Thursday, September 24, 2009

Önskelista för ufoforskning

I sin tredje bok Tefaten är här!, publicerad 1972, skriver den svenska ufologins nestor K. Gösta Rehn en önskelista över arbetet med ufoproblemet. Det kan vara intressant att titta närmare på vad han önskade på 1970-talet jämfört med situationen idag.


Här är några punkter från hans önskelista:

"Koncentration på de beviskraftiga närobservationerna".
Framförallt ville Rehn se ett grundligare studium av humanoidfallen. Här kan jag bara hålla med. Det är naturligtvis viktigt och bra att UFO-Sverige som service till allmänheten kan identifera allehanda märkliga ljussken som rapporteras men forskningen och djupstudierna borde koncentreras på närobservationer där det finns mera data att tillgå. UFO-Sveriges utbildade fältundersökare har idag tillgång till alla data i Arkivet för UFO-forskning. Här skulle jag vilja se mer av grävande och undersökande av flera av de intressantaste svenska uforapporterna. Mängder av märkliga närobservationer bara väntar på undersökning och dokumentation. Arbetet är tidskrävande men samtidigt det som på sikt kan ge oss bättre data om det som är den verkliga ufogåtan.


"Strålningarnas natur och verkningar på såväl bilar, strömkretsar m.m. som på den mänskliga hjärnan".
Här finns ett verkligt intressant och konkret forskningsprojekt som borde intressera fysiker, biologer och tekniker. Det finns mängder av svenska och utländska fall där vittnen blir mer eller mindre paralyserade av någon form av strålning från ufo. Också mycket väldokumenterade händelser där bilar stannat och elektricitet påverkats när ufo varit i närheten.


K. Gösta Rehn 1891-1989

"Stöd från fler vetenskapare"
Här har det inte hänt så mycket sedan Rehns dagar, åtminstone inte i Sverige. Man kan naturligtvis spekulera om orsaken: Rädsla för att ge sig in i ett kontroversiellt ämne. Brist på existentiell nyfikenhet. Okunnighet i sakfrågan. De akademiker som intresserat sig för ufofrågan har i huvudsak varit religionsvetare och etnologer. De har studerat sektsidan och folktrosidan av ämnet. Men vad som behövs är forskare som tar sig an den egentliga ufogåtan och också går ut på fältet och intervjuar vittnen. Sverige väntar fortfarande på en Allen Hynek eller Jacques Vallee.


"Pengar, pengar från fonder för forskningen".
Här kan man konstatera att det faktiskt lossnat lite. 2006 fick AFU 82.000 av Riksarkivets nämnd för enskilda arkiv, till inköp av rullhyllor. Visserligen inte direkt forskningspengar men det visar att möjligheten till större forskningsbidrag inte är någon utopi. 2007 ansökte AFU om 155.000 från Stiftelsen Framtiden Kultur men tyvärr blev det avslag.


"En central för ufoinformation, litteratur och material."
Här har Rehns önskemål slagit in med råge. Arkivet för UFO-forskning är idag världens största arkiv/bibliotek i sitt slag. De ger unika möjligheter för framtida forskning på olika nivåer. Det är bara att hoppas att flera forskare upptäcker denna guldgruva.


Om jag själv får komma med ett önskemål så vore det privata sponsorer som kan gå in med sådana summor att några kan arbeta heltid med frågan. När så få idag konkret jobbar med ufofrågan blir tiden en utslagsgivande faktor. Tidsbrist är kanske vårt största problem idag.

När jag läser Rehns bok från 1972 känns det dock bra att vi förverkligat några av hans önskemål. Nu återstår bara resten.

Sunday, September 20, 2009

Pressklipp och ufohistoria

Denna vackra helg har jag ägnat åt att försöka få ordning på vår fjärde arkivlokal, den vi kallar c-lokalen. Nåja, om sanningen ska fram har jag faktiskt hunnit sola lite också. Tack vare att ekonomin nu ser ut att ljusna för AFU så behåller vi vår fjärde lokal och i helgen har jag torkat av de ganska smutsiga väggarna och flyttat bord och diverse material. Anders och jag har med förenade krafter burit ut vår gamla kopieringsapparat som gått till återvinningen.

I morse vaknade jag tidigt och passade då på att ordna upp och flytta en del av de tiotusentals dubletter av pressklipp som ligger ordnade i kuvert efter publiceringsår. Med hjälp av vår lilla kärra lyckades jag flytta 16 kartonger pressklipp från d till c-lokalen där vi nu kommer att förvara alla dubletter av pressklipp och artiklar. D-lokalens inre rum behövs för den ständigt växande tidskriftssamlingen.


Det är fascinerande att bläddra i gamla pressklipp och se hur ufofenomenet och ufoföreningar presenterats i massmedia genom decennierna.

Jag har också hunnit med att sortera lite föreningsarkivalier i d-arkivet så nu är högarna något mindre. Dessutom har jag lagt några timmar på den nya upplagan av UFO-Sveriges historia och scannat lite gamla dekaler och bilder.

Sunday, September 13, 2009

Den esoteriska interventionsteorin

Populärkulturens bild idag av humanoider är den närmast robot- eller insektsliknande varelse som populariserades genom Whitley Striebers bok Närkontakt (Communion) 1987 och som fått ytterligare näring genom de senaste decenniernas ombordstagningsfall och påståenden om kraschade tefat.



Men den som studerar humanoid- och kontaktfall, globalt och historiskt, kommer snart att märka att det i rapportmängden är en ganska stor variation på typen av varelser. En bra sätt att få en överblick över den här kategorin rapporter är att studera ufologen Albert Rosales förnämliga katalog Humanoid Sighting Reports där man kan följa rapportmängden år för år.


