Saturday, May 26, 2012

Att välja agenda

Denna vackra pingstafton började min sambo och jag med ett loppisbesök där jag förutom några vackra ugglor också hittade en dvd med första delen av klassikern Apornas planet med extra intervjuer och kommentarer. En i mitt tycke mästerlig film som inte bara är rysligt spännande utan också innehåller djupa filosofiska samtal. Lyssna till exempel till astronauternas diskussion under vandringen i öknen när de just har landat. Så här svarar Charlton Heston på frågan varför han gav sig ut på rymdfärden: "I`m a seeker to, but my dreams are not like yours. I can´t help thinking that somewhere in the universe there has to be something better than man."


Efter kaffe och våffla i solskenet styrde jag kosan mot arkivet där Anders Liljegren redan jobbat några timmar med diverse projekt. Med gemensamma krafter flyttade vi de sista hyllmetrarna böcker från vårt gamla bibliotek till Evansbiblioteket. Nu är i stort alla titlar inom ämnena parapsykologi, mystik, religion, kulter med mera överflyttade till vår nya lokal. Återstår en del psykologi som också ska över men nu börjar hyllorna fyllas. Knepigt är dock att bedöma hur stort hyllutrymme varje avdelning skall ha och hur stor växtplats det behövs för nya titlar. Tobias Lindgren tittade också ner som vanligt och vi passade på att mäta UFO-Sveriges boklager för att se hur många hyllor som behöver köpas till.


Anders dök upp som en MIB när jag skulle fotografera Evansbiblioteket


På läsfronten har jag fortsatt fördjupa mig i A.D. After Disclosure av Richard Dolan och Bryce Zabel. Det är en kontroversiell bok där Dolan är helt inne på att en hemlig internationell grupp, breakaway civilization, känner till hemligheten bakom ufo och också har lyckats bygga egna farkoster utifrån undersökning av störtade tefat. Det är därför han förespråkar samma idéer som exopolitics-rörelsen och ofta håller föredrag på deras konferenser. Det intressanta med Dolan är att han är en intelligent och påläst akademiker som kommer med teorier som ligger ganska långt ut på kanten. Se till exempel denna intervju.


Richard Dolan och exopolitics-rörelsen ställer den kritiskt granskande ufologen inför det delika dilemmat att välja agenda när det gäller engagemang i ufofrågan. De väljer att skapa en folklig massrörelse för att pressa myndigheter och även den hemliga gruppen att avslöja vad de vet om ufo och/eller att myndigheterna startar ufoforskning. Det sker bland annat genom konferenser där militära ufovittnen och så kallade whistle blowers berättar vad de varit med om. Men detta är i mycket ett USA-baserat agerande där de flesta dylika personer finns. Problemet är förstås att bedöma sanningshalten i de många gånger fantastiska historierna.


UFO-Sverige och Arkivet för UFO-forskning har valt en annan väg: Vi gör jobbet själva. Genom att bygga upp världens största ufoarkiv och på sikt därför kunna utföra kvalificerad ufoforskning på många nivåer har vi enligt vår uppfattning en god och säker grund för att komma gåtans lösning närmare. Och vi blir inte beroende av myndigheter eller mer eller mindre svårbedömda whistle blowers. Vem som sedan lyckas bäst kan bara historien visa.

På UFO-Sveriges fältundersökarkurs i höst kommer vi bland annat att ta upp konspirationsteorier och då får vi ytterligare möjlighet att lära oss mer i frågan och tillfälle till intressanta diskussioner. Eftersom jag också kommer att träffa Richard Dolan på en konferens i Köpenhamn i september hoppas jag ha ytterligare material att komma med.