Wednesday, June 29, 2011

FOI-besök och Visualiseringscentrum

I tisdags skulle AFU:s årliga golftävling gått av stapeln men när vi kom till golfbanan i Vrinnevi var den bokad. Det var bara att slokörade vandra tillbaka till arkivet. Nu satsar vi på att kunna köra tävlingen på måndag istället.

I dag har det däremot varit en riktigt lyckad dag. Klockan elva samlades AFU-gänget utanför Visualiseringscentrum i Norrköping för en visning. Från Stockholm anlände Clas Svahn, Anneli Åstebro och Kaj Hahne. Med sig i bilen hade de Steve Olssson, arkivarie på Försvarets forskningsinstitut, FOI och arkivassistent Cecilia Kjellberg. Som Clas berättat på sin blogg har dom skannat hela FOI:s ufoarkiv till AFU, 1946-2010, vilket vi i dag fick på en hårddisk.

I väntan utanför Digitaliseringscentrum

Första timmen gick vi runt och beskådade utställningen i två plan. Imponerande att se vilka fantastiska möjligheter som öppnar sig med den nya tekniken. Många passade på att prova de olika skärmarna som kunde styras både med rörelser eller touch. Klockan tolv bänkade vi oss i "filmsalen" där "duken" omfattade hela taket. Filmen hette Allt vi är och var en hisnande kosmisk resa i tid och rum.

Clas prövar att styra en boll genom att koppla av hjärnaktivitet, eller försöker han få telepatisk kontakt med rymdmänniskorna :-)

Efter en god lunchbuffé på Arbetets museums restaurang for några av oss tillbaka till AFU där vi ordnade en visning av arkivlokalerna för Steve och Cecilia från FOI. Med början i A-lokalen berättade Anders om hur vi jobbar med rapportarkiv och klipparkiv. Särskilt roligt är alltid att visa biblioteket som med sina cirka tjugo tusen volymer alltid imponerar på besökare.

I AFU:s bibliotek. T v Clas Svahn, jag, Steve Olsson, Cecilia Kjellberg, Anders Liljegren

I det vackra sommarvädret vandrade vi vidare till C-lokalen där Leif Åstrand och Benny Dahl berättade om AFU:s arbete med digitalisering och skanning. Det blev många frågor och diskussion om gemensamma problem och frågeställningar vad gäller arkiv och digitalisering.

På vandring mellan de skönt svala arkivlokalerna


Leif Åstrand berättar hur han arbetar med skanning.

Efter att ha tittat på föreningshistoriska arkivet/tidskriftsarkivet och Evansbiblioteket samlades alla för en tjugo minuters resumé och planering av vidare samarbete. Det är verkligen roligt att UFO-Sverige och AFU kunnat få en så positiv kontakt med FOI. Mycket är förstås Clas förtjänst. Efter besöket återstod som vanligt för Anders och mig att ta hand om allt material som Clas i vanlig ordning levererat till arkivet. Mycket att sortera men alltid lika spännande att se nytt ufomaterial.

Clas hade sin vana trogen med sig flera kassar ufomaterial till arkivet


Saturday, June 25, 2011

Jan-Ove Sundberg avliden

I går nåddes jag genom Clas Svahn av beskedet att Jan-Ove "Texas" Sundberg avlidit i Motala tidigt på midsommaraftonens morgon. De senaste åren var Jan-Ove svårt sjuk i cancer och genomgick flera operationer. Han blev 63 år.

Jan-Ove Sundberg fotograferad av Karl-Olov Pettersson oktober 1977

Det är med en känsla av kluvenhet jag skriver om Jan-Ove. Han var en oerhört drivande frilansjournalist, ufolog och forteanaundersökare. I AFU:s arkiv finns inte mindre än 14 pärmar med artiklar och material av och om honom och de projekt han drev. Samtidigt hade han betydligt mörkare sidor som Clas Svahn kommenterar på sin blogg.

Jan-Ove började som frilansjournalist 1971 och kom tidigt i kontakt med UFO-Sverige och dåvarande föreningen UFO-Motala. Han deltog i den första fältundersökarkursen i Lersäter 1977 och undersökte och skrev om åtskilliga ufofall i UFO-Information. Men framför allt satsade han på den egna journalistiken och producerade hundratals artiklar om ufo, forteana och allehanda mysterier i både fack- och populärpress.

