fråga som bara kan bedömas utifrån en snäv vetenskaplig synpunkt. I artikeln The Limits of Science in UFO Research utvecklar han sina tankegångar. Nämligen att om delar av ufofenomenet representerar en främmande teknologi så handlar det i lika hög grad om en underrättelsefråga.



I sin bok Messengers of Deception skriver Jacques Vallee: "Vad får dig att tro att ufo är ett vetenskapligt problem?... vetenskapen arbetar efter vissa regler. Till exempel utgår man ifrån att fenomenet som observeras har en naturlig orsak snarare än konstgjort eller kontrollerat. Ufofenomenen kan vara kontrollerade av främmande varelser. Om det är så hör studiet av dem inte till vetenskapen utan till underrättelsetjänsten, alltså kontraspionage."


Ufofrågan har många dimensioner och är inte ett enkelt problem att tackla. Man ska man ha åsikter i frågan måste de baseras på sakkunskap. Föreningen Vetenskap och Folkbildning gör i många fall ett bra och viktigt arbete genom att kritisera pseudovetenskap och ohållbara föreställningar. Men just när det gäller ufo tycks man märkligt nog frångå sin egen grundinställning genom att kategoriskt uttala sig i en sakfråga utan verklig sakkunskap.


I de två böcker som publicerats av föreningen de senaste åren, Vetenskap eller villfarelse (2005) samt Fakta eller fantasier (2007), är ufoavsnitten av så undermålig kvalitet att jag undrar hur man kan presentera detta med en vetenskaplig ambition? Sven Ove Hansson skriver till exempel att "Ufo-rörelsen är en av de största pseudovetenskapliga riktningarna i vårt samhälle". Detta sägs utan egna undersökningar av de väsentliga ufofallen i Sverige. Vad skulle man säga om en forskare som utan kunskap om den internationella litteraturen i ämnet eller studier av empiriskt basmaterial kategoriskt uttalar sig i en sakfråga?


I sin recension av min senaste bok i Folkvett nr. 3, 2009, noterar Jesper Jerkert att jag under en period på 1990-talet "framförde åsikten att den organiserade skeptikerrörelsen var bättre skickad än UFO-Sverige att undersöka ufoberättelser. Denna åsikt tar han emellertid numera avstånd från, och han har återvänt till UFO-Sveriges hägn." Det är helt riktigt att jag en tid funderade på om inte skeptikerrörelsen skulle vara en bra grund för att undersöka ufofall. Jag kan bara konstatera att jag hade fel.


Någon ärlig ambition att undersöka ufofenomenet verkar inte finnas hos skeptikerrörelsen. Det är i själva verket UFO-Sverige som kunnat leverera, som kritiskt granskat och fortsätter granska svenska ufofall, som byggt upp världens största ufoarkiv och som bland annat med detta material kunnat presenterat noggranna utredningar. Det är i själva verket UFO-Sverige som står för en vetenskaplig ambition och ideologi genom den av Clas Svahn formulerade tredje vägens ufologi. Varken total skepsis eller naiv tro utan en öppen och försiktig hållning baserad på fältundersökningar, fakta och sakkunskap.


Ett gott råd till den svenska skeptikerrörelsen, vad gäller ufo, vore att lyssna på vad astronomen Allen Hynek brukade säga till sina studenter vid Northwestern University: "Om ni vet svaren i förväg är det inte forskning ni håller på med."

Thursday, November 12, 2009

Stor aktivitet på AFU

Nu börjar AFU mer och mer likna en vanlig arbetsplats med många anställda. Det råder febril aktivitet på arkivet hela dagarna och på kvällarna finns ofta Anders Liljegren eller jag där. AFU är med andra ord ett högst levande arkiv idag. Vad jag förstår är vi tämligen ensamma i världen om att ha anställd personal på ett ufoarkiv. Det är något som UFO-Sverige kan vara stolta över.


Delar av personalen på AFU. Fr v Malin Wirström, Ann-Christin Mårdh, Susanne, Håkan Landin, Sven-Olov Svensson

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt att gå igenom medlemsblad från lokala UFO-Sverigeföreningar. Det har funnits många sådana genom åren. Ofta små enkla blad som speglat den lokala gruppens verksamhet. Att läsa gamla medlemsblad ger en fin närvarokänsla och insikt i lokala ufo-föreningarnas problem och medlemmarnas åsikter och aktiviteter.


