Tuesday, October 30, 2012

Ole Jonny och Måndagsgruppen

Allting gick väl under UFO-Sveriges fältundersökarkurs på Hållsta konferens i helgen men samtidigt fick vi det tråkiga beskedet att konferensanläggningen läggs ner. UFO-Sverige har huserat på Hållsta sedan 2009 men nu blir det till att hitta ett nytt ställe för kurserna. Om någon känner till en inte alltför dyr konferensanläggning så tipsa oss. Helst i lantlig miljö så vi inte blir störda av stadsljus. Barken konferens i södra Dalarna var perfekt ur den synpunkten med vacker natur runt omkring. Där höll UFO-Sverige till 2004-2008 och jag minns fortfarande hur inspirerande det var med den vackra stjärnhimlen och att vakna med utsikt över den dimbeslöjade sjön Barken. En kombination av svensk idyll och naturmystik som fungerade som en fin inramning till kurserna.

Utsikt från mitt fönster på Barken konferens 1 november 2008

Eftersom jag hade satt ihop frågorna till kursens tipspromenad var jag naturligtvis nyfiken på vem som blev vinnaren. Clas ringde och meddelade på lördagskvällen att det här året var det Ole Jonny Brænne som tog hem förstapriset. En signerad bok av Christer Fuglesang. Jag fick tillfälle att gratulera Ole Jonny i går eftersom han tillbringar några dagar i AFU med olika projekt.

Ole Jonny Brænne jobbade hårt i D-arkivet

I dag dök hela AFU-gänget upp för att äta lunch i restaurangen på min arbetsplats, stadsbiblioteket. Varje tisdag serveras raggmunk med fläsk och lingon. Uppenbarligen en favorit för många. Det blev ganska fullt i extrarummet i Café Swartz. Med Anders Liljegren räknade jag till 14 personer. Själv var jag tvungen att äta lite tidigare på grund av ansvar för ett program på biblioteket.

AFU-lunch på stadsbiblioteket. Fr v Li, Ole, Anders, Timo

Förra veckan höll Anders Persson ett föredrag för ett tjugotal elever och lärare på Tullbroskolan i Falkenberg. Eleverna hade jobbat hårt med ufofrågan och även gjort egna modeller som passade bra tillsammans med UFO-Sveriges utställning som skolan fått låna. Anders var nöjd med arrangemanget och föredraget som säkert kan locka en del nya medlemmar till UFO-Sverige.


Slutligen undrar jag om någon därute vet vad som hände med Måndagsgruppen i Stockholm? Den startades som en fri sökargrupp av medlemmar från Teosofiska Samfundet Adyar 1951. I mars 1958 höll Kerstin Bäfverstedt ett föredrag om ufo i Måndagsgruppen. Hon var en av Sveriges tidiga ufologer, bland annat personligen bekant med Trevor James Constable och kretsen kring Borderland Sciences Research Association (BSRA). Kerstin fungerade som svensk representant för BSRA och skrev då och då i deras tidskrift Journal of Borderland Research. Under hennes föredag gick teckningslistor runt för de som ville vara med och starta en ufoförening. Resutaltet blev Ifologiska Sällskapet som bildades 23 mars 1958.

Kerstin Bäfverstedt

Det sista programbladet vi har i AFU från Måndagsgruppen är från hösten 1994, då Bo Haraldson tog över ordförandeskapet efter grundaren Jan-Erik Janhammar. Noterar bland annat att Clas Svahn finns med som föredragshållare på det sista programbladet. Den 5 december 1994 höll han ett föredrag på temat UFO-gåtan - vad vet vi i dag? Om någon vet hur länge Måndagsgruppen fanns kvar eller när den lades ner så hör gärna av er.