1983-85 var han redaktör för den inte särskilt seriösa tidskriften Det Okända som gavs ut av herrtidningsförlaget Tre-Mag Sweden AB. Hösten 1983 planerade jag själv att satsa på frilansskrivande och  nappade på Jan-Oves förslag att vi kunde arbeta tillsammans med Det Okända. Resultatet blev att jag flyttade från Sundbyberg till Norrköping för att vidareutveckla det egna skrivandet och också jobba med AFU. Med tiden lämnade jag samarbetet och fortsatte mitt yrke som bibliotekarie. Trots några ganska röriga och magra år på 1980-talet är jag tacksam för att Jan-Ove fick mig att flytta till Norrköping.

1991 gjorde Jan-Ove en jorden-runt-resa och besökte bland annat Indien, Australien och USA. Det resulterade bland annat i en intressant intervju med den kontroveriella ufologen, Nya Zeeländaren Bruce Cathie.

Jan-Ove på besök i mitt hem i Norrköping 22 september 1991, före jorden-runt-resan

1993 publicerades Jan-Oves första bok Fantom-ubåtarna. Den fick kraftig kritik av Anders Liljegren i UFO-Aktuellt. Resultatet blev att Jan-Ove utvecklade ett intensivt agg mot UFO-Sverige som tog sin början med tidskriften Hårda tider 1993-1995. Med en kombination av satir och bisarra konspirationsteorier försökte han på olika sätt göra livet surt för medlemmar i UFO-Sverige. Värst utsatt blev av naturliga skäl Clas Svahn som ordförande i riksorganisationen.


Under 1990-talets senare år avlöste Jan-Oves projekt varandra i rasande takt. 1995 startade han tidskriften UFO-Rapport, utgiven av föreningen "UFO-Östergötland". Han publicerade också häftet Healing. Den goda kraften, intervjuer med ett antal svenska healers dit han även räknade sig själv. Samma år grundade han föreningen UFO-Europa tillsammans med Carl-Axel Jonzon, Peter Caspersson och Kjell Thörnlund. Det resulterade i några nummer av tidskriften Arkiv X.


1995 publicerade förlaget Larson Jan-Oves bok Storsjöodjuret, Seljordsormen, Nessie och andra sjömonster. En läsvärd sammanfattning av denna sida av forteana.


1997 grundade han organisationen GUST, Global Underwater Search Team som under ett antal år lyckades locka flera sponsorer att satsa på undersökningsprojekt bland annat i Seljordsvattnet i Norge. Materialet från GUST är onekligen imponerande och finns nu bevarat i Arkivet för UFO-forskning.

Under 2000-talets senare år blev Jan-Ove alltmera märkt av sin sjukdom och han sålde i flera omgångar delar av sitt ufo och forteanamaterial till AFU, vilket Anders Liljegren och jag hämtade. Den 14 augusti 2010 besökte Jan-Ove AFU tillsammans med några vänner och kunde själv på plats se vart hans samlade material hamnat.

Anders Liljegren och Jan-Ove vid material vi hämtade 13 november 2010

När Anders och jag besökte honom den sista gången 13 november 2010 verkade han trots allt ganska pigg. Den psykiska ohälsan var inte så påtaglig och medan vi fikade pratade vi glatt om gamla tider och ufohändelser. Den gamle pojkaktige och äventyrlige Jan-Ove Sundberg kom fram på nytt. Det går naturligtvis inte att blunda för hans mörka sidor och att han inte alltid stod på rätt sida om lagen. Men Jan-Ove Sundberg representerade en epok i svensk ufologi och forteana och mycket av det material han samlat under åren är värdefullt för både svensk och internationell forskning.

 Jan-Ove berättar anekdoter från sitt liv under Anders och mitt besök 13 november 2010


Thursday, June 23, 2011

Mikael Nanne och UFO-syd

Fem veckors semester börjar i dag och det kommer väl förutom lite avkoppling och resor runt i Sverige att innebära en hel del AFU-jobb, lite beroende på väder och vind förstås. I mina genomgångar av UFO-Sverigeföreningars material i arkivet har jag nu kommit till UFO-Syd i Lund. Det var en förening som existerade 1978-1981. Initiativtagare och drivande kraft var Mikael Nanne. Under några få år utvecklade han en febril verksamhet och förekom ofta i massmedia.