Ett exempel är UFO Allehanda som började ges ut av Enköpings UFO-förening redan 1980. Det sista numret i arkivet är 1-2006. Redaktör under nästan samtliga år har varit Arnold Idebring, under lång tid också ordförande i föreningen. Med fantasifulla illustrationer och mycket eget material om olika aktiviteter ger den en god bild av den svenska uforörelsen på lokal nivå. Den visar också hur viktig den sociala sidan av föreningsverksamheten är för medlemmarna.



Arnold Idebring framför klubbstugan i Enköping
Arnold Idebring är en av UFO-Sveriges verkliga oldboys som gjort många fina insatser för verksamheten under åren. 1985-1990 var han redaktör för UFO-Sveriges interna medlemsblad Lokal information. Med sin konstnärliga ådra är han också upphovsman till UFO-Sveriges logga och många andra dekaler, föreningssymboler och figurer till utställningar, varav några finns att beskåda i klubbstugan i Enköping. En del finns också i AFU varför tanken på ett framtida museum inte är orimligt.

Friday, November 6, 2009

Gamla UFO-Sverigebilder

Som jag berättade i min förra blogg var Anders Liljegren och jag i söndags och hämtade en fin donation med bland annat gamla UFO-Sverigefoton hos Karl-Olov Pettersson i Medåker utanför Arboga. På tisdagen däckades jag av feber och förkylning men mellan varven har jag ändå orkat scanna en del av de 2200 originalnegativ som vi fick. Många av dessa foton ger unika tidsbilder från UFO-Sveriges historia.

Medlemmar i Köpings UFO-förening plockar häftet Fakta om UFO Flygande tefat 1976. Till höger ordförande Thorvald (Bevan) Berthelsen

Samlingen kom mycket lägligt nu när jag skriver på en ny utgåva av UFO-Sveriges historia. Ett arbete som kräver en väldig massa research. Eftersom jag varit sängliggande en stor del av veckan har jag, när orken funnits, läst gamla nummer av UFO-Aktuellt, Rapport-Nytt, verksamhetsberättelser, protokoll från rikssstämmor, styrelsemöten och planeringskonferenser plus redogörelser från fältundersökarkurser och andra sammankomster.


Det 250 kilo tunga tefatet som placerades utanför UFO-Expo i Köping 1978 och flera somrar i rad

Att försöka vaska fram det centrala ur denna informationsmängd är inte lätt och det blir förstås en subjektiv bedömning. Men jag hoppas att resultatet ändå skall ge en rättvisande bild av UFO-Sveriges snart 40-åriga historia.

UFO-Sveriges utställning på Tekniska museet 1979. På bilden t h Annika och Christer Nordin

När jag arbetar med historiken ser jag också att en myt, som man då och då hör, tydligt kan punkteras: påståendet att ufofrågan inte gått framåt. Jämför man med året 1970 då UFO-Sverige bildades, så är idag vår kunskap om åtminstone de svenska ufofenomenen betydligt mera omfattande. Och det tack vare det stora ideella arbete som lagts ner av alla ufologer under åren inom UFO-Sverige och AFU. Andra ufo-organisationer har kommit och gått men UFO-Sverige består. Bara det är värt att fira vid 40-årsjubileet 2010.


Riksstämma i Köping 1979. Fr v Thorvald Berthelsen, Birgitta Andersson, Henry Svensson, Jan Fjellander



Sunday, November 1, 2009

Unikt ufomaterial

Bredvid mig på golvet ligger just nu en fullständigt unik samling foton som Anders Liljegren och jag idag varit och hämtat hos Karl-Olov Pettersson i Medåker utanför Arboga. Förutom fotografier fick vi också en stor samling kassettband med föredrag och intervjuer samt en mängd gamla dekaler som vi direkt körde ner till AFU.

Karl-Olov och Anders försöker få ordning på allt material som skall packas


Karl-Olov bjöd på kaffe och bullar i sin rymliga villa efter att vi med stor entusiasm och nyfikenhet gått igenom och packat allt material i en stor kartong. För Anders och mig var det här lite samma känsla som när vi fick Gösta Rehns fina samling korrespondens 1989.

Karl-Olov bläddrar i pärmen med cirka 2200 negativ

Karl-Olov Pettersson var aktiv i Köpings UFO-förening 1975 och framåt. När Bevan Berthelsen lämnade ufoarenan 1980 tog Karl-Olov Pettersson över ordförandeklubban. Karl-Olov, som alltid varit tekniskt intresserad, tog mängder av foton, speciellt åren 1975-1980. Dessutom spelade han in alla riksstämmor och många lokala föredrag.

