Sunday, September 2, 2012

Gamla UFO-Sverigefoton

Pratade nyligen med Clas Svahn som nu med sitt team lämnat Nammajaure och var på väg mot Skellefteå där han skall övernatta för hemfärd i morgon. Allt har gått bra trots att man inte hittade någon missil, kanske för att den var begravd i ett tjockt lerlager. En ny expedition diskuteras redan för att med andra instrument kunna undersöka det djupa lerlagret på sjöns botten. Men Clas var mycket nöjd med allt. Massmedia har rapporterat seriöst om expeditionen och UFO-Sveriges arbete. Läs mer på Clas egen blogg.

På hemmafronten har Anders Liljegren och jag ägnat dagen åt olika arbetsuppgifter i AFU. Anders har hela veckan jobbat hårt med biblioteket och flyttat nästan hela ufoavdelningen och ordnat den enligt det uppdaterade klassifikationssystemet PhenCode. Nu blir det betydligt enklare att hitta ufolitteratur inom olika underavdelningar plus att samlingen blivit mer synlig i biblioteket.Själv har jag ägnat dagen åt D-arkivet där vi tagit bort en av innerdörrarna vilket innebär mer yta att sätta upp affischer etc. Trevligt att få lite mer plats för att visa vårt föreningshistoriska material. Det ger ett fascinerande perspektiv på den svenska uforörelsen och alla ufologer som varit engagerade under åren.

Passade också på att gräva lite i vår omfattande samling foton. Här finns tiotusentals foton från hela världen.  När det gäller svensk föreningshistoria finns det bilder från UFO-Sveriges riksstämmor, expon, fältundersökarkurser, styrelsemöten med mera. Ett stort arbete är att försöka identifiera alla personer på gamla foton. Med tiden försvinner kunskapen och kan gå helt förlorad. Något jag försöker avhjälpa då och då genom att skriva noteringar på bildernas baksida. Här en liten kavalkad bilder jag hittat.

Tefatet som lockade besökare till UFO-Sveriges utställning på Köpings museum sommaren 1978

UFO-Sveriges riksstämma i Enköping 22 mars 1980. Till höger Håkan Ekstrand och Thorvald (Bevan) Berthelsen

Styrelsemöte i Ulundastugan, Enköping 7 november 1987. Fr v Roland Östlund, Håkan Ekstrand, Ann-Kristine Thorsén, Kurt Persson, Berndt Berglund, Mats Nilsson, Barbro Magnusson

Göran Norlén vid UFO-Sveriges rikssstämma i Stockholm 8 april 1989

Vill passa på att uppmana alla gamla ufologer som har foton hemma. Donera dom till AFU eller låt oss få låna bilderna för att skanna och returnera. Fortfarande finns stora luckor i vår fotosamling och varje bild är värdefull för oss. Så titta igenom din fotosamling i byrålådan eller på vinden och se om det finns något som är uforelaterat. Hör gärna av dig om du är osäker. Just din bild kan vara en viktig pusselbild i svensk ufohistoria. Eller som Anders Liljegren uttryckte det härom veckan: AFU bygger upp ett unikt ufologiskt världsarv.