Sydsvenska Dagbladet 7 augusti 1978

När jag bläddrar i UFO-Syds föreningsmaterial imponeras jag av Mikaels seriösa arbetssätt och ambition vad gäller fältundersökningar. Han var mycket tekniskt intresserad och höll föredrag bland annat på Flygtekniska föreningen i Malmö och Landskrona tekniska förening. I en intervju med UFO-Sveriges Mats Nilsson 1979 berättar Mikael att UFO-Syd framför allt är en forskningsförening: "Vi har i dag till exempel tillgång till 29 Mhz kommunikationsradiostationer, flygradiostationer och polisradioskanners... Mycket tid inom föreningen avsätts också för forskningsverksamhet, byggande av prototyper av teknisk utrustning mm."


Fältundersökaren Mikael Nanne rycker ut. Skånska Dagbladet 13 augusti 1979

Mikael ansvarade också för att hålla kontakt med föreningens fem sektionschefer runt om i Skåne som var beredda att rycka ut vid ufoobservationer. Dessutom var han redaktör för medlemstidskriften UFO-Syd information. All denna verksamhet fick ett tragiskt slut eftersom Mikael Nanne avled den 21 november 1980, endast 21 år gammal. Några andra medlemmar försökte driva föreningen vidare men efter 1981 finns inga uppgifter om verksamhet.


Medlem i UFO-Syd var också Mikaels far ufologen och science fictionförfattaren Henrik Nanne. Han satt under flera år även i förlaget Parthenons styrelse. Under pseudonymen Carl Henner skrev Henrik Nanne under 1950-talet böcker som Invasion från rymden, Spökflyg över Venus med flera. I juni 1992 tillbringade Clas Svahn och jag några dagar i Skåne för att bland annat hämta ufomaterial. Vi träffade då Henrik Nanne i hans lilla lya i Ängelholm och gjorde även ett besök vid Gösta Carlssons ufomonument. Clas och jag brukar fortfarande prata om den natt vi försökte sova i Henrik Nannes kök. Några sängar fanns inte utan vi bredde ut ett par lakan direkt på golvet. Dagen därpå var det två trötta och ledbrutna ufologer som i bilen byttes om att klaga över ömma leder. Men roligt hade vi och mycket ufomaterial fick vi med oss hem.

Clas Svahn och Henrik Nanne vid Gösta Carlssons ufomonument 23 juni 1992

Friday, June 17, 2011

Ett teosofiskt forskningsarkiv

Så är jag äntligen klar med de nya knubbetiketterna till AFU:s bibliotek. De tidigare var gjorda på för tunnt papper så etiketterna blev sladdriga och ramlade lätt ur bokknubbarna. Nu har jag använt 130-grams papper vilket fungerar bättre. Vårt klassifikationssystem Ufocode, som skapats av Anders Liljegren, är ett internationellt användbart system för klassifikation av ufo, forteana, paranormala fenomen med mera. Det är inte hierarkiskt uppbyggt utan ett så kallat mnemotekniskt system, vilket gör det lättare att minnas. Exempel: C=Contacts & communication with aliens, F=Fortean phenomena, H=Historical sightings & waves of sightings. Ett fiffigt system som byggs ut till underavdelningar med max fyra bokstäver. Exempel: FZBM=Mothman.


Den 6 maj 2011 höll teosofen Peter Bernin föredraget Vimanor - forntida flygande farkoster på Malmö interplanetariska sällskap. Jag har korresponderat en del med Peter och det visar sig att han är i färd med att bygga upp en motsvarighet till AFU men inom den teosofiska rörelsen. Ambitionen är att samla en grupp teosofer för att dokumentera svensk teosofisk historia.


På rörelsen hemsida kan man läsa att målsättningen är att skapa ett svenskt forskningscentrum för teosofiska studier: "Att genomföra detta innebär bl a att spåra upp gamla arkiv, tala med gamla teosofer, skriva ner deras berättelser, kanske banda dem för eftervärlden, sammanställa en lista på alla teosofiska böcker och tidskrifter som publicerats, samla ihop ett exemplar av varje utgiven skrift, bok eller tidskrift av de olika teosofiska Sällskapen i Sverige. Katalogisera den stora mängd tidningsurklipp och kommentarer som varit i pressen genom åren. Sammanställa en förteckning över kapitel i olika böcker där teosofin beskrivs och kommenteras, både positivt och negativt."