Anders Liljegren beundrar fotosamlingen

Hela denna unika samling har nu Karl-Olov donerat till AFU och det måste betecknas som en av de mest omfattande foto- och bandsamlingar vi fått. Ett enastående tillskott till UFO-Sveriges arkiv och viktiga pusselbitar för mig som nu skriver på UFO-Sveriges historia. Ett stort varmt tack till Karl-Olov för denna fina donation.

Anders Liljegren och Karl-Olov Pettersson

Jag har gjort en preliminär bedömning och räknar till cirka 2200 negativ i svartvitt och något mellan 500 och 1000 pappersbilder. De senare är svåra att bedöma eftersom de ännu så länge ligger helt osorterade i en stor kartong. Här finns mängder av bilder från riksstämmor, fältundersökarkurserna i Lersäter, lokala ufoföreningar och ufofall. Dessutom alla porträttbilder som togs i Lersäter i slutet på 1970-talet. Jag har bara hunnit titta på en del av materialet och hittar mängder av unika foton jag aldrig sett. Tala om julafton för en ufolog. Nu återstår det tidsödande men roliga arbetet att försöka scanna så många foton som möjligt.


På hemvägen stannade Anders och jag till på Sibylla i Kungsör och åt en välförtjänt rödspätta. Vi kunde inte annat än skåla för en mycket lyckad dag.

Monday, October 26, 2009

Lyckad kurshelg

Alla 32 deltagare på UFO-Sveriges fältundersökarkurs i helgen var säkert nöjda efter en både intressant och trevlig kurshelg på Hållsta konferens utanför Eskilstuna. Utmärkta lokaler, god mat och trevligt bemötande från personalen. Vi kommer säkert att återkomma till Hållsta konferens flera gånger. Många anlände redan på fredagskvällen så det blev god tid för både planering och samvaro med gamla, nygamla och nya ufologer. Roligt att så många nya kom med den här gången.

Ole Jonny Braenne från UFO-Norge berättade om digitala ufofoton i Norge

Kursmomenten var som vanligt en blandning av teoretiska avsnitt och praktiska övningar: misstolkningsfenomen, vittnespsykologi, ufohistoria blandat med övningar i att skapa digitala bluffoton av ufo och uppsändande av ufoballonger.


Den här gången lyckades vi bara få upp en ufoballong. Här Clas Svahn och Tobias Lindgren som gör ett försök


Carl-Anton Mattsson, Parthenons bokförlag, fanns på plats och sålde både min och Clas nya bok så det blev mycket signerande. På bilden fr v Ole Jonny Braenne, Carl-Anton Mattsson, Anders Persson, Clas Svahn

En fascinerande programpunkt var ett föreläsning/show av mentalisten/illusionisten Per Johan Råsmark. Han visade, med en kombination av psykologi och fingerfärdighet, att man kan lura vem som helst att man besitter magiska krafter, kan telepati, böja skedar med mera. Allt var förstås bluff men vi var många som undrade hur i alla världen det gick till. Onekligen mycket skickligt.

Clas Svahn och Per Johan Råsmark


Per Johan Råsmark visar Anneli Sarri hur han kan få en gaffel att böja sig

Förblindad sektledare pekar med hela handen... Clas Svahn kunde inte låta bli att pröva mentalisten Per Johan Råsmarks utrustning


Efter en lång kursdag smakade det bra med helstekt fläskfilé och potatisgratäng

Efter middagen trevlig samvaro till långt in på småtimmarna. Här Clas Svahn och Hans Fryestam från Skaraborgs UFO-förening

Jag hoppas att alla nya kursdeltagare fick en god inblick i UFO-Sveriges ideologi och arbetssätt. Det finns många intressanta outredda ufohändelser dokumenterade i UFO-Sveriges rapportarkiv på AFU i Norrköping. Rapporter som bara väntar på att någon fältundersökare tar sig an fallen och gräver vidare. Här finns mycket jobb för nya fältundersökare. Och så hoppas jag att våra nykomlingar också märkte att man har väldigt roligt tillsammans i UFO-Sverige.

Sunday, October 18, 2009

Kursplanering

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt att planera mina presentationer till UFO-Sveriges fältundersökarkurs på Hållsta Konferens nästa helg. Det blir lite om kontaktfallens historia och hur man kan använda Arkivet för UFO-forskning som fältundersökare. Spännande med ett helt nytt konferensställe. Vi fick överge Barken Konferens i Dalarna på grund av de höga kostnaderna. Det är bara att hoppas att det nya stället kan bli en fast punkt för UFO-Sveriges kurser framöver.