Något som då kan förvåna är den relativt stora mängden observationer av rent mänskliga varelser som ser ut som vanliga jordbor. Och det även före Adamskieran från mitten och slutet på 1950-talet. Titta exempelvis på rapporterna 1950: 39, 40, 51 och 1951: 4, 15, 20, 33, 35 för att ta några exempel. Det är bland annat den här typen ufohändeler som fått ufologen Jacques Vallee att bli tveksam till ETI-teorin och istället spekulera om jordbaserade främlingar (earthbound aliens). Han har i flera sammanhang fört fram vad han kallar den esoteriska interventionsteorin, alltså att en del ufos skulle tillhöra okända (hemliga) jordiska grupper av något slag. Även ufologen Timothy Good är delvis inne på samma linje.


Teorin får väl betecknas som en konspirationsteori eftersom det i så fall skulle handla om en form av infiltration av främlingar med en okänd agenda. Om det nu ligger något i teorin är det bara att hoppas att de är "de snälla pojkarna". För några år sedan skrev jag en artikel på temat som nu finns att läsa på min hemsida och jag har även utvecklat samma teori i min nya bok Främlingar pår vår jord utifrån egna undersökningar.



Ska man vara kritisk så får man konstatera att den esoteriska interventionsteorin blir att förklara ett okänt med en annat okänt. Men mängden rapporter av rent mänskliga ufovarelser är onekligen en fascinerade gåta som lätt sätter fantasin i rörelse.

Tuesday, September 8, 2009

Clas på AFU-besök

Idag kom Clas Svahn på besök till Norrköping och AFU. Vi började med att äta lunch på stadsbiblioteket för att sedan ägna några timmar åt arbete i arkivet och allmänt ufosnack. Clas passade på att scanna bilder från vårt omfattande bildarkiv medan jag kopierade gamla UFO-Sverigedokument och sorterade föreningsarkivalier i d-arkivet.

Clas jobbade flitigt med att scanna bilder från AFU:s bildarkiv


Det är alltid trevligt när Clas kommer på besök men tyvärr går tiden alldeles för fort eftersom vi alltid har massor att prata om och planera. Vi önskar båda att det skulle finnas någon möjlighet att jobba på heltid med UFO-Sverige och AFU. Det finns oändligt mycket att göra på arkivet, många projekt som skulle kunna startas upp och intressanta ufofall som behöver utredas. Men vi är låsta vid våra, i och för sig trevliga, dagliga arbeten. Kanske gudarna kunde fixa en lämplig tipsvinst eller godhjärtad mecenat.
Fikarast i AFU

Saturday, September 5, 2009

Trevligt besök hos MIS

Nyligen hemkommen från Malmö där jag pratade om ufo och AFU inför ett trettiotal åhörare i anrika Malmö Interplanetariska Sällskap (MIS). Ett mycket trevligt besök som samtidigt knyter ihop en mängd trådar i svensk ufohistoria. MIS grundades 1958 av bland andra Edith Nicolaisen som startade förlaget Parthenon i Helsingborg 1957. Min nya bok Främlingar på vår jord är utgiven på Parthenon så besöket kändes onekligen lite historiskt.


Jag blev mycket väl mottagen och inkvarterad hos Ebbe och Karin Johansson, som bjöd på en superb middag före kvällens föredrag. Till middagen kom också nuvarande ordföranden i MIS Ragnar Olsson och vi hann ventilera både arkivarbete och MIS historia innan det var dags att ge sig av till föreningens lokal. Det var tryggt att ha med tekniskt kunnige Ebbe Johansson, tidigare ordförande i MIS i många år, som elegant fick ordning på både datorer och annan utrustning.

Ebbe Johansson ordnar det tekniska före mötet

Det var roligt att träffa MIS-medlemmarna, som visade sig vara både frågvisa och kunniga. Det blev en lång fråge- och diskussionsstund efter fikat. Och intressant var att flera medlemmar hade gjort egna ufoiakttagelser, några mycket fascinerande närobservationer som jag hoppas kommer att meddelas AFU och UFO-Sverige framöver.


Två ordförande i MIS, nuvarande Ragnar Olsson (t.v.) och Ebbe Johansson

Efter föredraget och på lördagsförmiddagen passade jag på att fråga Ebbe Johansson så mycket jag kunde om både Parthenons och MIS historia. Ebbe satt under flera år också i Parthenons styrelse. Han sitter inne med mängder av spännande erfarenheter och anekdoter om gångna tider. Jag hoppas snart kunna återse både Ebbe och Karin och få dokumentera allt vad de vet om svensk ufohistoria. Och ett mycket varmt tack till Ebbe och Karin för generös gästfrihet och god mat.

Wednesday, September 2, 2009

Föredrag i Malmö


Du som råkar befinna dig i Malmö nu på fredag 4 september kan lyssna till mitt föredrag på Malmö Interplanetariska Sällskap (MIS). Platsen är Klaragatan 7, ingång från gården och tiden kl. 19.00. Jag kommer att berätta om egna undersökningar av svenska närobservationer och kontaktfall, AFU och svensk ufoforskning.

Dessutom ska det bli trevligt att träffa Ebbe Johansson och gänget i MIS som vad jag förstår inte bara är Sveriges utan också kanske världens äldsta ännu existerande förening med ufo på agendan. Rapport från mötet kommer senare i veckan.

För övrigt blir det mycket sökande i gamla UFO-Sverigedokument som underlag för min nya upplaga av riksorganisationens historia. Är väl lite udda men jag tycker faktiskt det är väldigt spännande att leta gamla arkivalier om UFO-Sverige i AFU. Det är ett riktigt detektivjobb och ett pusslande med historiska fakta från olika källor. Vem sa att arkivjobb var tråkigt!