Materialet vill man sedan samla på en särskild ort "tillgänglig för alla, göra det till gagn för forskare inom och utom den teosofiska rörelsen." Ännu så länge är det huvudsakligen Peter Bernin själv som arbetar med projektet men det är bara att önska lycka till. En mycket lovvärd insats för svenskt kulturarv. Dessutom har vi redan diskuterat eventuellt samarbete genom att byta/kopiera material. Historiskt sett finns många kopplingar mellan den teosofiska rörelsen och uforörelsen, särskilt i Sverige. Peter har börjat att leta efter material från svenska teosofer med ufoanknytning.


Appropå teosofi och dess grundare Helena Petrovna Blavatsky så har Anders Berglund i Karlstad skickat mig en liten uppsats om Blavatsky som han skrivit för den distanskurs, Myt, magi och ockultism, som han under våren gått på Umeå universitet. Det är utmärkt. Inom UFO-Sverige behöver vi sakkuniga inom en mängd områden. Allt från flyghistoria och meteorologi till parapsykologi och esoterik.

Monday, June 13, 2011

Ufo och Jimi Hendrix

Pingsthelgen har jag bland annat ägnat åt att se filmen Rainbow Bridge från 1972. Den är inspelad på ön Maui, Hawaii i juli 1970 och handlar om ett antal hippies och new age-människor och deras liv och diskussioner. Jimi Hendrix deltog i aktiviteterna och filmen visar också den gratiskonsert han höll 30 juli 1970. Det finns mycket skrivet och många spekulationer om att ufos sågs i samband med konserten och Jimi Hendrix allmänna ufointresse.

Men anledningen till att jag ville se filmen var att en av George Adamskis gamla medarbetare, Charlotte Blob deltog i filmen. Hon finns med några minuter i slutet och berättar om att "the space brothers" är här för att hjälpa jorden. Rainbow Bridge ger en fascinerande inblick i tidsandan, musiken och new agemystiken på 1960- och 70-talet.

Efter George Adamskis död grundade Charlotte Blob tillsammans med Thomas Heiman UFO Education Center i Valley Center, USA och hon var en flitig föreläsare. I september 1970 besökte Charlotte och Thomas den danska ufogruppen Fredriksberg UFO Studiekreds (FUFOS) där hon höll två föredrag om Adamskis filosofi. Under mötena spelade Thomas Heiman gitarr och gruppen sjöng egenkomponerade sånger som Silverships from Heaven. Det hela liknade ett frälsningsmöte skriver Willy Wegner i sin historik över den danska uforörelsen, Ufoer over Danmark.

Jag skrev till Charlotte Blob 1974 för att få deras tidskrift Cosmic newsletter. Thomas Heiman svarade och berättade att även Charlotte har mött de rymdmänniskor som George Adamski träffade. Han skickade också Cosmic newsletter, som nu finns i AFU:s tidskriftssamling. UFO Education Center ger ett intryck av att blanda Adamskis filosofi med en ganska påfrestande amerikansk variant av kristendom. Mycket frälsning och lite ufoforskning.


Och så är det dags för ett grattis igen. I dag fyller nämligen Håkan Ekstrand 61 år. Han behöver väl knappast någon närmare presentation. Han är en av de gamla kämpar som hållit igång UFO-Sverige sedan 1970-talet. Dessutom är han en fin vän som har förmågan att se med humor på vårt udda intresse. Hoppas du får en trevlig födelsdag Håkan och att du kör vidare i UFO-Sverige många år till.

Håkan Ekstrand i AFU:s bibliotek 9 april 2011

Friday, June 10, 2011

Den mystiske Mr Wheeler

I sin senaste bok The real men in black, som jag just recenserat för UFO-Aktuellt, berättar Nick Redfern kortfattat om fallet Mr. Wheeler. Redfern räknar det märkligt nog till kategorin men in black trots att det i själva verket är ett klassiskt kontaktfall av Adamskityp. Jag har samlat en hel del dokumentation om händelsen som publicerats i otaliga böcker och tidskrifter. En av artiklarna, Venusmänniskorna vandrar på våra gator, fanns att läsa i UFO-Information nr. 10. 1970. Den publiceras ursprungligen i Ray Palmers Mystic magazine 1954 med titeln Venusians walk our streets, författad av Paul M Vest.