Ole Jonny Braenne från Norge och jag försöker lösa en klurig uppgift under fältundersökarkursen vid Barken Konferens 2008

Det var Thorvald (Bevan) Berthelsen som 1977 kom på den geniala idén med en särskild kurshelg varje år för att utbilda fältundersökare. Syftet var då, liksom nu, att förbättra kvaliten på undersökningarna. Mellan 1977 och 1995 hölls kurserna på Lersätersgården utanför Kolsva. Sedan dess har UFO-Sverige prövat flera kursgårdar för att nu landa på Hållsta Konferens utanför Eskilstuna.
Nerikes Allehanda 16 september 1977

Årets kurs är redan så gott som fullbokad med många nya deltagare. Det är ett utmärkt sätt för nya intresserade att lära sig grunderna i ufologin samtidigt som nykomlingar kan lära känna UFO-Sverige och oss som varit med ett tag under gemytliga och avspända former. Kurserna är inte bara lärorika utan också trevliga tillställningar med god mat och dryck och mysigt eftersnack på rummen till sent inpå småtimmarna.

Whisky och eftersnack på rummet efter kursen på Barken Konferens 2008. Fr v Mats Nilsson, Carl-Anton Mattsson och Tage Bång

Det har också blivit något av en tradition (jag höll på att säga rit) att släppa upp ufoballonger för att alla ska se hur dessa ser ut mot natthimlen. Alla kan intyga att det är en ganska mäktig upplevelse att se en formation ufoballonger på natten. Inte undra på att de ger upphov till uforapporter.

Tobias Lindgren skickar upp en ufoballong vid Barken Konferens 2007

Det fina med fältundersökarkurserna är att man alltid lär sig något nytt, även som gammal erfaren ufolog. Alltid nya data och kunskaper att bearbeta. Plus att det förstås är väldigt trivsamt att möta alla gamla ufovänner runt om i landet.

Thursday, October 15, 2009

UFO-Nyköping

Har ägnat några kvällar åt att ordna AFU:s samling av material från UFO-Nyköping TVF. Det blev sammanlagt fem pärmar föreningsarkivalier om man medräknar en pärm för Nyköpings Tvärvetenskapliga Bokförening/Parthenon. Det roliga med att ordna lokalföreningars arkivalier är att jag samtidigt lär mig mycket om svensk ufohistoria. Nu står UFO-Nyköpings material i fem nya röda pärmar i d-arkivet.


UFO-Nyköping bildades 1976 som ett resultat av Thorvald (Bevan) Berthelsens omfattande föredragsturné i Sverige. Föreningen var mycket aktiv under 1970- och 80-talen men upphörde med sin verksamhet 1985 och är idag vilande. En drivande kraft från början var Carl-Anton Mattsson som förutom sitt ufointresse varit något av en globetrotter och besökt arkeologiskt intressanta platser världen runt. Sommaren 1978 anordnade UFO-Nyköping "Svensk UFO 78", en hel vecka med olika föredrag och filmvisning mitt i sommaren. Modigt, men det blev en PR-mässig succé.

Nystartade UFO-Nyköping i Södermanlands Nyheter 6 oktober 1976

Ordförandeskapet övertogs efter några år av Barbro Magnusson från Oxelösund. Barbro, som tyvärr avled sommaren 2008, blev en av UFO-Sveriges mest aktiva fältundersökare och besökte också många gånger Hessdalen i Norge. När UFO-Nyköping upphörde som förening 1985 var det i huvudsak Barbro som fortsatte det aktiva ufoarbetet på fältet.

Barbro Magnusson håller föredrag för dåvarande Norrköpings UFO-förening 25 mars 1996

1985 startade Carl-Anton Mattsson och Dan Mattsson Nyköpings Tvärvetenskapliga Bokförening (NTB). Genom ett skickligt förhandlingsarbete lyckades man överta förlaget Parthenon i Helsingborg och har efter det givit ut en stor mängd böcker. Min senaste bok Främlingar på vår jord. Ufokontakter i Sverige är till exempel utgiven på Parthenon, som förlaget heter idag.

Carl-Anton Mattsson på UFO-Sveriges fältundersökarkurs på Barken Konferens 1 nov. 2008

Varken Carl-Anton eller Dan har idag tid eller intresse att driva UFO-Nyköping vidare som förening. Men kanske finns det någon annan i Nyköpingstrakten som vill ta tag i stafettpinnen och fortsätta traditionen från en förening som haft stor betydelse för svensk ufologi.