Sunday, February 3, 2013

Lite ufohistoria

En del av helgen har jag ägnat åt att börja sortera den stora samling föreningsarkivalier från Stockholms UFO-förening som Clas Svahn kom med i veckan. Glädjande var att den också innehöll en hel del övrigt UFO-Sverigematerial, till exempel foton från riksstämman på ABF-huset i Stockholm 8 april 1989. Lite historisk blev den stämman eftersom en ny ordförande för riksorganisationen skulle väljas. Christer Nordin, som innehaft posten sedan krisåret 1980, meddelade redan i februari i ett brev till valberedningen att han önskade avgå som ordförande.

Christer Nordin under sitt sista anförande som ordförande för UFO-Sverige

Riksstämman 1989 arrangerades av då mycket aktiva Stockholms UFO-förening. Cirka 200 personer besökte stämman under den öppna delen med föredrag och utställning. Flera viktiga beslut togs under den interna delen av riksstämman. Bernt Berglund, Västerbergslagens UFO-förening valdes till ny ordförande för UFO-Sverige. Arnold Idebring överlämnade en miniatyrmodell av ett ufo till Christer Nordin som tack för hans insats. Utifrån en motion från Arkivet för UFO-forskning beslutades att AFU i fortsättningen skulle förvara UFO-Sveriges rapportarkiv. Ett viktigt steg för att bygga upp en samlat och enhetligt arkiv med samtliga ufohändelser i Sverige.

Bernt Berglund

Under det öppna Ufoseminariet, som det då kallades, berättade Clas Svahn om den undersökning av Domstensfallet han gjort tillsammans med Anders Liljegren. Artisten Gösta Linderholm visade en film av ett okänt objekt han tagit under en semesterresa i Tyskland. Barbro Magnusson höll ett anförande om de undersökningar hon deltagit i vad gäller ufofenomen i norska Hessdalen. Som vanligt avslutades seminariet med att publiken fick ställa frågor under en paneldebatt.

Gösta Linderholm i samspråk med Clas under riksstämman 1989

Göran Norlén med sin syster Annika samt kassören i Stockholms UFO-förening Nils Olof Nilsson

Göran Norlén

Både Clas Svahn och jag är ständigt på jakt efter gammalt ufomaterial från svenska föreningar och ufologer. För en tid sedan lyckades jag spåra änkan till Eric Nordquist, som under några år på 1960-talet var ordförande i Ifologiska sällskapet i Stockholm. Eric avled 1981 men eftersom det var stor ålderskillnad mellan makarna var hans fru Birgitta fortfarande en pigg pensionär. Tyvärr hade hon inget ufomaterial kvar,  däremot lite böcker och några foton. Det visade sig att Eric Nordquist på sin tid var en känd trollkarl och bland annat uppträdde på Berns.

Eric Nordquist intervjuad i DN 6 november 1964

Eric Nordquist trollar för en skolklass, troligen 1950-talet

Det är en lustig kombination att många aktiva ufologer också varit trollkarlar eller illusionister. Kommer direkt att tänka på UFO-Sverigemedlemmen Johny Lindell (1922-1979) som bland annat figurerade i fallet med kontaktmannen Richard Höglund som jag skrivit om i min bok Främlingar på vår jord. Johny Lindell uppträdde varje jul inför kungafamiljen på slottet och medverkade i Hylands hörna. Hans artistnamn var Zania Zemona. Det är en fascinerande blandning av personer som också varit en del av uforörelsen i Sverige.