"Ett av de märkligaste tefatsfall jag blivit inblandad i", skriver den tämligen skeptiske James Moseley om händelsen i sin bok The Wright Field story, 1971. En dag i juni 1953 kliver två män in på pressrummet till Los Angeles Times. De får träffa Mortimer Bane (pseudonym). En av männen presenterar sig som Mr. Wheeler och förklarar att de kommer från Venus och undrar om han kan ordna något jobb åt dom. Bane tänker att det måste vara ett par knäppgökar men han frågar ändå om de kan ge några bevis. Mr. Wheeler drar då tumnageln utefter Banes ekbord och det uppstår en djup spricka. Lite konfunderad ber Bane männen komma tillbaka nästa dag.


Dagen därpå kommer bara Mr. Wheeler och Bane tar fram en bit stål och ber honom om ännu ett bevis för att han är från Venus. Wheeler tar stålbiten och dra med tumnageln utefter stålet. Det blir en djup spricka i stålbiten. Bane blir nyfiken på mannen och hänvisar honom till ett jobb på en juristbyrå för att leta efter försvunna personer. Efter några dagar ringer Hatch Graham från juristbyrån och undrar vad det är för märklig man Bane skickat honom. Wheeler lyckas på bara några timmar spåra personer som experter letat efter i månader. På något sätt blir FBI inkopplat men då försvinner plötsligt Mr. Wheeler och kommer inte tillbaka till jobbet.

Historien är betydligt mera invecklad än denna korta resummé. En god historik över fallet ger journalisten James Crenshaw i en artikel i Fate magazine 1966: The great venusian mystery. Crenshaw var god vän med Bane på Los Angeles Times och han har själv sett både ekbordet och stålbiten med de djupa spåren. En god vän till Bane tog ståbiten till ett laboratorium, Smith-Emery company, för analys. De konstaterade att det krävdes ett tryck motsvarande 771 kilo för att åstadkomma sprickan.

En annan person som uppenbarligen träffade Mr. Wheeler var Paul M Vest, som sammanfattade sina upplevelser i artikeln Venusians walk our streets. Han blir uppringd av en man som vill träffa honom och prata om artiklar Vest skrivit. Mannen, "Bill", dyker upp på ett mystiskt sätt vid en busshållplats och han ger Vest adress och telefonnummer på personer som varit i kontakt med rymdänniskor eller skriver om tefat. Bland annat får han numret till Bane på Los Angeles Times. Bill vill också att Paul Vest skall kontakta Orfeo Angelucci för att skriva om hans upplevelser.


Vest beskriver mannen på följande sätt: Mörka, närmast svarta ögon, svart hår, höga kindknotor med ett något orientaliskt utseende. Ovanligt vit hud och mycket långa fingrar. Men allra märkligast när Vest tar honom i hand känns det som om handen saknar underliggande benstruktur. Bill visar sig också komma från Venus och berättar om vilka de kontaktat i Kalifornien. När Paul Vest kollar med Bane på Los Angeles Times stämmer beskrivningen exakt på den mystiske Mr. Wheeler.

Vem var egentligen Mr. Wheeler? Att Nick Redfern räknade honom till men in black har förmodligen med utseendet och det märkliga försvinnandet att göra. Var det hela ett avancerat skämt av någon illusionist? Eller rörde det sig om någon typ av "främlingar ibland oss"? Nick Refern, som är duktig på att få ut dokument om kontaktpersoner från FBI kan förhoppningsvis gräva vidare i denna underliga historia.

Monday, June 6, 2011

Har den äran Arnold

På nationaldagen den 6 juni fyller en av UFO-Sveriges verkliga oldboys, Arnold Idebring, Enköping, 90 år. Jag vill framföra mina hjärtliga gratulationer på den stora dagen. Firandet kommer lämpligt eftersom jag just nu är i färd med att ordna fem pärmar material från Enköpings UFO-förenings långa historia.

Arnold Idebring

Enköpings UFO-förening grundades 1976 och 1980 valdes Arnold Idebring till ordförande. En post han höll till och med 1998 då Anita Andersson övertog uppdraget. Få ufoföreningar har under så lång tid varit lika aktiva som Enköpings UFO-förening. Stor betydelse hade förstås att föreningen 1980 kunde hyra en klubbstuga i Ulunda strax utanför Enköping. Det firades med stor invigning den 10 augusti 1980 då ett trettiotal personer samlades, bland annat UFO-Sveriges dåvarande ordförande Christer Nordin.

Enköpings-Posten 12 augusti 1980


Klubbstugan i Enköping har under mer än 30 år fungerat som samlingspunkt, inte bara för Enköpings UFO-förening utan där har också UFO-Sverige haft otaliga styrelsemöten och andra sammankomster. Ett av rummen i stugan kom snart att prydas av alla de vackra emblem för olika ufoföreningar som Arnold med konstnärlig känsla tillverkade.

Clas Svahn och Mats Nilsson, styrelsemöte i klubbstugan 28 augusti 2010

Enköpings UFO-förening utvecklade under framför allt 1970- och 80-talen, förutom den ordinarie ufoverksamheten en imponerande social aktivitet i klubbstugan: studiecirklar, auktioner, höst- och vårfester, luciatåg och grötfest till jul med mera. 1985-1990 var Arnold Idebring redaktör för UFO-Sveriges medlemsblad Lokal information. Dessutom en av huvudredaktörerna för lokalföreningens medlemsblad UFO Allehanda, som startade 1980.


1997 slogs Enköpings UFO-förening ihop med Sala UFO-förening till Enköping-Sala UFO-förening. Våren 2011 tvingades man överge den gamla klubbstugan i Ulunda eftersom den skulle säljas. Med mycket nostalgi höll UFO-Sveriges styrelse ett sista möte i stugan den 19 mars 2011. Därefter har Arnolds alla emblem och modeller flyttats till AFU där de nu dagligen kan beskådas av anställda och volontärer.

Arnold Idebring intervjuas i Enköpings-Posten 2 februari 1981

Thursday, June 2, 2011

Goda nyheter

Varje sommar brukar min bibliotekariekollega Ola Gustafsson och jag göra en utflykt till något antikvariat i Sverige. Denna sommar blev det Rosendahls antikvariat i Eskilstuna som vi besökte i tisdags. Det blev en trevlig utflykt inte minst tack vare det vackra vädret, vilket gjorde att vi stannade för en fika vid Hjälmaresund.

Ola njuter av en fika vid Hjälmaresund

Rosendahls antikvariat var välordnat och vi hittade båda några nya titlar till våra respektive boksamlingar. Under tiden vi letade kom en äldre jovialisk herre in, Sven Bäckström, som också hade ett antikvariat i Eskilstuna. Detta visste vi inte om eftersom det inte fanns på nätet. Trots att han normalt bara har öppet på fredagar så erbjöd han sig att öppna för oss. Det hette Kungsvägens antikvariat och visade sig vara enormt stort med välfyllda hyllor i många rum. Där fanns till exempel minst två hyllmeter ufo och mängder av forteana, parapsykologi med mera. Vi hann bara titta som hastigast så det blir att återvända vid tillfälle.

Ola i Rosendahls antikvariat

Och så en riktigt glad nyhet som visar att romantiken spirar i ufologkretsar. UFO-Sveriges styrelseledamot Rickard Andersson har hittat kärleken i Mats Nilssons dotter Lina vilket går att läsa mer om på både Rickards och Mats bloggar. En perfekt tid att bli förälskad. Det är bara att önska lycka till.

 Rickard och Lina

Så en annan god nyhet. Tobias Lindgren flyttade i dag in i sin nya lägenhet i Norrköping. Som alla vet vid det här laget så ligger den alldeles ovanför AFU:s A-arkiv. Ett bättre läge går inte att tänka sig för Tobias som ansvarar för UFO-Sveriges rapportcentral. Jag mötte flyttgänget i dag när jag besökte arkivet och kunde passa på att ge Tobias nyckeln till A-arkivet. Hann också titta in i den nya lyan och konstatera att den verkar fräsch och trevlig. Välkommen till Norrköping Tobias!

Tobias i sin nya lägenhet